CIRCUS MAXIMUS – En av Norges prog mestere

CIRCUS MAXIMUS – En av Norges prog mestere

Det er fredag 10. juli, regnet plasker ned i utkanten av Oslo men i ett lite tørt øyeblikk tusler jeg til en lokal restaurant for å møte en av Norges prog mestere, Mats Haugen. For de uerfarne spiller han gitar og skriver musikk for prog-metal bandet Circus Maximus, som har to steinsterke skiver ute; The 1st Chapter, utgitt i 2005, og Isolate, som ble å se i butikkhyllene i 2007.
Mats jobber med salg av musikkutstyr på butikken Riff i Oslo. Har man lyst på en fresh Ibanez, eller kanskje en signaturgitar, er Mats mannen å snakke med.

Vi jogger inn og får oss ett bord. Mats bestiller seg en biff med fløtiser og peppersaus, med øl attåt. Halvmett som jeg er, drar jeg en pils, flesker skrivetøyet på bordet, og finner roen.

Etter en kort samtale om underskrivendes problemer med en gitar, måker vi i gang med forhøret:

CM_1.jpg

Circus Maximus ga ut The 1st Chapter i 2005, og Isolate i 2007. Kan du fortelle hva som utgjør forskjellen mellom disse to albumene med egne ord?

Tja.. Hmm.. Er vel mer..um.. Jo, vi er mer modne nå, musikalsk sett.  Vi er mer rett på sak liksom, hvis du skjønner? Det er litt mer vår greie nå.  Første album "The 1st Chapter" var litt mer test skive, ikke sant. Nå har vi funnet vår identitet, og Isolate ble mer vår stil.

Låtene dine, soloene, og riffene dine er ganske komplekse i flekkene. Hvor finner du inspirasjon?

Haha.. Tv-spill vel! Jeg har jo også hørt mye på gitarister opp gjennom årene, at det er klart det sitter en del igjen derifra. Men ja, er sant da.. Spiller en del TV-spill, så får mye derifra.

Hvordan forbereder du deg til en konsert?

Nja.. Vi øver egentlig ganske sjeldent. Har vi en gig, øver vi kanskje tre til fire ganger, hvis vi i det hele tatt rekker såpass. Eneste forberedelsene jeg måtte ha før en konsert er vel bare å stemme gitaren og se til at alt funker der som det skal.

Circus Maximus spiller progressiv metal. Men hvilke band hører du på hjemme i stua?

Eeh, jeg hører faktisk på ganske mye, men faktisk ikke prog metal. Går en del i Mew og Muse for tida faktisk. Opeth er jo en enorm stor favoritt. Egentlig vil jeg tro jeg hører på alt som fenger.

Hvilke av konsertene du har spilt, er mest minneverdig, og hvorfor?

Turneen med Symphony X, helt klart! Det var utrolig fett! Vi fikk mye fans, og gutta spilte veldig tight. Turneen gikk over store deler av Europa, og vi hadde 45 min spilletid før Symphony gikk på scena. Beste gig der var vel i Paris. Den var heeeelt sjuk. Stemninga var fantastisk. Dette var vel i feb/mars 2008. Paradise Lost Tour 2008, het vel turneen. Var skikkelig fett!

Husker du hva som fikk deg til å plukke opp gitaren for første gang?

Javisst! Hehe.. Skiva Kill'em All, med Metallica. Ble hekta på metal og riffene da gitt. Tror kanskje jeg var 14-år eller noe. Var riktig tid for å si det slik. Jo, så harru skiva Painkiller med Judas Priest. Sjukt bra skive!

CM_2.jpg

Hva er viktig for deg når du skal spille sammen med Circus Maximus?

Hmm.. Å høre på de andre gutta når jeg spiller. Gjør alle samme greia spiller vi mye tightere. Det høres bedre ut liksom. Å se at publikum digger det vi gjør og det vi har skrevet, er enormt gøy da.

Truls Haugen er jo broren din, og spiller trommer for Circus Maximus. Hvordan er det å spille konserter å skrive musikk generelt med sin egen bror?

Nei, vet du det funker helt fett. Vi har liksom alltid spilt sammen siden vi plukka opp musikken. Litt krangling blir det jo selvfølgelig. Men i det siste er det blitt mindre og mindre. Er mer enig nå. Mer modne liksom.

Hvem i bandet skriver egentlig låtene?

Tja.. Alt blir jo utviklet sammen med de andre, men er vel hovedsakelig jeg som skriver låtene. Vokalisten kommer etter hvert inn og legger på sitt. Er vel jeg og vokalisten som skriver rammene for låtene. Alt skal liksom funke opp mot vokalen. Har forkasta mange partier fordi det ikke helt stemte med vokalen gett.

Hvilke planer har Circus Maximus for fremtida da?

For tiden skriver vi ny skive, så har vi en del nye konserter da, men hovedsakelig konsentrerer vi om den nye skiva. I september skal vi ha ett show i USA, så forbereder oss litt til det også. Er morro da..

Hva er dine egne favorittlåter fra Circus Maximus?

Åj..hmm.. Det varierer gett.. Fra The 1st Chapter er det vel låta Alive, tror jeg. Den er fet. Den ble liksom som den skulle, hvis du skjønner? Beste låta fra Isolate skiva er vel From Childhood's Hour. Den er liksom dynamisk. Skjer liksom en del i den. Det liker jeg for tida.

Hva gjør du på fritida når du ikke skriver og spiller musikk?

Hehe.. Jeg spiller vel som regel en del TV-spill da. Åsså ble jeg pappa for ca 3 mnd siden. Det tar jo en del tid da, men er helt herlig. Er ikke så mye tid til TV-spill nå for å være ærlig.

Jasså? Gratulerer! Hvordan blir det nå å reise fra familien når du skal ut å turnere?

Det er dritkjipt vet jeg. Jeg var borte fra dem i to dager eller noe slikt for ett par uker siden da jeg skulle spille med ett band.  Da jeg kom hjem så det jo ut som om guttungen hadde vokst seg til ett par kilo allerede liksom. Det var ikke så kult, men sånn er det vel bare.

Da blir det vel gitarist av sønnen din, tenker jeg?

Haha.. Vi for se. Er jo så mange gitarister for tida, så han må gjerne begynne å spille noe annet. Men håper han blir musiker da. Kreativ blir han nok, tror jeg.

CM_Mats_2.jpgMats, jeg bare må spørre.. Har det noen gang gått skikkelig galt på en konsert?

JA! I Barcelona.. Var ett eller anna med strømmen i bygget vi skulle spille i.. Plutselig begynte synthen og leve sitt eget liv. Patchene bare switcha noe helt jævli, og det var bare sjukt hele greia. Vi måtte bare gi oss under konserten. Hah! Jeg fikk støt gjennom mikrofonen og rett gjennom trynet og ned i venstre arm. Prøvde ett par låter til, men vi måtte bare gi oss gett. Trasig.

Hvem musiker/artist skulle du gjerne tatt deg en jam med i fremtiden?

Hmm.. Det måtte bli Paul Gilbert. Fyren er jo brutal. Sikkert Steve Vai, Petrucci, og de gutta også.. Men Gilbert liker vi (Gliser)

Hva synes du selv om din voksende status som gitarist og låtskriver?

Det er dødsfett da, at folk liker det jeg skriver. Det er helt sjukt jo. Vi har en spredt stil, så.. Husker vi spilte i Italia, og der klikka fansen heeelt. Var rått.. Dedikerte folk ass. Det er kult.

Ok, Mats.. Dine siste ord ut til leserene?

Hahaha.. Den er ikke lett. Kunne jeg ta det på engelsk ble det den vanlige.. Rock On! See you on the road. Men på norsk.. Heh.. Hva skal man si? Spis kjøttkakene til mor, og bli…um.. store og sterke!

Takk for praten, og gratulerer med den lille, og vi ønsker deg lykke til i studio med tredje album vi spent venter på.

http://www.circusmaximussite.com
http://www.myspace.com/officialcm