HOLE IN THE SKY – Torgrim svarer på noen få korte

HOLE IN THE SKY – Torgrim svarer på noen få korte

Bergen er snart klar for et nytt Hole in the Sky og ettersom festivalen i år feirer 10 år, tok man kontakt med Torgrim Øyre, bookingansvarlig for festivalen for å blant annet høre litt om hans syn på festivaljungelen i Norge, økonomisituasjonen og årets line up.

10 år

Hole in the Sky feirer 10 år i år, og man kan ikke annet enn å gratulere. Hvordan har det vært opp gjennom årene? Har noe endret seg radikalt med tanke på bookingforholdene, hvor enkle det er å skaffe band, publikumstilstrømningen, billettsalg osv eller har det hele stort sett vært det samme om og om igjen år etter år?

Takker så mye for det. Det er klart at det er mye som forandrer seg i løpet av en 10-årsperiode. Det første året var det tolv lokale band som var i ilden, alle spilte gratis, så på mange måter var det eneste vi gjorde å trykke plakater og satte bandene i rekkefølge. I dag er Hole in the Sky en stor organisasjon som har nærmere 100 folk i sving under festivalen. Budsjettene er naturligvis større enn i starten og utgiftene tilsvarende. Jeg tror vi kan si at alt har vokst seg større i et naturlig tempo, hvor på mange måter etterspørselen har styrt størrelsen på festivalen. Vi stiller hele tiden større krav til oss selv og det er alltid et overordnet mål at vi skal bli bedre for hvert år, noe jeg føler vi har klart. Det hjelper helt klart at festivalen har et mer etablert navn når man tilnærmer seg artister. Bandene kjenner til konseptet og er inneforstått med at det kan være en fin ting å gjøre selv om de ikke spiller for 40.000 pers på et stort jorde.

Du har sikkert opplevd mange uforglemmelige øyeblikk opp gjennom årene. Har du noen "ups" og "downs" du vil dele med oss som gjør det hele verdt å holde på år etter år?

Tja, det er jo alltid noen nedturer, men de er mest av typen som er utenfor vår kontroll. Det er selvfølgelig trist når et band som Possessed må melde avbud i siste liten, men hva kan man gjøre. Det gjelder å fokusere på de positive tingene. Den viktigste motivasjonen for min egen del er all den entusiasmen den generer blant våre trofaste festivalgjengere rundt om i landet og verden for øvrig. Det varmer at folk finner veien tilbake til Bergen år etter år og i tillegg legger mye innsats i å lokke med seg sine venner. De blide artistene og gode tilbakemeldinger fra bransjen gjør det også lettere å ta fatt på en ny runde.

Dere har utvidet til 5 dager i år og slapp ikke bomben før hele festivalprogrammet ble sluppet 13. mai, og det var ikke mye snilt gjort mot fansen som bestilte billetter tidlig.

Hehe, det kan du sikkert si. Greien var at vi visste ikke helt om vi skulle gjøre en ekstra dag før i aller siste liten og da måtte det bare bli sånn.

Økonomien

Festivaler og den økonomiske situasjonen er noe de fleste har en mening om og det er noe alle vil ha en mening og det er ikke ukjent at de fleste må snu og vende på fjøla nå i disse økonomiske kritiske tider for å komme i mål. Hvordan står det til i HITS leiren?

Jeg tør påstå at vi har en ganske sunn økonomi. Opp gjennom årene har vi fått et ganske greit bilde på hva festivalen tåler av utgifter og hva vi kan forvente å få inn, så vi balanserer nok litt på knivseggen, men det har gått fint så langt og har vel bare opplevd antydning til røde tall et par år, men da har vi hatt ryggdekning til å gjøre det. Poenget er at vi bruker alt vi kan på å gjøre festivalen så bra som mulig. Det er ingen som sitter og skummer fløten, for å si det sånn. Da tror jeg vi hadde mistet mye av det festivalen står for.

De fleste laster i dag ned sin musikk gratis på nettet og platesalget er omtrent fraværende, hvilket gjør at konserter og salg av merchandise er eneste inntekstkilder for banda. Er det da så at banda prøver å få mest mulig for hver spillejobb, eller er de samarbeidsvillige på prisen de skal ha? Blir mange band nå omtrent umulige å få tak i for en festival som Hole in the Sky?

Både ja og nei. Det er jo en naturlig indeksregulering i markedet, men de bandene som er passende for vårt format er fremdeles innen rekkevidde. Tilgjengelighet, logistikk og perioder er fremdeles den største utfordringen.

Line up

Jeg må si at jeg ble litt skuffet da årets line up ble sluppet, men etter å ha sett mer nøye på den, innså jeg at dette egentlig var en meget bra line up. Riktignok manglet de store navnene, men det var flust med navn som ligger i sjiktet rett nedenfor i tillegg til en del band som ikke spiller seg i hjel live. Gjorde dere noe annerledes i år når underskriftene til banda skulle sikres?

Vi har ikke gjort noe veldig annerledes i år. Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle gå litt tilbake til røttene, med et større fokus på Bergensscenen og undergrunnen generelt. Metoden har vært mye den samme, vi lager et oppsett på hva vi ønsker av årets festival og passer på at det er en slags rød tråd, så tar vi det derfra. Det var noen navn som glapp i siste liten pga periodekabalen ikke gikk opp, men det er ikke noe noen er herre over.

Hvordan har publikum reagert etter at programmet ble sluppet?

Noen ble kanskje overrasket over den harde linjen og mengden av mer obskure band, men det er viktig å prioritere det segmentet også om man skal ha mulighet til å overleve over tid. Dersom man bare skal booke veletablerte band over hele linjen, blir tanken fort tom og når man har holdt på i 10 år, er det en utfordring å ikke gjenta seg selv altfor mye. Noen navn vil alltid gå igjen, det kan man ikke unngå, men det er viktig å ha en viss andel frisk kapital også. Når folk fikk litt tid på seg, ser det ut som de fleste er fornøyde. Jeg tror årets festival kan by på mange positive overraskelser om man er litt årvåken.

2 band (franske Hacride og svenske Wolf) ble noe overraskende lagt til line upen 1. juli. Begge to er forholdsvis langt fra de fleste av de øvrige bandene i line upen sjangermessig, kanskje med unntak fra Cynic. Hva var årsaken til tilskuddet?

Det var rett og slett fordi vi manglet et band på tirsdag og onsdag. Hacride var med i kabalen hele veien, men vi fant ikke noe logisk plassering på dem før vi lanserte denne "Incoming"-dagen. De er et aktuelt band som er i ferd med å klatre og det er spennende. Onsdagen var i utgangspunktet tiltenkt som en mer klassisk metal-dag og etter at jeg ved en tilfeldighet satt meg ned med den siste Wolf-skiva, og umiddelbart ble frelst, fant jeg ut at disse sto jo glimrende til for eksempel Portrait. Fenomenalt liveband, er det også. Anbefaler alle som er fans av Mercyful Fate, Piece of Mind-Maiden og annen klassisk britiskinspirert heavy metal å sjekke ut "Ravenous".

Festivaljungelen i Norge

Norge er nå det landet i verden som har flest festivaler og det er en festivaljungel som slettes ikke er så enkel å finne fram i. Tidligere var festivaler et fenomen som ble arrangert om sommeren og det var faktisk mulig for festivaldeltagerne å lage seg en festivaltimeplan, men nå arrangeres det festivaler hele året. Hva er dine tanker rundt denne jungelen som har oppstått? Er det blitt omtrent pur umulig å klare å skrape sammen en line up som er unik nå som alle prøver å få tak i alle?

Nå har vi holdt på så lenge at vi har etablert en egen identitet og leverer en vare folk fra før av har et bevisst forhold til, så vi trenger ikke å jobbe så hardt for at folk skal vite hva vi driver med. Men det er klart at vi merker jo at større festivaler begynner å booke band som også er i vår målgruppe. Både Hove, Øya og Storås kjører jo på med band som har vært hos oss før.

Når du forsøker å sette sammen en line up og booke band, følger du med på hva de andre festivalene gjør eller er HITS så unik at de er få andre festivaler som kjører samme type band?

Dette blir litt som jeg svarte på forrige spørsmål. Vi følger med i den grad at vi prøver å ikke repetere for mye av det andre festivaler har hatt i sitt program. Det er klart det er mindre viktig om et band har spilt på en mainstreamfestival i Bodø enn om de har hatt en sentral posisjon i Infernoprogrammet.

Vi var inne på den økonomiske situasjonen tidligere, og man trenger ikke mange hjernecellene for å forstå at med festivaler i alle kroker og kriker, må nødvendigvis mange av disse få mørkerøde tall. Hvor tror du dette vil ende? Vil noen i det hele tatt overleve i jungelen når pengetrærne forsvinner?

Man ser jo at mange av de store festivalene sliter. Det er knallhard konkurranse, noe som gjerne gjør at en del artister blir uforsvarlig dyre, men dette går heldigvis ikke ut over oss i nevneverdig grad. Vi merker finanskrisen på enkle ting som annonsesalg og lignende, men dette er ikke noe som utgjør en stor del av vårt budsjett uansett.

 

Les også HOLE IN THE SKY – 10 år på toppen