DØD (BRT) – Jeg liker å sitte alene og mekke bit for bit

DØD (BRT) – Jeg liker å sitte alene og mekke bit for bit

Død eller Daniel Olaisen som han egentlig heter, er bandets andre grunnlegger og han har fartstid i en rekke band utenom Blood Red Throne. Scariot, Satyricon og Zerozonic er band han har herjet i siden han startet å spille gitar i 1993. Her er hans bidrag til vår G-String Series.

BRT_Dod_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Plukket opp gitaren i 1993, 16 år gammel, etter å ha blitt inspirert og påvirket av en kompis som allerede hadde spilt en del. Første metalbandet jeg begynte å høre på var TNT i 1987, men bortsett fra kompisen min var det nok Metallica som gjorde at jeg og ville spille metalgitar!

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Rart du skulle nevne Satriani, for det er min absolutte favorittgitarist. Den mannen er bare helt syk når det gjelder feeling og i motsetning til mange andre instrumentalgitarister, lager han dritbra låter som holder tidens tann. Det er et utall av dritkjappe shreddere, men for meg er det viktigst å utvikle et eget sound, ha god tone i fingrene og lage bra melodier! Har du det, har du som regel god teknikk, mens det finnes mange som kun har god teknikk. Jeff Loomis er en annen favoritt som har alle elementene og Dimebag er vel unødvendig å nevne. Her til lands har jeg meget stor sans for Mats Haugen i Circus Maximus og Jørn Viggo Lofstad (Pagan's Mind). Dritbra gitarister med feel, teknikk og personlig særpreg!

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Haha, det var en rød og hvit BigSound som kom med en liten bedriten forsterker. Dette ble nok fort byttet ut, men det hadde faktisk vært moro å samle på alle de gitarene en har hatt oppigjennom!

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Det er selvsagt gitaristen, men lyd og produksjon har sinnsykt mye å si for feelingen! Tenk deg å høre Far Beyond Driven med skikkelig nekro rock and roll lyd, haha! Lyden har dritmye å si, men har du ikke feelingen i fingrene blir det aldri bra uansett! Unntaket lydmessig, må være Yngwie Malmsteen. Han får det jo til å låte fett gjennom en Fender amp fra 70 tallet, haha!

BRT_Dod_3.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Jeg har lenge hatt Line 6 Vetta toppen, men har erstattet den med brettutgaven, POD X3 Live, som er mye mer praktisk å reise rundt med. Den funker både live, i studio og på øvingslokalet! Ellers har jeg en Jackson King V og en billig Ibanez RG serie som back up gitar. Jeg er snart i ferd med å kjøpe en dyrere Ibanez RG 2550 Z snart som hovedgitar. Liker å ha en streit formet gitar når en skal sitte og øve eller sitte i studio. Jackson'en er litt keitete der, men dritkul å se på da! Pick-ups har jeg aldri brydd meg så mye om, men har Seymour Duncan på Jackson'en. I studio har jeg som regel min egen gitar, men sjelden min egen topp/brett. Eksperimenterer med forskjellige amper og software's. Men nå har jeg eget hjemmestudio og kommer til å bruke POD Live X3 brettet på fremtidige innspillinger. Jeg taper clean signalet også og kan eventuelt re-ampe i studio om original lyden ikke funker.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Jeg har aldri vært opptatt av vanvittige former og mye sprell på en gitar, men jeg liker at den skiller seg ut ved et kult mønster eller en fin farge! Strengetype er ett fett for meg og så lenge pick-up'ene git feidas lyd er det bare å peise på! Jeg burde kanskje satt meg mer inn i utstyret, men jeg liker bare å koble til og spille!

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Oi, det hadde blitt en herlig blanding! Mine to absolutte favorittriffere måtte vært med; Chuck Schuldiner og Dimebag. På solo måtte Joe Satriani og Jeff Loomis hersket. På trommer tenker jeg Gene Hoglan hadde gjort susen og på bass skulle faktisk min kompanjong i BRT, Erlend Caspersen, fått æren. Han kan spille det meste, banger som et helvete og tåler en dram!

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Jeg har gjort begge deler, men jeg er definitivt en låtskriver og vet åssen jeg vil ha ting. I Satyricon spilte jeg jo deres materiale, som for så vidt var greit nok det for en periode. Jeg fikk nå lurt inn et par riff av mine på Rebel Extravaganza, hehe, men alt i alt liker jeg å styre og seile min egen skute…

BRT_4.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Jeg går vel aldri helt tom for å lage riff, men om kvaliteten og interessen er like bra er noe annet. Etter at jeg fikk hjemmestudio og kan programmere trommer har jeg merket at det er mye lettere å skrive låter og jeg er mye mer kreativ. Jeg er ikke noen jammefyr som står i et øvingslokale og jobber frem en låt. Jeg liker å sitte alene og mekke bit for bit!

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Har ikke det, men det er vel fullt mulig at jeg kunne hatt det. Er flere personlig kjente som har slike avtaler og det ligger vel mest i at jeg aldri har giddet å stresse med å lage en proff søknad. Det er uansett ikke absolutt nødvendig med en slik avtale for å være artist i hvert fall, men det er jo veldig praktisk og økonomisk så klart!

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Naturligvis. Det regner jeg med de fleste har. Sist gang var for en god måned siden da strømmen gikk 3 ganger under en utendørs festival jeg gjorde med Zerozonic. Men det er jo ting som vi ikke råder over. Spillemessig, hender det jo av og til at trommissen drar et riff lengre eller kortere enn opprinnelig eller rett og slett skipper et tema, hehe, men vi henter oss som regel fint inn og det er stort sett bare bandet som får med seg den nye varianten.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Enkelt! Mats Haugen i Circus Maximus. En kul kompis og en jævel på fjøla!

http://www.myspace.com/bloodredthrone666