TCHORT (BRT) – ..har et avslappet forhold til gitar og øving

TCHORT (BRT) – ..har et avslappet forhold til gitar og øving

Tchort startet opp Blood Red Throne i 1998 sammen med Død og har i tillegg vært med i Carpathian Forest og Einherjer. Han var også innom Emperor en liten periode som bassist og her kan du lese hans bidrag i vår G-String Series.

BRT_Tchort_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Begynte vel å leke litt med en gitar i 10-11 års-alderen og band som Kiss, Iron Maiden, Motorhead og Wasp var med på å skape interessen for musikk og band.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Personlig har jeg sans for gitarister med feeling og selv om det er imponerende å høre sweeping og full pakke, så er det gitarspill a la Jeff Beck på "Amused to Death" åpningssporet som fenger meg.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Jeg kjøpte min første gitar av en drug addict for kr 100 som jeg hadde spart til selv. Har den ikke fortsatt nei. Når det gjelder utseende og merke så husker jeg ikke lengre dette. En av de første var en Stratocaster kopi og en annen var en Stratocaster med rød lakkering og runde nagler rundt hele kroppen.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Signaturen og feelingen sitter i fingrene. Jeg var og hørte på en gammel storhet her fra byen som lekte seg litt på ei musikksjappe for en del år siden og det var noe av det råeste jeg hadde hørt. Mannen fikk i sin tid tilbud om å prøvespille for Ozzy, men brukte pengene til flybilletten på
dop i stedet. Uansett, jeg tok opp gitaren når han var gått fra butikken og slo et par korder. Det var den mest nekro gitar og lydinnstilling jeg har vært borti, men han fikk det til å høres ut som Tommy Iommi/Randy Rhoads hadde nettopp hatt studioinnspilling!

BRT_Tchort_3.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Har jo spilt i mange forskjellige band og har derfor mye forskjellig utstyr. Noe av det jeg bruker fast, er en custom Jackson RR1 med Seymour Duncan pick ups, en Gibson Les Paul studio med originale humbucks og en LTD med EMG 81. Av plekter bruker jeg som oftest Dunlop 1mm. Mipro trådløst de få gangene jeg bruker det og av amp bruker jeg enten en Mesa 50/50 eller Velocity sluttrinn sammen med POD. Bruker omtrent det samme live som i studio.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Jeg har et avslappet forhold til gitar og øving på gitar og har vel sånn sett ikke en drømmegitar. RR1 er veldig bra og før Gibson hadde jeg en Epiphone gitar som kun var lagd i 2000 ex og den var jeg VELDIG fornøyd med. Konge lyd, holdt seg alltid stemt og røyk aldri strenger på den. Kunne tenkt meg å prøve en av de dyre Hanneman signatur modellene av ESP dog.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Kommer helt an på til hvilket band dette skulle være, men i Green Carnation sammenhengen så har jeg hatt fantastiske folk å spille sammen med. Jeg har i grunnen alltid vært fornøyd med besetningen i de ulike bandene jeg har vært med i.

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Jeg komponerer, skriver tekster, lager covere, lager bandbildekonsepter, osv. i tillegg til å være "performer", selv om jeg nok foretrekker å skape musikk og ting rundt musikken.

BRT_3.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Ja, da har andre låtskrivere i det aktuelle bandet tatt ansvar og bidratt med mer. Jeg jobber best under press og har lagd mye musikk dagen før studio eller i studio og har holdt den tradisjonen ved like under nesten alle plateinnspillinger de siste 10 årene og jeg har et ambivalent forhold til det hele. Det som skjer, det skjer.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg er endorsed av GHS strings i USA og har fått et par tilbud om gitarer og annet utstyr, men det har ikke helt passet meg. Foretrekker å stå fritt, men samtidig så savner jeg noen gode tilbud slik at jeg kunne ha oppgradert utstyret mitt oftere.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Plenty ganger, men det første jeg kom på nå, var når BRT skulle spille inn den første live DVD-en for xx antall år siden under en turne og av alle bandene som skulle filmes den kvelden, så var det bare under vår konsert at strømmen gikk annen hvert minutt og resten av konserten og innspillingen ble lagt på is

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Stein Roger Sordal, tidligere bassist i Green Carnation. Han er en fantastisk gitarist i tillegg til å være rå på bass, vokal, komponering, tekster, osv.

http://www.myspace.com/bloodredthrone666