ERLEND CASPERSEN (BRT) – Finnes ingen smutthull

ERLEND CASPERSEN (BRT) – Finnes ingen smutthull

Det er ingen hemmelighet at de norske banda som har utmerka seg mest internasjonalt driver med black, eller til nød thrash metal. Førstemann ut i vår nye Down Below Series har imidlertid hora seg rundt til alskens brutale dødsmetallband rundtom på kloden (Blood Red Throne, Deeds of Flesh, Vile, The Allseeing I og kommende Spawn of Possession, for å nevne noen). Erlend "negr" Caspersen spiller det ingen andre greier, og er sitert av Alex Webster flere ganger som en av de dyktigste bassistene i dødsmetallscenen idag, så det kan umulig være dumt å høre hva han har å si.

BRT_Erlend_3.jpg

Når begynte du å spille bass? Hva/hvem var det som inspirerte til å begynne med basspillinga?

Begynte helt tilfeldig når jeg var rundt 12 år. Noen kamerater som hadde startet et band og trengte en bassist som siste del av puslespillet, og på den tiden ante jeg knapt hva en bass var, så inspirasjon kan jeg strengt tatt ikke si noe på. 

Hvilken rolle mener du bassen bør ha i et band? Primus, AC/DC, eller litt av begge?

Alt til sitt bruk, men helst litt av begge deler. Greit å stikke seg ut litt og greit å faktisk gjøre den jobben man skal for å oppfylle funksjonen man har i et band.

Hva mener du kjennetegner deg som bassist, teknisk og musikalsk?

Jeg liker å supplere med mest mulig forskjellig teknikker som kanskje ikke er helt i tråd med genren jeg spiller, og har ofte fått tilbakemeldinger på at "dette er jo bare feil". Men det gir fort lydbildet et litt mer interessant preg om man bryter med gitte konvensjoner og unngår det folk forventer. Man ser et behov og fyller det på en unaturlig måte, er stort sett det jeg tenker når jeg får servert musikk jeg har fått frie tøyler til å gjøre noe med. Eventuelt så supplerer man der musikken kan låte mangelfull, men det blir igjen øret som hører som må vurdere, og det er også en stor del av jobben føler jeg. Litt som en vaktmester som skifter ei lyspære eller fikser vasken, man fyller ut mangler og etterkommer behovet til folk.

Har du noen form for musikalsk utdanning?

Har 3 år på vgs musikklinje. Ikke mye å skryte av, men trenger joggu ikke mer heller for det jeg driver med.

Har du noen tips for å utvikle og vedlikeholde teknikk og kreativitet?

Hør på ting du vanligvis ikke hører på, musikk som bryter med musikalske normer og sett deg ned med en film og en metronom og gjør samme øvelsen til du kan gjøre det i blinde. Sies at om man gjør en øvelse 5000 ganger, så vil muskelminnet ta over og man slipper å tenke på det man faktisk gjør. Enkelt og greit: øv. Finnes ingen smutthull.

BRT_Erlend_2.jpg

Har du noen triks i forhold til det å få ekstra tøff lyd eller schwung på et bassriff?

Slå, dra og Warwick – Har iallefall hjulpet meg til å bryte igjennom mang en mix. To av tre kan sikkert byttes ut ved behov.

Hvordan forbereder du deg til en livespilling?

Pils og PSP er som regel en gjenganger jeg kan anbefale. Gjerne Tony Hawk-serien, så får man varmet opp fingrene litt i samme slengen.

Hva med turnélivet, noen tips for å prestere dag etter dag på veien?

Etter en hard kveld er det smarteste du kan gjøre å reparere når du våkner. 2-5 alkoholenheter etter eget ønske og tilsvarende enheter halvtime til time før du skal på scenen så er det verste av formen lagt i gips og fikset.

Er riktig musikkutstyr viktig for deg og hva slags utstyr/effekter bruker du evt?

Warwick FNA Jazzman og Sansamp DI box er det jeg drar ut på tur med. Er det en Ampeg på scenen i tillegg så er alt gull. Samme utstyr brukes til innspilling, plugget rett i et M-audio audiophile 192 supplert med en ampeg plugin.

Hvordan ville drømmeriggen sett ut?

No Ampeg med no store kasser så er det done deal.

Hvor mange strenger skal bassen ha, og hvorfor?

Alt til sitt bruk. Fins ingen fasit på sånt, så lenge intensjonene står til ambisjonene.

Plekter eller fingre? Hvorfor?

Igjen, alt til sitt bruk. Kommer an på lydbildet du er ute etter eller om du er ute etter å spille inn noe som høres ut som det er spilt igjennom en støvsuger og bassen ikke kommer til å høres uansett. If it ain`t broke, don`t fix it.

Noen tips til andre som ønsker å begynne med buldrebass i bøljeband?

Skaff deg en ordentlig jobb.

BRT_2.jpg

Kan du nevne tre bassister innen metall som har en stil du liker, og hva du liker med dem.

Alex Webster er jo en av de som har gitt meg mest rent spillemessig når jeg begynte å spille, samt at han har vært veldig behjelpelig ovenfor meg de siste årene med å skaffe meg oppdrag. Rainer Landfermann i Pavor bør nevnes som et temmelig unikum rent spillemessig og med det å tenke ukonvensjonelt. Lars Nordberg i Spiral Architect har en god evne til å lage linjer som bryter med gitarene og veldig lett gjenkjennelig stil som man hører med en gang.

Hvis du skulle velge tre bassister (ikke nødvendigvis innen metall) som har vært inspirasjoner for deg, hvem ville det vært? Fortell litt om hvordan de har inspirert deg.

Alex Webster, Les Claypool og Victor Wooten har alle vært bassister jeg har tatt konsepter og teknikker fra og gjort en egen blanding av. Alex Webster pga attacken han får med høyrehånden som igjen gjør at man klarer å skille seg fra de andre instrumentene i en mix. Claypool pga ren kreativitet og det med å tenke utenfor boksen når det gjelder basslinjer. Og Wooten generelt musikalsk og teknikkmessig er et unikum av de sjeldne.

Hvem kunne du tenkt deg å se i denne serien, og hva ville du spurt om?

Skulle ha spurt om Rainer Landfermann var opprinnelig gitarist i Bumblefoot før Ron Thal.

http://www.myspace.com/bloodredthrone666