STRATOVARIUS – En ny start

STRATOVARIUS – En ny start

Strato_logo copy.gif

Etter krangler og konflikter og mye forvirring, har Stratovarius endelig kommet tilbake. Albumet ''Polaris'' ble det som skulle sette den nye standaren for Stratovarius uten deres tidligere gitarist og låtskriver Timo Tolkki. Hans erstatter ble en ung finne ved navnet «Matias Kupiainen».
Her en kveld fikk jeg sjansen til å intervjue Jörg Michael, trommeslageren, om hvordan det nå står til med Stratovarius.

Vil starte med å gratulere med nytt album og ny gitarist. Det må være godt å være tilbake.

Takk, ja det er utrolig godt å være tilbake.

Har nå Stratovarius kommet tilbake sterkere en tidligere?

Jeg vil ikke akkurat si ''sterkere'', men det er bare veldig bra vi er tilbake. Og at vi nå kan konsentrere oss om musikken isteden for alt det andre som har hendt.

Allikevel jeg kan ikke akkurat si at vi er sterkere, for vi har hatt noen ganske store tider og bra album, men nå er vi ute med et nytt album som jeg er veldig fornøyd med. Vi er veldig glade over å være tilbake, men jeg kan ikke akkurat sammenligne det med ''gamle'' Stratovarius for det ville ikke vært helt rettferdig.

Har det blitt store forandringer i bandet nå?

Ja, så klart, det var ikke akkurat som å skifte ut en trommis eller en bassist. For Timo Tolkki var jo hovedmannen, den personen som styrte og ledet bandet i mange år. Nå er ikke Timo Tolkki her lenger, og hvordan bandet styres og organiseres har forandret seg. Egentlig har det blitt litt bedre også, for det er nå mer samarbeid og mer kreativt for alle. Det er ikke lenger bare en som gjør mest, men alle deltar.

Jens og Lauri har mest å si når det gjelder musikken, Matias var også ganske mye involvert under innspillingen av albumet. Jeg jobber mer med booking og turnesaker. Så det er ikke lenger en ''big boss'', vi jobber tett sammen for å få dette til å gå nå.

Dere har nå akkurat utgitt albumet "Polaris", dette er det første albumet uten Timo Tolkki, og med Matias Kupiainen. Første låta ''Deep Unknown'' er faktisk skrevet av Matias, var dette for å vise at Stratovarius er tilbake nytt og spennende, og vise dette med en sang skrevet av det nyeste medlemmet?

Det ble vel egentlig bare sånn at den kom først. For du vet, det har nå vært fire år siden et Stratovarius album, og man har bare en sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Men det har egentlig ikke noe med hvem som skrev den, dette var vel bare den låta som passet best å starte med, den var også passende til å vise det ''nye'' Stratovarius.

Stratovarius_Polaris.jpg

Noe som var litt overraskende for min egen del da jeg hørte ''Polaris'', var hvor mye det egentlig hørtes ut som Stratovarius. Var planen å ikke forandre musikken så mye fra tidligere, eller ble det bare sånn?

Vi er jo fortsatt Stratovarius og spiller Stratovarius. Og selv om Tolkki skrev mesteparten av musikken før hadde vi andre noe å gi også, også når det gjaldt arrangering og ideer.

Man må jo også tenke på at noen av oss har spilt i dette bandet i nesten 15 år, og man kan ikke spille så lenge i et band uten å like musikken. Vi skrev musikk vi alltid har likt, og liker.

I et intervju med Kotipelto, leste jeg at du og Jens bodde i Kotipeltos hus da dere var i Finland for å jobbe med det nye albumet. Vil du si at forholdet mellom dere er bedre nå enn før?

Det var ikke dårlig før heller…hehe. Men når man jobber tett oppå hverandre i tolv år vil man alltid å forskjellige meninger. I en turnebuss, for eksempel, vil det jo alltid være noen krangler osv. Det betyr jo ikke at man hater hverandre, for ellers gikk vi jo ganske bra sammen, hadde vi ikke gjort det kunne vi ikke kommet så langt.

En del rykter om større krangler og klaging, som egentlig kom mer fra Tolkki sin side, fikk ting til å se litt stygt ut, men det var egentlig ikke det som foregikk.

Forholdet mellom oss er veldig likt før, og det var bra da også.

Litt om navnet, for først var dere ikke sikre på om dere skulle beholde det eller ei. Til slutt ble det til at dere beholdt det, hva var egentlig grunnen?

Først var det jo en del å tenke på, vi visste heller ikke om alle de forskjellige situasjonene. Når vi nå tenker på det var det mye enklere. Navnet ''Stratovarius'' har vært kjent i verden i tjue år, og vi er også en stor del av det, ikke bare Tolkki. Hvorfor skulle vi ikke bruke dette navnet?

Vi hadde jo bra festivaltilbud, og det har jo også noe å si for din økonomiske situasjon. Jeg tror heller ikke det hadde vært lurt å forandre navn, for musikken er fortsatt den samme og fire av fem medlemmer er de samme.

Etter at Tolkki oppløste bandet høsten 2007, når var det egentlig dere bestemte dere for å fortsette?

Jeg tror at de første dagene, etter at han hadde sendt oss en e-mail der han sa at han ville oppløse Stratovarius, trodde vi ikke ordentlig på han. For han hadde sagt mye rart før, og så forandret mening, så vi var ikke helt sikre på hva vi skulle tro og vi tok det ikke helt seriøst.

Etter en tid skjønte vi at han mente dette seriøst, for han begynte med noen andre prosjekter og sånt.

Det ble mye ringing frem og tilbake mellom meg, Jens og Kotipelto, vi var fast bestemt på at vi ville fortsette å lage musikk sammen. Lauri Porra ble også med, med en gang vi kontaktet han. Så det var vel ca 10 dager etter Tolkki oppløste bandet at vi bestemte oss for å fortsette.

Og Matias, hvordan ble han med som gitarist? Jeg leste at dere ikke hadde noen audition.

Det er riktig. Lauri så Matias spille en ti minutters gitarsolo på en klubb i Helsinki, som heter Tavastia. Dermed ringte han Kotipelto og sa at han funnet gitaristen vi vil ha.

Da begynte de å komponere litt musikk, og Matias var invitert, han passet så bra så vi prøvde ikke ut noen andre.

Strato_Jurg.jpg

Og nå er dere ute på Storbritannia-turne. Hvor er dere for øyeblikket?

I kveld skal vi spille i Manchester, og i går spilte vi i London. Nå har vi også spilt noen steder hvor vi ikke har vært før. Vi har aldri vært så store her i Storbritannia, men vi fyller på med ett par hundre mennesker hver kveld, og har det gøy. Så det er egentlig ganske fint, synd med været bare, for det har regnet hver kveld og ikke alle liker det.

Så man kan si dette er mer en ''oppvarmingsturne'', hvor dere spiller på mindre steder og for ikke så mange folk.

Ja, det er sånn vi ser det, selv om det var masse pressefolk som møtte oss i London i går. Dette er ikke bare en oppvarmingsturne for Matias, men også for meg. De to siste årene har jeg nesten ikke spilt noe live, men det er ganske kult å spille nå og jeg er utrolig glad vi er ute og turnerer igjen.

Det må vel være ganske annerledes å spille nå, med ny gitarist og hele pakka. Vil det være store forandringer på låtene og setlista?

Det er mye av det samme, Matias legger til mye av sin egen spillestil på soloene og sånt, men ellers er det ganske likt som før.

Når gjelder låtvalg, så har vi starter fra bunn, og kjører ganske forsiktig nå. Utover turneen vil vi nok forandre på den, spille låter det er lenge siden vi har spilt, eller kanskje aldri har spilt.

Stratovarius_logo_09.jpg

Hvordan er planen for konserter videre?

Hele sommer skal vi spille på festivaler, tror vi skal spille på festivaler i Europa nesten hver helg. I slutten av oktober starter en lengre periode med turnering; vi starter i Tyskland, deretter Sør-Asia, Japan, Nord-Amerika, Sør-Amerika og så kommer vi tilbake til Europa i starten av 2010.

Så kan vi forvente dere i Norge?

Helt klart, det kan jeg svare deg sikkert på, datoen vil komme veldig snart.

En live DVD har det vært mye snakk om, sist hørte jeg noe rykter om å sette sammen låter fra forskjellige show. Hvordan går ting der?

Det er mye som skjer der, men ikke mye som er sikkert også. Eneste jeg kan si er at vi jobber med noen ideer, men ingen klar avgjørelse har vi ikke ennå. Vi har nå kontaktet DVD regissøren til Minestry og ba han se på noe av materialet vi nå har. Ingenting er ennå sikkert, så jeg kan ikke bekrefte at vi skal komme med noen live DVD snart.

Er det noe annet du har lyst til å si til fansen?

Jeg vi si at det er veldig fint at vi har så mye støtte fra alle ''die-hard-fans'' over hele verden. At disse folkene alltid trodde på sannheten og støttet oss på vårt forum, hjemmeside og andre ting. Vi glemte aldri troen, disse folkene, hadde i oss.

Det er veldig fint å ha, spesielt når det var så mye ugler i mosen i og rundt bandet. Og jeg vil at alle sammen, alle i Norge, skal vite at vi virkelig setter pris på dette, og vi kommer helt klart tilbake i januar, 2010.

http://www.stratovarius.com/
http://www.myspace.com/officialstratovarius