TAAKE & SARKOM på Betong (31/10)

TAAKE & SARKOM på Betong (31/10)

TAAKE & SARKOM

Betong, Oslo

Fredag 31. oktober

CC: Kr 100/50

 

Taake er et norsk black metal-band fra Bergen, stiftet av Ørjan «Ulvhedin Hoest» Stedjeberg under navnet Thule i 1991.

Første album, Nattestid ser porten vid, er et typisk norsk black metal-album, med den karakteristiske, ofte omtalt som dårlige, lydkvaliteten. Det som skiller dette albumet fra andre lignende band er den tydelige bergensdialekten. De to siste albumene, Over Bjoergvin graater himmelrik og Hordaland Doedskvad, er produksjonen av betraktelig bedre kvalitet, og det er også blandet inn elementer fra progressiv metal og thrash metal. Albumene blir fortsatt omtalt som «ekte norsk svartmetall».

Taake er Hoests prosjekt, men en rekke andre musikere er blitt brukt i studio og live. Hoest er først og fremst vokalist på alle offisielle utgivelser.

Alle Taakes tekster blir sunget med bergensdialekt, og følger med albumene, skrevet i runer.

Taake kom ikke ut med full-lengder før i 1999. Dette fordi de var av den oppfatning at det er altfor mange band som ikke er gode nok til å gi ut CD-er, som gjør det allikevel, særlig innen metal-bransjen. Disse burde holde seg til demoer helt til de er dyktige nok, ellers vil de skade sjangeren som helhet, mener Hoest. Fra tidsrommet 1993-1999 har Taake også gitt ut en rekke demoer.

Taake fikk en del oppstyr i media etter å ha brukt hakekors som en del av sitt show på en konsert Essen i Tyskland, våren 2007. Bandet har benektet at dette har med nazisme å gjøre, men at de bruker alle symboler som innehar en negativ verdi. Likevel har hele den påfølgende Tysklands-turneen deres blitt kansellert på grunn av dette, noe bandet beklager overfor fans og samarbeidspartnere på det sterkeste i en offentlig uttalelse.