SCREAMFEST – Å bygge stein for stein

SCREAMFEST – Å bygge stein for stein

I 2007 startet gjengen i Scream Magazine opp sin egen festival i Oslo der de hadde artister som Volbeat, Blood Red Throne, Sirenia og Samael på scenen. Et par avlysninger i form av Tulus og King Diamond trakk noe ned, men ellers en grei gjennomføring som du kan lese omtale av her (dag 1) og her (dag 2).
I år har den samme gjengen klart å skrape sammen 13 band som skal underholde i løpet av de 2 dagene festivalen varer. Hovedtrekkplasteret er Immortal, men det er mange andre godbiter å se frem til for de av oss som vet hvor Betong ligger helgen 7. og 8. november, eller hva sies om for eksempel Sodom, Bal-Sagoth, Hate, Candlemass, Keep of Kalessin, Nightingale, Grave Digger og Moonsorrow?
Nytt av året skulle være Norwegian Metal Awards, men av forskjellige grunner valgte festivalledelsen å utsette dette til 2009. Hvorfor kan du lese nedenfor, der bookingansvarlig Vivian Helen Nielsen forklarer både det ene og andre i et lite intervju.

SCREAMFEST – Å bygge stein for stein

Den andre utgaven av Screamfest ligger rett rundt hjørnet og da må man bare spørre bookingansvarlig Vivian Helén Nielsen om alt er i rute i Screamfestleiren?

Nja, det vil vel være å ta litt hardt i hvis jeg sier at absolutt alt er i rute. Noe av sjarmen med å drive festival er det å stresse litt og føle at hjertet slår noen ekstra slag etter hvert som flere og flere oppgaver dukker opp. Men, det jeg kan si er at vi er mer i rute nå enn vi var på samme tid i fjor. Man lærer mye første gangen, og læringskurven går bare oppover.

Immortal_08.jpgImmortal er det store trekkplasteret i år og de skal spille i selve Chateau Neuf som det eneste bandet. Det er også egne billetter som inkluderer Immortal og dette kan nok forvirre enkelte når billetter til Screamfest skal handles inn. Hva er årsaken til at dere har gjort det slik?

Dette må være slik siden setene på Chateau Neuf er nummererte. Ikke noe som vi har bestemt men en policy som venue har.

Det ble også noen endringer i billettutvalget da dere besluttet å utsette Norwegian Metal Awards til neste år. Har folket som har disse billettene forstått hva de må gjøre?

Vi har kun mottatt ett par mailer ifra folk som har lurt litt på dette. Tror ikke utsettelsen av NMA gjorde at folk fikk mindre lyst til å få med seg Screamfest. Ut ifra de få henvendelsene vi har fått anser jeg det slik at folk har forstått hvordan de skal forholde seg til dette.

Norwegian Metal Awards skulle vært arrangert i år, men dere har valgt å utsettelse debuten til 2009.

Grunnen til det er rett og slett at vi vil ha mer tid på oss for å gjennomføre dette på en så bra måte som mulig. Vi så vel ikke helt klart for oss hvor utrolig mye arbeid det ligger bak et sånt type arrangement som vi vil at dette skal bli. Vi ønsker å ha med oss så mange aktører innenfor relevant bransje som mulig. Dette arrangementet er ikke på noen måte noe som skal være bare vår greie. Vi er initiativtakere og håper vi i 2009 kan presentere et opplegg som oppfattes som seriøst og ikke minst som en hyllest til våre dyktige musikere!

Programmet til årets Screamfest er veldig variert med mange gode band som representerer hver sin del av rock- og metalscenen. Fredagens program er nok for de som liker sin metal av det hardere slaget mens lørdagen er mer for feinsmeckere innen scenen. Tror dere at det vil bli et delt publikum eller at vi alle samles til en knall helg i Slemdalsveien 15?

Vi håper jo at flest mulig vil få med seg hele helgen, og det ser ut på billettesalget som at vi får til det. Weekendpassene går unna jevnt og trutt, så vi føler vel at vi har truffet bra med line up'en og at vi har klart å sette den sammen på en slik måte at det begge kvelder inneholder noe interessant for svært mange. I tillegg har det vært veldig fint for oss å kunne bevise at det hjelper å komme med forslag til band på vårt forum. Vi fikk mange gode forslag og ut ifra det booket vi band som Moonsorrow og Bal-Sagoth. Festivalen arrangeres for folket, så da er det viktig at vi lytter til forslagene og prøver å oppfylle noen av ønskene så sant de er innefor rimelighetens grenser.

Sodom_08.jpgNorge er blitt en jungel av festivaler der flere og flere sliter med å klare seg økonomisk. Publikumssvikt er som regel hovedårsaken mens hodeløs booking er en annen årsak. Hvordan er det i Screamfest? Har dere føttene godt plantet på jorda når band skal bookes og er billettsalget tilfredsstillende så langt?

For oss har det hel tiden vært viktig med en fornuftig booking. Med det mener jeg at vi som en fersk festival ikke har noe grunnlag til å booke vilt uten tanke på økonomi. Selvfølgelig er det mange band vi mer enn gjerne skulle ha satt på plakaten- men dersom vi ønsker å ha en festival som ikke forsvinner etter ett par år, MÅ vi tenke langsiktig og holde oss på matta i forhold til hva som er forsvarlig. Vi har nok ristet litt uforstående på hodet i forhold til hvilke band rimelig ferske festivaler har booket inn, for vi vet jo sånn omtrentlig hva de fleste band ligger på i pris. Men, det er ikke vår oppgave å bekymre oss for hva andre festivaler gjør. Vår oppgave er å bygge Screamfest stein for stein og ut ifra våre muligheter sørge for at vi får til en interessant line up uten å skyte oss selv i foten.  Dette synes jeg vi har fått til både i fjor og i år. Billettsalget i år går mye bedre nå enn i fjor. Dette har nok med at vi har fått profilert oss mer og flere har hørt om oss. Så langt er vi fornøyde med salget og regner med at det vil ta seg opp enda mer jo nærmere vi kommer dato for avspark.

Metaltravel har kommet inn i bildet og arrangerer turer fra Tyskland til Screamfest. Hvordan har responsen vært fra Tyskland så langt?

Akkurat hvor mange som kommer har vi ikke fått noen oversikt over enda. Men det vi har blitt forespeilet er 25-30 personer. Metaltravel vil prøvekjøre dette opplegget med en litt mindre gruppe i år, og dersom det funker slik de ønsker vil de nok øke antall plasser til neste år. Dette er et opplegg som de helt og fullt står for selv, men vi har jo selvfølgelig vært på banen med tanke på bistand til booking av hotell og ellers annen info de har bedt om

Vi synes det er VELDIG spennende at de har valgt å kjøre et sånt opplegge til vår "unge"

festival, så vi satser på at dette blir en populær greie som vil øke i omfang etter hvert som Screamfest blir mer kjent og det forhåpentligvis blir en positiv opplevelse for de som kommer i år.

Hate_08_1.jpgMan vet jo av erfaring at som arrangør har man ikke alltid muligheten til å få med seg alt under en festival, men er det noen band du absolutt skal få med deg i år?

For min del så må jeg si at Immortal på Chateau Neuf er en festlig tanke. Revy og teater er jo det som har satt sitt preg på lokalet i mange år. Derfor er det veldig gøy for oss å være først ute med en type arrangement som ikke akkurat er i samme kategori, selv om kostymer også står i høysete hos våre skumle gutter.

Som du sier så er det ikke så lett å få med seg så mye av det som skjer på scena når man er arrangør, men jeg håper på å få tatt en liten kikk på de fleste banda og ikke minst føle på stemningen blant publikum. Det gir et enormt kick når man ser at folk koser seg og har det gøy- da blir man litt mindre sliten og husker på hvorfor man tar på seg å drive et sånt arrangement.

Vi føler at vi er godt i rute nå, så jeg tror jeg kan snakke for oss alle når jeg sier at vi gleder oss veldig til vi åpner dørene på Chateau Neuf 7.november.

 

SCREAMFEST 2008 PROGRAM:

Fredag 7. november

 

19:15 – 19:50             BAL-SAGOTH Betong

20:00 – 20:30             NIGHTINGALE Club Stage

21:00 – 22:30             IMMORTAL Chateau Neuf

22:45 – 23:30             KEEP OF KALESSIN Betong

23:45 – 00:15             HATE Club Stage

00:30 – 01:30             SODOM Betong

 

Lørdag 8. november:

19:00 – 19:30             THE BATALLION Betong

19:40 – 20:10             THE ZERONAUT Club Stage

20:20 – 21:05             MOONSORROW Betong

21:15 – 21:45             55 ESCAPE Club Stage

22:00 – 22:45             BORKNAGAR Betong

23:00 – 23:45             GRAVE DIGGER Club Stage

00:00 – 01:15             CANDLEMASS Betong

 

http://www.screamfest.no/

http://www.myspace.com/screamfestnorway