HOLE IN THE SKY 2008 – Gjenspeiler et tegn i tiden

HOLE IN THE SKY 2008 – Gjenspeiler et tegn i tiden

Hole in the Sky er sammen med Inferno, en av Norges eldste metalfestivaler. Med utsolgte festivaler i flere år, en utvidelse fra 3 til 4 dager,k alltid mange bra band og med et rykte på seg som en av de beste og triveligste festivalene i hele Europa, er det alltid en glede å være en del av denne festivalen. Fans fra hele verden kommer reisende for å oppleve denne 4-dagers perioden i Bergen og det er en kjensgjerning at bandene storkoser seg i Vestlandets hovedstad denne siste uken i august. Enten Bergen viser seg fra sin beste side eller våteste side eller begge sidene og mer til som er mest normalt, gjør ingenting; folk møter trofast opp år etter år for å treffe gamle kjente fra tidligere år samtidig med at man får oppleve haugevis med gode band og ikke minst, storkoser seg dønn i hjel sammen med likesinnede og vestlendinger.

Carcass06.jpgLine up-messig har Hole in the Sky ligget flere hakk over øvrige festivaler i Norge og flere andre land de siste årene, og det er ingen unntak dette året heller. Storhetene kryr det av blant flust med gode og kjente band. Øverst på plakaten i år står Carcass, At the Gates, Exodus og Dismember. Disse 4 bandene er headlinere på hver sin dag og er sammen med 18 andre band er de med på å gi årets festival et kraftig death og thrash metal preg. Det er flere godbiter, spesielt for metalkailler som vokste opp på 80 tallet da thrashen og etter hvert death metallen herjet som verst. Band som Possessed, Brutal Truth, Municipal Waste, Toxic Holocaust, Meshuggah, Behemoth, Cephalic Carnage og Sadistic Intent skal i år herje sammen med de 4 headlinerne på Garage og Verftet. Vi gleder oss som noen unger på julaften da dette blir den til nå ultimate festivalline up-en.

Nytt av året er HITS for Kidz, som er en liten konsertløsning for de under 18 år. 3 band vil spille på Garage under dette spesielle arrangementet på dagtid lørdagen og sammen med de lokale heltene i Sworn og Stillborn, stiller thrashbandet Municipal Waste opp som headliner. Dette blir utvilsomt en glimrende mulighet for den gryende metalscenen i Bergen og omegn å få oppleve et av de hotteste thrash metal bandene for tiden i levende live.

Vi tok kontakt med bookingansvarlig Torgrim Øyre for å høre litt om hans tanker rundt HITS for Kidz og ellers hva som skjer under årets Hole in the Sky.

 

Hei Torgrim. Hvordan står det til i Hole in the Sky leiren nå kort tid før det braker løs igjen?
Alt vel her, takk. Det er jo bare noen få dager igjen til festival, så litt hektisk er det selvsagt, men det tåler vi.

Nuclear Assault måtte trekke seg grunnet et håndleddbrudd på Glenn Evans. Dette førte til en del rokkeringer i programmet deres. Hvordan løste dere dette og var det noen gang aktuelt å ta inn et nytt band av samme format som erstatter?
Vi snuste på litt forskjellige løsninger, blant annet noen store navn som dessverre ikke kunne pga logistikkproblemer etc., men så kom dette med at vi måtte flytte Carcass til fredagen og da ble vektingen i programmet litt annerledes. For kjennere så har vi jo normalt sett bare hatt seks band pr dag under helgen. I år har vi syv, og om jeg skal si det selv, så er Asphyx, Brutal Truth, Municipal Waste, Behemoth, Meshuggah og Carcass ganske kraftig kost på en dag aleine, så vi følte ikke at vi trengte å stramme opp så veldig. Vi fikk en hyggelig henvendelse fra Cephalic Carnage og da løste det meste seg selv. Nå er riktig nok Cephalic flyttet til Torsdag og Dead to This World til fredagen, men det er fortsatt en djevelsk bra dag, spør du meg.

Exodus_9.jpgUten sammenligning for øvrig, men når man ser hvordan enkelte andre festivaler sliter økonomisk, da må det være en takknemlig jobb å drive med HITS der trofaste fans alltid støtter opp og kommer til Bergen.
Det er en veldig takknemlig jobb og samtidig veldig betryggende at man vet på forhånd at folk stiller opp. Det er også en ekstra motivasjonsfaktor for å gi folket valuta for pengene og på en måte få takket for tilliten. Det er blitt en rimelig dyr festival å arrangere etterhvert, så vi balanserer på knivseggen, men det går akkurat fint og det er hele målsettingen. Her skal det ikke spares på noe, alt skal tilbake til publikum.

Årets line-up er en drømmeline-up for folk som vokste opp sammen med metallens inntog på 80 tallet. Misforstå meg rett nå, men man kan lure litt på om det er på grunn av retro-bølgen og reunion bølgen som herjer som en farsott i metalmiljøet som gjør at det faktisk blir nødt til å bli slik.
Det kan du gjerne si. Det er mye gammelt gull her, men samtidig er det også en gjenspeiling av et tegn i tiden. Klassisk thrash, og i sær den som kom fra det amerikanske kontinentet er i vinden som aldri før, se bare på karrieren til band som Municipal Waste og Toxic Holocaust. Begge har tunge aner til Bay Area-scenen og er i ferd med å bli virkelig store. Samtidig har for eksempel band som Carcass og At the Gates neppe vært mer relevante noen gang. Amerikanske band som Killswitch Engage, Lamb of God og Shadows Fall etc er i ferd med å bli gigantiske. Disse har ekstremt mye å takke nettopp det Carcass og At the Gates bidro med på tampen av sine karrierer. Vi er opptatt av å ha en god blanding av klassiske artister, men det skal alltid være en tanke bak, samtidig som vi også er opptatt av å presentere nyere band som tar arven videre.

AtTheGates_1.jpgHøydepunktene blir mange og personlig har jeg aldri sett en slik line up i Norge tidligere. Har dere sittet med konstant ståpikk når band etter band har takket ja til å spille og hva ser du selv mest fram til under årets festival?
Det har vært en fornøyelig prosess å booke bandene i år. Det meste falt på plass tidlig og vi fikk tilslag på det meste, så det er mye som blir stas. Jeg var jo stor fan av Carcass i gamle dager, samtidig er jeg veldig spent på Possessed som også er en gammel favoritt. Dead to This World, Tyrant, Municipal Waste skal også bli veldig spennende. Ellers så vet vi jo at Behemoth aldri svikter på sine konserter.

HITS for Kidz: til og med de under 18 skal få ta del i festivalen i år. Hvordan kom dere opp med denne ideen?
Vi har lenge snakket om at vi bør ha et tilbud til de yngre, også har vi samarbeidet litt med en ungdomsklubb som heter Bizarre om arbeidskraft tidligere. Disse arrangerer mye konserter selv og viste seg å være en glimrende partner for et slikt event. Da var det egentlig bare å finne en lomme der det passet.

Utvelgelse av band her, hvordan foregikk det?
Tja, vi kikket litt på de allerede eksisterende bandene og fant de som kanskje var mest relevante for den yngre garde, samt kikket litt i lokalmiljøet etter band som har en god fremtid og samtidig er innarbeidet blant den yngre garde. Jeg tror det blir en strålende formiddag.

Dismember_1.jpgHvis dette skal vise seg å bli en suksess med fullt hus og stormende jubel, kan dette også være noe dere vil utvide til flere dager til neste år?
Selvsagt, det er rimelig greit produksjonsmessig og det ser allerede ut som en ting folk setter pris på, så jeg vil tro at dette er noe som kan videreføres. Det blir jo litt som å investere i fremtiden.

 

Og med det ønsker vi Torgrim og resten av gjengen bak Hole in the Sky lykke til med sin niende festival og ser samtidig fram til å få oppleve Carcass, At the Gates, Exodus, Dismember og alle de andre godbitene i Bergen i uka som kommer.

 

HOLE IN THE SKY

27.08.2008 – 30.08.2008

Sted:  Bergen – Garage & USF Verftet
Aldersgrense:  18 år
Hjemmeside:  http://www.holeinthesky.no

Billettinfo:

Billetter til festivalen bestilles fra: Ticketmaster

Klubbpass og dagsbilletter til torsdag er utsolgt 

Lineup:

Onsdag – Garage:

Inquistion
Old
Urgehal
Toxic Holocaust
Dismember

 

Torsdag – Garage:

Lobotomized
Tyrant
Cephalic Carnage
3 Inches of Blood
Exodus

 

Fredag – USF Verftet:

Dead to this World
Brutal Truth
Asphyx
Municipal Waste
Behemoth
Meshuggah
Carcass

 

Lørdag – USF Verftet:

Sadistic Intent
Gehenna
Electric Wizard
Primordial
Keep of Kalessin
Possessed
At the Gates

 

HITS for Kidz

Lørdag – Garage:

Stillborn
Sworn
Municipal Waste

Fri alder