TRONDHEIM ROCKFESTIVAL – For andre gang…

TRONDHEIM ROCKFESTIVAL – For andre gang…

Det finnes festivaler til alt mulig i hver eneste krok av dette langstrakte landet, alt fra matfestivaler, vannfestivaler og trekkspillfestivaler til fiskefestivaler, båtfestivaler og selvsagt også musikkfestivaler. Tar man en titt på musikkfestivaler finnes det også der mange varianter å velge i mellom. Mange av disse er rene musikkfestivaler mens andre igjen har musikk kun som en del av programmet. Rock-, punk-, prog- og metalfestivaler er mest interessante for oss som liker vår musikk av det hardere slaget. Nisjefestivaler er det ikke så mange rene av, det er heller konseptet totalfestivaler som de fleste heller mot når festivalprogrammet skal bookes. Alle byer har sin egen musikkfestival, men i Norges tredje største by, Trondheim, har ingen klart å få til noe sånt, ikke før i 2007 da Trondheim Rock Festival og Pstereo dukket opp. Trønderne har måtte reise til andre steder for å oppleve dette festivalfenomenet som alle snakker om lenge før og lenge etter at festivalsesongen er over. Storås, Steinkjer og Hell Music Festival har vært våre tilbud, alle et godt stykke utenfor byen. Men i 2007 dukket altså nyvinningene Pstereo og Trondheim Rock opp i byen. Begge disse kjører på også i år og det er spesielt Trondheim Rock Festival som har de største navnene innen hardrock, da de har klart å trekke storheter som Judas Priest og selveste Iron Maiden til Lerkendal Stadion og Trondheim Rock Festival. I år dukker det opp enda et arrangement på selveste torget der de gamle storhetene Def Leppard og This Lizzy skal spille. Trondheim Rockfæst kalles dette arrangementet og er riktignok bare en 1-dags konsert og ikke noen festival. Likevel kan man ikke gjøre annet enn å glede seg over utviklingen.

Maiden_poster_TRF08.jpg

Hva var det som fikk deg/dere til å starte opp med Trondheim Rock Festival?

Det var flere grunner. Jeg har alltid vært interessert i musikk, og Trondheim har ikke hatt de største bandene innen hard rock og metall på besøk. Samtidig så jeg at stadig flere fotballklubber ønsker å bruke sine nye stadioner til noe annet enn bare fotball. Og da tenker alle konserter. Dette kombinert med at jeg ønsket en annen arbeidssituasjon p.g.a. mye pendling, gjorde at jeg valgte å starte med konserter.

OZZY I.jpgLærte du mye av førsteåret?

Ja. I tillegg til stadionkonserten med Ozzy som headliner gjorde jeg en del mindre konserter med band som Turboneger, Satyricon, TOTO osv. Jeg har også gjort en del erfaringer med stadionkonserter med A-HA i Trondheim og Ålesund, samt mindre konserter i forskjellige genre. Summen av dette har blitt mye lærdom. Lærdom som jeg håper skal bidra til flere gode bookinger slik at jeg kan leve av dette også i framtiden.

2 legendariske band i Judas Priest og Iron Maiden skal blant andre sørge for underholdningen på Lerkendal den 7. juni og 22. juli. Var det vanskelig å få disse storheten til å komme opp hit til barteland og er du stolt over å ha klart det?

Jeg er stolt over å ha fått to så gode og store band til Trondheim. Det har vært mye jobb.
Trondheim er jo en god del utenfor den vanlige "løypa" bandene legger opp for sine turneer.

JudasPriest_08.jpgTrondheim Rock Festival var planlagt som en 2 dagers festival helgen 6. og 7. juni i år, men ble senere redusert til en 1 dags festival. Samtidig ble det klart at Iron Maiden skal spille drøye 6 uker senere. Var dette noe av årsaken til at 6. juni ble droppet eller var sviktende billettsalg ene og alene årsaken?

Det er ene og alene for dårlig billettsalg som har gjort at vi har redusert til en dag.

Du ble ikke skremt av hva som skjedde med Hell Music Fest i fjor, der sviktende publikumstilstrømning tok knekken på arrangementet?

Jo, absolutt. Det er klart at man kan ikke drive med dette om man ikke tjener penger på det. For mitt vedkommende så har jeg heller ingen statstøtte e.l. eller sponsorer. Så jeg er avhengig av å booke band som folk ønsker å gå og se. Det er jo det jeg lever av.
Og det er ikke til å stikke under en stol at band selger mye bedre i Oslo, Bergen og Stavanger enn Trondheim.

Skjer det rett og slett for mye på konsert- og festivalfronten i Norge akkurat nå eller er du blant dem som bare storkoser deg med stort utvalg av konserter og festivaler å velge i?

Det er flott med mye konserter og festivaler. Det øker oppmerksomheten omkring dette, som igjen medfører at flere kjøper billetter til de ulike konsertene/festivalene. Men det er klart at medaljen har en bakside også. Med så mange som ønsker å booke de samme bandene, så går honoraret til artistene opp. Og resultatet blir dyrere billetter for publikum.

Iron Maiden_1007.jpgNordmenn og spesielt trøndere er som kjent sinnsykt trege med å kjøpe billetter. Eksempelvis konsertene med Iron Maiden der Sverige solgte ut 2 konserter på null komma niks, mens her i Norge klarer vi ikke å selge ut 2 konserter i løpet av 3 måneder en gang. Hvordan har billettsalget vært hos dere? Har dere merket noe til denne tregheten med å bla opp sedlene blant trønderne?

Det nærmer seg 17.500 solgte billetter. Allerede nå er det klart at dette blir den største konsertbegivenheten i Trøndelag noen gang. Ozzy med 15.000 solgte billetter har den tidligere rekorden. Jeg håper og tror vi kommer til å selge ut alle de 24.000 billettene.
Så på den ene siden er dette den raskest selgende og mestselgende konserten i Trøndelag noen gang, men sammenlignet med andre steder i inn og utland går billettsalget tregt.
Sett i lys av dette så sier det seg selv at det blir vanskelig å booke band til Trondheim. Hvorfor dra hit og være usikker på om man selger ut, når man kan velge en hvilken som helst annen ny og selge ut i løpet av kort tid?

Trondheim Rock Festival og Trondheim Rockfæst; er det plass for 2 slike arrangement i Trondheim, er det nok folk for 2 slike arrangement i Trondheim og omegn og er det økonomisk ansvarlig å ha 2 slike arrangement i Trondheim?

Vanskelig å si, men jeg tror ikke det på sikt siden arrangementene er så like i profil.

www.trondheimrockfestival.no