BELPHEGOR – Satanistisk, sadistisk og drepende black metal

BELPHEGOR – Satanistisk, sadistisk og drepende black metal

Det var virkelig kult for meg å gjøre dette intervjuet med selveste Belphegor. Selv synes jeg både bandet og konseptene de tar for seg er svært så spennende og når jeg hørte det nye verket "Bondage Goat Zombie" for første gang var det ikke noe problem å komme på spørsmål til disse gutta. Spørsmålene kom på rekke og rad og svarene kom rykende ferske like etter at plata var sluppet.

Selve plata er knakende bra. Ikke noe stor overraskelse det. Ingen store musikalske krumspring og eksperimentering er å spore her, men etter min mening er det like greit. Band bør holde seg til hva de kan best, ikke begi seg ut på upløyde jaktmarker. Vi har jo hørt mange eksempler på hvor slike forsøk har gått rett i dass. Belphegor har skjønt dette og holder seg til det de har best peiling på. Derfor er "Bondage Goat Zombie" blitt et voksent album som virkelig reflekterer all den musikalske kunnskapen bandet har opparbeidet seg hittil.

Opp gjennom årene har Belphegor utviklet sin egen sound, artwork og lyrikk, alt gjort gjennomført og med ypperlig kvalitet. De har vært med i en årrekke og har fått seg et respektabelt navn i miljøet, derfor er nok en mer utførlig introduksjon overflødig.

Belphegor_08.jpg

Belphegor har vært like mye inspirert av black metal så vel som death metal. Dette har resultert i et karakteristisk lydbilde som er lett gjenkjennelig, ikke på grunn av den velkjente kombinasjonen (har jo vært prøvd utallige ganger før), men på grunn av den temmelig unike blandingen av harmoni og tempo. Det er hvert fall sånn jeg ser på saken, men hvordan vil du besikrive deres musikk og hva kan vi forvente oss på "Bondage Goat Zombie"? 
 
Takker for at du liker det nye verket. Uansett, jeg liker ikke å sette Belphegors musikk i en bestemt bås, det får bli opp til hver enkelt lytter å avgjøre. Du vet, de får selv bestemme hva de vil kalle faenskapen vi lager. Vi gjør vår greie, peiser på med masse intensitet og dynamikk, det er masterplanen vi har holdt oss til siden 1993. 15 jævla år med kaos, for en helvetes kjør! Samma det, "Bondage Goat Zombie" er vårt mest modne bidrag hittil. Det er mangfoldet blant låtene som er høydepunktene på plata i seg selv. Denne gangen har vi klart å smelte sammen ultra blastbeats med skikkelig tyngde. Låtene har nådd et høyere nivå av dynamikk og strukturert brutalitet, plata er tightere enn aldri før og høres ut som en fresende M-16 som legger alt rundt seg øde. Ta en lytt og bli knust…. 
 
Du må nesten forklare tittelen litt nærmere, hvordan kom dere på dette? 
 
Tittelen på albumet passer perfekt sammen med konseptet. Her snakker vi om bondage, S/M, pisking, biting og alt de derre fetish-greiene vet du. Alt i alt er det inspirert av temaer som Marquis de Sade tok for seg. Mange folk vet forresten ikke at ordet "sadisme" kommer fra navnet hans. Geita har som kjent vært vårt varemerke siden slutten av 90-tallet, så den er grei. Zombie er en refleksjon av hvordan jeg ser på mange hjerneløse mennesker som går rundt her i verden som søvngjengere og infiserer den som en forbanna pest. 
 
Så var det lyrikken da, hva får lytteren servert her? 
 
Temaene er BDSM (disiplin, sadisme, dominans og underkastelse) og Satan selvfølgelig. Det er viktig at lyrikken stemmer overens med artworken generelt slik at alt sammen blir ei sjuk pakke til sammen, du vet, for å gi selve musikken litt mer trøkk. Hvis det står Belphegor på coveret, så er det jævla Belphegor du får, vi driver ikke og kødder, hahahaha. 
 
Når man blar litt i tekstene kommer man over mange forskjellige språk som for eksempel latin, tysk og engelsk, ofte alle i løpet av samme låt. Hvordan går dette for seg egentlig, har alt en sammenheng? 
 
Alle versene har en sammenheng ja. Denne gangen har vi kjørt på med mer tyske dikt igjen ved siden av latin og engelsk. Hvert av disse språkene har en egen atomsfære og sin egen særegne uttale. Det er derfor vi har valgt å blande alle sammen. Uansett er det umulig å oversette alle de gamle versene, diktene og hymnene vi har brukt i en årrekke nå. Hvis man prøver kan meningen fort bli uklar. Noen av ordene vi bruker eksisterer heller ikke mer. Å growle på latin er jo blasfemi på høyt nivå siden det er kirkens språk, det er fett å kunne spotte dem på deres eget språk.. 
 
Cover arten deres er den usalig blanding av sataniske og kristne motiver. Kristenfolket ser gjerne på sånt som blasfemi, mens andre ser forskjellige meninger med denne type kunst. Hva er det dere prøver å uttrykke?

Det handler ikke om provokasjon lengre. Da vi startet opp dette bandet hadde vi det mye moro med disse moralistene. Jeg digger sånne greier og hvis noen føler seg støtt så er det helt i orden for meg. Ralph Manfredas er en genial kunstner fra Østerrike. Han fulgte mine forslag og gjorde en imponerende jobb, det ser sykt fett ut. Det var en pur glede å jobbe med han igjen. Du vet, det handler om den indre rebellen i mennesket, fri vilje og om å ta egne valg. Følg din egen overbevisning og ikke la andre ødelegge for deg. Jeg mener frihet er det viktigste vi har her i livet.
 
Hvordan er den lydmessige forskjellen mellom "Pestapokalypse VI" og "Bondage goat zombie"?

Jeg driver ikke å sammenligner albumer. Vi snakker om musikk og folk vet hva de kan forvente seg av Belphegor. Vi har aldri hatt dramatiske forandringer av stilen vår eller fulgt varierende trender slik som mange drittband gjør. Du vet, hver gang vi gir ut ei plate så gjør vi vårt beste. Jeg liker fortsatt godt å høre på de gamle skivene våre og jeg er veldig stolt av det vi har gjort.

Belphegor_Bondage.jpg

Kommer det noen ferske video-klipp fra "Bondage Goat Zombie"?

Videoen heter "Bondage goat zombie" og er selvsagt klippet til tittellåta, den hadde premiere like før plateslippet og har selvsagt den gode gamle Belphegor- sjarmen, høhøhø 
 
Tror du denne nye skiva vil ta bandet til nye høyder, altså flere fans, heftigere salgstall og spilling på større scener?

Vår filosofi er å spille kompromissløs, ondskapsfull metal. Vi prøver alltid å tilby jævlene som kjøper platene våre og støtter oss det aller beste. De er kun det de fortjener. Å ja, vi har aldri hørtes mer vitale ut, full av morbid lidenskap, og jeg føler meg helt sikker på at denne plata vil gi bandet en real dytt i riktig retning.
 
14. april ble plata sluppet i Europa, blir det noe turne i kjølvannet – i tilfellet hvem har dere med på laget?

"Bondage Goat Zombie" er som sagt nettopp kommet i hyllene. De kommende månedene skal vi bruke til å lade opp batteriene våre etter heftige runder med turnering og festivaler de siste årene. Promorunden for den nye skiva starter i august (Brasil, Mexico, Colombia, tba ). I september skal vi gjøre 23 gigger med Nile og Grave. I starten av oktober stikker vi over dammen for å markere terreng i USA og Canada igjen. Der blir det 33 konserter fram til midten av november.

Dere har vært signert på Nuclear Blast i omtrent 2 år nå, hva er fordelene med å være på en såpass stor label, og hvilke fordeler har dette hatt for bandet?

Nuclear Blast har gjort en god jobb for Belphegor og vi har perfekt distribusjon over hele verden. De er den første labelen som faktisk skjønner hva vi driver med og det er fett. Du vet, vi er jævlig fornøyd med "Bondage Goat Zombie", så for meg er det den viktigste tingen for øyeblikket. 
 
Hvorfor skilte dere lag med det gamle plateselskapet? 
 
Crush them… 
 
Hvilken betydning har dere hatt for metalmiljøet i Østerrike? 
 
Belphegor har mange fans her i Østerrike, og det er vi stolte av, men jeg bryr meg ikke særlig mye om noen scene som helst. Metal er tidløs musikk, det er alt en trenger å vite. Jeg hyller metal, du vet, gitarmusikk generelt, det er det som betyr noe i livet mitt. Det er mange fete band der ute. I følge min mening er det death og black metal som ruler her i verden for øyeblikket. Vi må alltid være på jakt etter evolusjon, utforske forskjellige atmosfærer, og det er nettopp det vi prøver å gjøre.
 
Stagnation means death! 
 
Da skal du få anledningen til å komme med noen siste ord hvis det er noe du vil legge til…? 
 
Belphegor vil fortsette å holde faenskapen i metal levende. Takk for intervjuet og kick ass spørsmålene, Karina! Hilsen til alle som leser dette og jævlene som har støttet oss lenge og til de som nettopp har oppdaget bandet eller de som kommer på konsertene. Belphegors sjuende studio album, Bondage Goat Zombie, er å få kjøpt over alt. Storm den nærmeste platesjappa, få med deg et eksemplar og støtt dette blast-orkesteret. Hail metal! Hail Death! 
 
www.BELPHEGOR.at