COLDWORKER – Arbeidslystne svensker med nytt album på Relapse

COLDWORKER – Arbeidslystne svensker med nytt album på Relapse

Det er ikke all svensk death metal som er infisert av allsangrefreng og et velpolert image. Coldworker byr opp til en heftig dans med sin siste plate "Rotting Paradise" (Relapse) og swinger bra i mine ører. Dette er ingen plateanmeldelse, men derimot en liten prat med bassist Oskar Pålsson om hva som skjer rundt Öresunds-baserte Coldworker om dagen.

Coldworker_08_1.jpg

Den sagnomsuste Dan Swanö har bidratt med sin ekspertise på begge albumene dere har gitt ut. Hvordan er det å jobbe med Dan?

Dan Swanö har mikset begge platene våre. På debuten "The Contamineted Void" hjalp han oss med å plassere alle mikkene og fulgte generelt med på at alt låt bra. På "Rotting Paradise" bidro han med å mikke opp trommene og brukte sine magiske evner til å få gitarene og bassen til å høres fet ut i miksen siden alt ble spilt inn digitalt. Alt vi har gitt ut hittil har vi spilt inn selv bortsett fra gitarene på "Rotting Paradise". Etterpå leverte vi materialet til Dan som gjorde en første miks som han sendte på epost tilbake til oss. Vi kom da med feedback på hva vi selv syntes hørtes fett ut eller ikke. Basert på dette gjorde han en ny miks osv, helt til vi alle sa oss fornøyde. Samarbeidet har gått helt på skinner.

"Rotten Paradise" ble spilt inn på fire forskjellige steder, mens debuten "The contaminated Void" ble mekka sammen i øvingslokalet. Hvilken forskjell vi folk best legge merke til fra førsteskiva til det siste verket?

Vi har fått et mye renere lydbilde denne gangen. Folk kan høre hvert instrument og riffene bedre på denne enn forgjengeren. Som sagt høres det mye renere ut og vi la også mer innsats ned i selve spillingen. Personlig synes jeg det låter mye fetere nå, men det er kun min egen mening. Noen som har hørt "Rotting" liker denne bedre enn den forige, mens andre liker lydbildet på debuten bedre.

Dette er det andre albumet dere gir ut på Relapse. Hva tror du er grunnen til at de vil jobbe med dere, og er dere fornøyde med samarbeidet så langt?

Jeg kan selvsagt bare snakke for meg sjøl, men jeg føler meg temmelig sikker på at resten av gutta i bandet er enige med meg her. Vi har nok aldri fått kontrakt med Relapse hvis det ikke hadde vært for Anders` mørke fortid i Nasum. Vi har han å takke for dagens situasjon.  Men samtidig er vi jo fem stykker som skriver musikk og tekster, så jeg vil definitivt si at vi er et band som består av fem individer. Relapse gjør en god jobb vil jeg påstå. Med min svært begrensende bakgrunn fra tiden før Coldworker og Relapse kan jeg bare si at jeg synes selskapet gjør en god innsats for oss. Kommunikasjonen er mer enn tilfredstillende.

Kan du fortelle litt om live-jobbene dere har hatt så langt? Går spillingen helt glatt eller trenger dere mer sceneerfaring før Coldworker kan nå opp på toppnivå i livesammenheng?

Siden vi starta opp har vi gjort 36 konserter, og det er helt klart en stor forskjell mellom den første giggen og den site vi gjorde. Fortsatt er det jo mye som fortsatt kan forbedres. Når vi kjørte i gang var det jo bare Anders J som hadde noe live-erfaring å skryte av. Resten av oss hadde bare underhold på lokale arrangementer, derfor er det alltid en utfordring å spille live!

Er det noen planer om mer spilling i fremtiden da? Hva kan folk forvente seg når de tropper opp på en Coldworker gig?

For øyeblikket har vi en festival her i Sverige den 2 mai. Deretter bærer det til Nederland for å spille på Neurotic Deathfest i Tilburg. Bortsett fra det har vi ingenting planlagt i nærmeste framtid, men forhåpentligvis får vi noen festivaljobber til og muligens en turne i løpet av sommeren. Ingenting er bekreftet enda. Folk som kommer for å se oss kan forvente seg et intenst show med full fokus på blasting death metal!

Coldworker-RottingParadise.jpg

Artwork`en på "Rotting Paradise" er faenmeg tøff! Fikk Orion Landrau ( Kiss, Marliyn Manson, Slayer, Nile etc.) frie tøyler her eller?

Vi snakka litt om det innad i bandet før vi tok kontakt med Orion. De eneste rettningslinjene vi kom med var at vi ville at coveret skulle se mer ut som et maleri en et sånn der photoshop-cover. Vi anbefalte han også å ta en titt på malerier av Hieronymus Bosch for å få inspirasjon.

Coveret har også sterke religiøse undertoner. Kommer dette også fram i lyrikken?

På "The contaminated Void" gjorde vi en collage som tok for seg religion. Den gangen fikk vi Orion til å lage coverkonseptet basert på tekstene, så den gangen var det vårt forslag. På nyskiva fikk han gjøre akkurat som han ville. Han fikk jo høre musikken før han gikk i gang. Tror nok han satte seg inn i tekstene denne gangen også ja,,,,Jeg går ihvertfall ut i fra det for vi har noen låter som tar for seg religion på denne skiva også. På "Void" var det tre låter om dette temaet og på "Rotting" er det hvertfall to om jeg ikke tar helt feil. Vi har ikke hatt noen dypere diskusjoner om religion i bandet, men selv anser jeg meg for å være ateist og jeg tor det gjelder for de andre også.

Svensk daumetall har jo et godt rykte ute i den vide verden. Hva er Coldworkers bidrag til denne arven?

Javel, nå starter de vanskelige spørsmålene! Vel, vårt bidrag hittil er to fete death metal plater – det er hvertfall sikkert. Disse to platene låter ikke særlig likt med det som folk flest forbinder med svensk musikk av dette slaget for tiden. Er jo mest melodisk death a la In Flames folk har assosiasjoner med.

Kan du gi folket tre gode grunner til å kjøpe "Rotten Paradise" neste gang de stikker innom sjappa?

Gjør du det så får du ei skive med 12 killer-låter, en fleskete produksjon og den slemmeste artworken du har sett på lenge…

Coldworker_08_2.jpg

Er Coldworker noe dere driver med i dautiden mellom jobb og søvn eller er dette en fulltidsbeskjeftigelse?

Alle sammen jobber eller studerer på dagtid foruten vokalist Joel som er togkonduktør, derfor blir det sene kvelder på han innimellom. Anders J ( trommer ) jobber i lokalavisa og Anders B ( gitar ) studerer engelsk for tiden. Daniel ( gitar ) får seg litt jobberfaring noen dager i uka i ei platesjappe mens jeg er elektriker.

Hvis ting går rette veien for Coldworker – er dere da alle innstilt på å slippe alt dere har i armene for å bruke all tid og krefter på bandet?

Ikke meningen å høres pessimistisk ut her, men med tanke på den musikken vi spiller så er det nok liten sjanse for at nettopp dette kommer til å skje. Derfor har jeg ikke tenkt noe særlig over det, men om den forjettede dagen kommer så tror jeg absolutt at alle sammen er klare til innsats!

Hvis mora mi, som forøvrig har svært begrenset kunnskap om metal, ville vite hvordan Coldworker høres ut, hvordan ville du da ha beskrevet musikken for henne?

Foreldra mine bruker å spørre meg hvorfor jeg ikke kan begynne å spille musikk som er "hørbar". Faren min sa at det høres ut som om vi driver med kattetortur første gangen han hørte oss – så du kan kanskje bruke sitatet hans, hahaha.