BLODSPOR – Blakk-Core som bruker singstarmikrofoner…

BLODSPOR – Blakk-Core som bruker singstarmikrofoner…

Blodspor er altså et ferskt men gammelt band som akkurat er ferdig med sin første Ep, og er klare for å ta verden (evt. Club Maiden på nytt) med storm. Vi satte oss på Unholy for litt skitprat over et par pils, og resultatet ble årets sikkert lengste intervju med et usigna band.

Blodspor_1.jpg

Blakk-Core som bruker singstarmikrofoner oftere enn Meshuggah-takter

God kveld i stuen, kanskje dere kan begynne litt med å fortelle hvordan det hele starta?

Kris: Det begynte jo i kjellern i Slemmestad i 2004 da, med fyll og hælvete. Vi spilte runkerock i et par år, men så ble det litt kjipt, og jeg og Lage begynte å spille litt hardere saker i stedet.

Lage: Vi skulle prøve å starte et punkmetallband, og det var liksom hele greia, men så balla det bare på seg derfra.

Audun: Blodspor sånn som det er i dag var jo Kris (gitar), Lage (trommer) , Jens Petter og meg. Så kom Bent (gitar) og Andreas (bass) inn, så det var jo den spede begynnelse egentlig, i 2006.

Har fått kjørt noen runder med den nye EP-en deres, og man kunne gjette ut fra navnet er det jo fin tradisjonell norsk black metal, eller hva?

Bandet ler, og fortsetter

Kris: Ja, det er det folk tror da

Bent: Nei black metal er vi vel ikke innafor, men.. Mer hissig punk/hardcore-metall spør du meg.

Ja, det første jeg tenker når jeg hører musikken er jo at det er planta godt mellom hardcore og metall, selv om det er mye annet i musikken også. Slakt f.eks., høres jo ut som Job For A Cowboy (hele bandet ler, høres kjent ut kanskje?). Men etter tre-fire runder så dukker det opp masse dødsmetall, og plutselig er vi i Neurosis-land.

Lage: Sånn som jeg opplever det så føler jeg at, vel, jeg hører ganske mye på punk og hardcore, og da spiller jeg naturlig nok litt sånn på trommene, mens jeg føler at gitarene ikke er der i det hele tatt. På den måten føler jeg at det blir en god miks utav det, uten at det blir standard metalcore liksom.

Nei, det er vel heller ikke akkurat det soundet man hører oftest her til lands..?

Lage: Ja, det er jo jævla moro nå, men det har liksom ikke vært det som har vært planen.

Kris: Vi skulle jo spille punkmetall!

Audun: Det er vel sånn at alle, selv om vi hører på metall, kommer fra litt forskjellige steder i genren, så man drar med seg sine egne elementer inn i musikken. Vi har liksom ikke prøvd å si at «sånn skal det låte», det har bare blitt sånn helt naturlig.

Bent: Vi har aldri lagt noen plan liksom, vi bare står og jammer på øvingslokalet, og plutselig kommer det bare et riff. Så passer det kanskje med et riff vi hadde for 2 år siden, så spiller vi det og syns det er kult, så har vi ei halv låt liksom. Det har ikke vært noe fast oppsett, bare kjør på og spill det vi spiller, også står vi og ler oss ihjæl fordi det høres helt mongo ut, hehe.

Blodspor_4.JPG

Dere spiller konsert med Manifest på Club Maiden 11. April. Jeg har jo sett Manifest før, og syns det er et jævla tøft band, som litt på linje med dere ikke bare er å plassere i en bås. Jeg føler kanskje at dere har noe av det samme soundet, bare mer brutal groove og uten den Meshuggah-hakkinga.

Audun: Ja det tror jeg og.

Kris: Nei, har aldri vært så jævla opptatt av det derre der ass, de Meshuggah-greiene. Det kan være lett å dette i fella og lene seg på det.

Bandet: Vi har jo litt sånn der, hvor riffa går fem ganger også seks ganger her også tre og en halv gang, men det er ingen som kommer til å høre på oss og tenke Meshuggah liksom.

Kris: Det er jo ingen av oss som er skolelærte musikere, så vi teller sikkert ikke riktig uansett.

Lage: Vi har jævla fete låtoppsett, det er bare masse navn på alle riffa, så må vi bare huske sjøl hva de forskjellige er. Det er ikke så mye vers og refreng, men mer «Først Machine Head-riffet og så overgang til mororiff etc»

Dere har som nevnt spilt inn en Ep, når og hvor skjedde dette?

Audun: Den ble spilt inn i studioet til Dog Almighty på Tanken i Sandvika november/desember ´07. Ep-en er produsert av Fritjof «matprat.no» Nilsen, Sindre «brodern», og Fredrik, også blir det mastra av Marius fra Black Comedy.

Lage: Jah, Sindre har jo «fast» ekstravokal i Blodspor.

Audun: Ja, han er jo med på en av låtene våre på Ep'n. En sånn «broder-duett».

Ja, det er jo en ting jeg føler skiller dere fra de typiske metalcore-bandene, at dere ikke har sutrete malplassert renvokal, men faktisk godt gjennomførte melodier som flyter sammen med musikken. Det er kanskje fordi du (Audun) synger som en jævel?

Andreas: Nei det e Sindre!

Lage: Nei, absolutt ikke dumt å ha Audun på scenen og synge, han er jo et vidunder, men når vi i tillegg får broren hans opp og de står der sammen så blir det bare helt sinnsykt.

Kris: Men faen, han har jo hjulpet oss ganske mye da, kommer med mye bra ideer og tips.

Han har hatt litt produsentrolle da?

Kris: Ja egentlig.

Andreas: Nei syns storebror høres bedre ut!

Kris: Sindre hadde jo blant annet en jævlig god idé, om at Audun sku hatt ei tromme ellerno ved siden av, så han kan bidra litt utenom vokalen og variere litt og.

Bent: Ep'n er jo mastra nå og, og den skal være i salg til konserten, som også blir det eneste stedet du får kjøpt den.

Og de som spanderer nok pils får special edition?

Andreas: Ja, med fargecover og bandmedlem!

Dere har vel kjørt en del konserter tidligere og?

Andreas: Ja, det var jo rett etter forrige konsert på Maiden vi fikk beskjed om at vi skulle spille 11. april som oppvarming for Manifest, så det falt jo tydeligvis i smak.

Audun: Vi har jo vært jævlig heldige med at det har vært så drit mye folk på konsertene våre og.

Bent: Ja, jeg tror det har mye å gjøre med at vi har spilt en stund da. Så har folk hørt det, syntes det var fett, og så mast og mast om at vi skal spille konsert. Så når vi først sa at vi skulle spille debutkonserten (Sammen med Bulk) på skuret så var det bare å møte opp, og det ble jo stappfullt.

Det er jo ikke alle som er så heldige?

Bent: Nei, det var dritfett, så vi trodde jo aldri vi skulle overgå det på Maiden når vi varma opp for 3 andre band (Kambodsja, svenske Sanctrum og engelske Centurion), men det ble jo like fett.

Det er jo ikke de mest kjente bandene dere har spilt med, men det er vel sånn at man blir er kjent i enkelte kretser i området og dermed trekker mange mennesker?

Lage: Ja, vi merka jo det på Maiden sist, at vi trakk mest folk, siden vi kjenner folk som bor her i området og har muligheten til å dukke opp på konsert. Det er jo nesten ikke er noen her som har hørt om Centurion f.eks., selv om de har reist på turné fra England, var jævla flinke og spilte jævla rått.

Blodspor_2.JPG

Hvordan er det med liveerfaring og tidligere band da?

Andreas: Ja, har jo vært med i Whip og Fatal Demeanor tidligere, og spiller nå i Troll i tillegg til Blodspor. Ja, også Blackspruth da (eminent sjarkrock fra nord – ET).

Audun: Har vel ikke spilt med så mye sånne sinnsyke greier da, men spilte i et punk/fjøs/metall/country/hurramegrundt-band som het Hoodlums som spilte litt rundt for noen år siden, også har jeg spilt i et band som het Burn, noe slags thrash som det aldri ble noe mer av.

Lage/Kris: Ja, vi har jo spilt tidligere i diverse runkerock-band, og holdt på med alt fra Nirvana til Smashing Pumpkins-musikk, men fant vel ut at det ikke akkurat var den feteste greia. Da trommisen og han som sang flytta så begynte jeg med trommer, og når jeg bare kunne én takt fant vi fort ut at vi måtte begynne med en litt annen greie, og spilte noe hard In Utero/Nirvana-greier der jeg bare kunne slå så hardt jeg kunne.

Bent: Jeg starta jo på punkscena i 96 eller noe med noen kompiser. Totalt meningsløst, for vi kunne jo ingenting. Så møtte jeg noen folk som dreiv med litt hardere ting enn oss. Alle de andre i bandet syns det sugde som faen, men jeg kicka litt på det. Ble dratt med på en konsert på noe sånn kristenfestival i Sørumsand, og det var den første utekonserten jeg spilte, blei bitt av basillen med en gang. Bandet gikk opp og ned, og vi dytta ut medlemmer i ett sett. Så flytta jeg inn med Lage da, og ble plutselig med på øving med han. Så etter gitaren hadde ligget på hylla i nesten 2 år er jeg takknemlig for det, for jeg har aldri kost meg så mye i band før.

Låtskriving og materiale og slikt da? Det er jo 4 spor på EP'n, har dere mye annet materiale på lur, og hva kan vi forvente å få servert live?

Audun: Nei, det blir mye forskjellig, et vidt spekter egentlig. De låtene vi kommer til å spille live er jo veldig forskjellige fra hverandre, men vår greie på en måte.

Jeg har jo hørt noe av det tidligere demomaterialet som lå på Myspace tidligere, er det noe dere fortsatt spiller live?

Lage: Vi har jo hatt én låt liggende på Myspace siden 2005 eller noe, og den er det jo jeg og Kris som spilte inn, den låta vi fikk gang i litt fort. Audun synger jo og på den, så han har på en måte vært med hele tiden da. (dukker opp etter hvert at den ble spilt inn med Metalzone, miditrommer og singstarmikrofon, alt rett i lydkortet, spilt inn i kjelleren i frisørsalongen til TrommeSlageLages mor. Skikkelig undergrunn!)

Bent: Men den låta er på en måte theme-låta til Blodspor spør du meg, siden det er den første låta jeg hørte, og jeg kicka på det med én gang.

Kris: Ja det var da vi skulle lage pønkmetall. Jeg og Lage våkna opp når vi bodde sammen og gikk ned i kjellern for å lage pønkmetall, og starta rett på de riffa. Så gikk det bare 2 år også var den ferdig!

Lage: Ja sånn er det, vi har brukt jævlig lang tid med å forme de 4-5 første låtene. Det var ikke før vi var i studio at de siste bitene egentlig falt på plass. Og jeg tror de fleste av oss gutta ble rimelig stolte over hvordan det egentlig føltes når vi fikk det på opptak og gikk rundt og hørte på det i et par dager. Husker vi sto og trippa når vi venta på den første mixen, det var helt sinnsykt fett å høre!

Her bestemmer vi oss for å ta en liten kunstpause (øl og sigg), men siden hele bandet blir sittende mens jeg handler pils ettersom ingen av dem har røyk eller råd til mer øl finner Andreas ut at bandet egentlig spiller blakk metall, som kanskje er litt mørkeblå. Antageligvis derfor folk forveksler med black-varianten…. Kveldens forslag må da være å pante de 6-700 flaskene som visstnok ligger på øvingslokalet?

På returen får vi inn en «gjesteintervjuer» som lurer på om gutta er flinke å danse, og det dukker straks opp flere sider ved bandet, med påfølgende utredninger om hvordan det danses både for dama, i fylla på studentpub og demonstrasjoner av passiv striptease. Det dukker også opp et nytt konsept som det hadde vært interessant å se bandet gjennomføre, nemlig å bytte ut moshpit med støvveldans. Lykke til!

Vi har jo vært så vidt innom låtskriving, hvordan foregår det hele hos dere, er det gitaristene som sitter på gutterommet eller?

Audun: Nei, det er bare Blodspor ass.

Lage: Ja, det er både og. Andreas (Bass) kommer med endel riff han og. Kommer faktisk med jævlig mye riff.

Andreas: Ja, både Audun (vokal) og Lage(trommer) lager jo også masse riff. Alle bidrar med sitt liksom.

Bent: Jeg tror det er som er mye av greiene vi har, at alle har innspill på alt. Uansett, vi maser jo hyppig på tromminga, men om han følger det eller ikke er opp til han. Alle har i hvert fall innspill på det alle andre spiller.

Vi prater en del om hvordan kjemien i bandet er viktig, og gjengen er mildt sagt enige i at det kan være alfa og omega å trives så godt sammen som de gjør, og bare ha det fett som kompiser. Som Audun sa: «Vi spiller jo det vi syns er fett selv, så om andre syns det er fett er jo det… helt fett på en måte.». Videre kommer vi inn på hvordan den forrige bassisten var feil for bandet, mens Andreas er riktig
.

Lage: Vi har jo fått en erstatter som er helt sinnsyk, og som har satt et stort preg på bandet.

Blodspor_3.JPG

Jeg har jo kjørt noen runder med Ep-en deres ja. Vi snakker jo ikke helt mr. Bungle, men basslinjene skiller seg likevel ut, mye fordi de groover som faen ved siden av de andre instrumentene.

Andreas: Jo, det begynte med at jeg begynte å lære meg funk og sånt ganske tidlig når jeg begynte å spille bass. Så slutta jeg egentlig med det, men liker å ha litt funk-feel i bakhodet når jeg spiller.

Bent: Det er mye rare linjer som kommer ut da, jeg sliter noen ganger med å få med meg hva som skjer. Det er vel fordi det går så jævla fort noen ganger og. Hadde du dempa alt annet og hørt på bare bassen tror jeg du sliter som faen med å skjønne hva som skjer, «hæ, hvor sitter dette i låta?» liksom. Men når du smeller på alt annet er det balletøft og rocker som bare faen.

Nettopp, det legger seg sammen med låta, uten å stikke for mye ut heller.

Audun: Må sies at Andreas er verdens mest dedikerte backupvokalist og da.

Kris: Haha, ja sku sett han i studio, så ut som Hulken som fikk utbrudd og sku sprenge eller noe, haha.

Kjører på med det live også? Dere andre og?

Bent: Ja, men foreløpig bare Andreas. Vi skal prøve å komme med, men jeg vil finne min plass på vokalen i dette bandet. Jævla hypp på å være med, så får bare finne et punkt hvor jeg klarer å bidra.

Videre får vi høre om hvordan det er mye fetere med band som har det fett og tør å vise det på scena, framfor en gjeng flinkiser som står pal og spiller plettfritt. Åssen det ikke er så nøye med småfeil, litt tryning og skalling, det er en del av showet. Jeg sier meg fint enig og begynner å runde av.

Noen avsluttende ord til våre kjære lesere?

Bent: Skal du følge med på resten av historien til Blodspor så er det bare å henge seg på. Det kan bli en morsom tur!

Lage: Det blir skum og øl, kan jo bare gå én vei.

Kris: Nå har vi fått fete forsterkere og, så det blir i hvert fall gøy!

Vi kan runde av med en enkel runde på inspirasjonskilder, type musikant og band?

Andreas: Selvfølgelig er det Les Claypool og Primus som sitter dypt i sjela, men har jo også Robert Trujillo som jeg har fulgt siden Suicidal Tendencies, fantastisk fyr!

Audun: Skal jeg si hva slags vokalist jeg digger liksom? Jeg elsker jo James Maynard Keenan fra Tool, men har jo ingenting til felles med han i det hele tatt. Det hadde jo aldri passa inn i bandet heller, men han er en fantastisk vokalist. Duden (J.R. Hayes) i Pig Destroyer er jo fantastisk og. Men egentlig mest opptatt av å gjøre min egen greie. Hvis jeg skal nevne et band jeg digger må jeg nevne enten Pig Destroyer eller Shai Hulud, begge vokalistene i de banda er helt sinnsyke.

Lage: Hva skal vi si da? Jeg hører jo på mye punk, egentlig ganske mye gammelt. Spiller vel kanskje ikke så mye sånn, men jeg har jo en del hardcore som jeg hører mye på. Hører mye på Napalm Death og jævla mye på Today Is The Day. Jeg liker liksom som føler at trommisen kan utfolde seg, selv om han ikke nødvendigvis gjør det hele tia. Har liksom ikke noe veldig sånn jeg prøver å styre mot, men du hører nok at det er jævla mye hardcore og punk i det.

Kris: Ja, skavviseda. Blir vel sånne tunge heavy riff, Machine Head, Amen må jeg selvfølgelig nevne. Gitaristen i Amen er helt sinnsyk, er vel egentlig det jeg har å komme med.

Bent: Plukker inspirasjon fra mye ass, hører på alt fra superhissig metall til chill hiphop og jazz. Hvis jeg skal finne et band må det bli noe gamle hardcoreband, som Quicksand for eksempel, de hører jeg jævla mye på og digger som faen. Vet ikke om jeg trekker så mye av det inn i Blodspor, men det ligger fortsatt i bakhodet liksom. Også ligger jo liksom Mastodon og Machine Head der, mye av de gamle skivene, føler det er hardere og mer brutalt. Så henter kanskje litt inspirasjon der, men ikke noen konkrete band liksom, det er mye forskjellig.

Andreas: Vil legge til at Slayer er det feteste bandet i verden!

Kris: NOFX!

Noen avsluttende ord?

Blodspor: Kom på Maiden 11. april. We got 40 minutes to fuck you up!