ORIGIN – En antitese av standarden

ORIGIN – En antitese av standarden

Dette lille intervjuet med Paul Ryan, gitarist og vokalist i Origin, er hovedsakelig basert på nyplata "Antithesis" fra disse storsjefene i moderne death metal. Origin er kanskje ett av de mest teknisk begavede bandene der ute og dette albumet er en krystallklar demonstrasjon på hvilken retning death metal er i ferd med å utvikle seg i og hvor ekstremt et musikalsk uttrykk kan bli. Bandet fyrer av med et komplekst sound som er rimelig vanskelig å fordøye for det utrente øre. "Antithesis" kan funke som en døråpner for de som gjerne vil bryne skallen med å prøve å oppdage den hårfine balansen mellom det ekstreme og det harmoniske. En av de tingene Origin gjør best er deres evne til å blande sammen melodiske innslag med fete rytmer i galopperende tempo. Bandet utvikler seg alltid i positiv retning for hvert album de serverer og denne plata må du få med deg, men les for all del intervjuet først!

Origin_Antithesis.jpg

Når starta jobbingen med den nye plata?

Vi hadde ikke særlig mye materiale ferdig før etter Europa turneen i 2007…Var jo selvsagt noen riff som lå og slang her og der, men ingen hele sanger. Vi ga oss selv en deadline som gikk ut på å ha en CD klar senest på våren 2008. Da fikk vi beskjed av Relapse om å komme oss i studio innen november. Peset var i gang,,,

Så storparten av Antithesis består utelukkende av rykende ferskt materiale?

Ja, mesteparten er splitter nytt, men jeg prøver jo å ta vare på noen gamle riff og ideer som jeg ikke fant plass til i noen låter før. Derfor har jeg alltid noen bruddstykker og lignende liggende som jeg kan lappe sammen i ettertid. Dessuten føler jeg ikke for å gi ut album hvert eneste år. På den måten kan jeg forsikre meg om at hver eneste plate vi gir ut har sin egen identitet.

Hvordan vil du helst beskrive Antithesis selv?

Du kan si den er det motsatte av andre Origin album. Den er betraktelig mer variert og lengre med mer dynamikk. Til tross for dette har vi selvsagt tatt godt vare på bandets aggresive lydbilde og framtoning.

Dere har alltid pusha på når det gjelder spilleteknikk og for hvert album har evolusjonen vært særs hørbar. Hva gjør dere for å utvikle bandet musikalsk?

Øving, øving og atter øving…

Er det i følge din mening et stort sprang mellom Origin og andre band som spiller i samme genre?

Vi har definitivt vår egen sound og stil, men det er jo drøssvis av andre hesblesende gode band der ute også. Jeg tror det meste dreier seg om hvordan låtene blir presentert. Da tenker jeg mest på arrangering og produksjon.

Mange band har en tendens til å forandre stil og musikalsk utrykk gjennom en karriere. Hvorfor har du satset knallhardt og kompromissløst på death metal uten å blande inn andre inspirasjoner?

Det er mer morsomt og mer utfordrene for meg som musiker å prøve å lage noe som ingen andre har gjort før meg –  i hvertfall så vidt jeg vet. Personlig elsker jeg death metal og mitt eneste ønske er at dette bandet skal ha en viss integritet. Bare tidens tann kan vise hva som skjer…Vår fanbase er helt fantastisk, og de fortjener intet mindre enn det vi gjør i dag!!

Origin_08.jpg

Kan du fortelle litt om produsenten dere valgte å bruke på denne plata?

Robert Rebeck er en fantastisk produsent og enkel kar å jobbe med. Han presset oss til å ble bedre enn vi var og han rodde oss i land i våre svakere øyeblikk. Vi har samarbeidet med han før og studioet han bruker. Vi visste at hvis vi fikk spille inn plata der ville det resultere i ei feit skive. Rob var særlig hjelpsom når det gjaldt øyeblikk da vi snublet litt i tempoet. Han har en vanvittig evne til å høre om vi sleiver på en liten tone eller sakker av på farta selv når vi spiller i sinnsykt tempo, da kan han fortelle oss om glippen selv om vi ikke engang var klar over det selv! Proff til beinet….Å ha en god produksjon er selvsagt viktig og vi liker å være godt forberedt før vi går i studio, ellers kan det fort bli krise for budsjettet. Selvsagt er det også alfa omega for salget av CD`n, så for oss er det en prioritet.

Nedlastning av musikk fra nettet har blitt like vanlig som grandis på lørdagskvelden. Mange er ikke klare over hvilke konsekvenser dette kan få for et band. Hvordan er synet ditt på dette?

Jeg husker jo godt den tiden da vi bytta tapes og kopierte fra hverandre. Dette gjorde vi ofte når kassetten var utsolgt. Husker fortsatt hvor gira jeg var når jeg hørte Necrotiscism av Carcass for første gang. Hadde den bare som kopi først, men jeg kjøpte selvsagt kassetten så fort som mulig. Nå til dags med Myspace og alt det der så får folk en forsmak av musikken og ut i fra det kan de bestemme seg om de gidder å kjøpe plata eller ikke. Det funker helt annerledes enn da vi kjøpte stæsj rett fra plateselskapene og ble ofte skuffa i ettertid. Jeg digger fortsatt å gå i sjappa for å kjøpe plater og `zines. Mange folk laster ned musikken først og kjøper CD`n i etterkant. Det skjer gjerne i forbindelse med konserter. Alt for ofte er disse overpriset på grunn av nettopp nedlastning, men også høye priser på alt fra mat og bensin til hoteller. Konsertpromotører er også ganske kjipe med overprising. Derfor vil jeg gjerne på vegne av oss og alle andre band takke alle som stiller opp og kjøper musikk eller merch på konserter. Jeg får ofte e-post fra folk som har lasta ned albumet før det har kommet i hyllene. Trommisen min, John Longstreth forklarer det egentlig best: " Å fortelle en av gutta i bandet at plata som nettopp har lekket ut på nettet er det samme som å si "Faen mann, jeg så mora di naken! Hun er lekker – gratulerer!!". Er jo fett med folk som legger inn preorder på platene våre, takk til de. Til folk som laster ned, vel, takk for at dere tok dere tid til å høre. Vår musikk er ikke for alle. Det får bli opp til hver enkelt om de ønsker å betale for plata eller ikke.