KEEP OF KALESSIN – Kolossus Studiobesøk – Del 1

KEEP OF KALESSIN – Kolossus Studiobesøk – Del 1

Etter en og annen utsettelse ble det endelig til at jeg tok turen innom de gamle lokalene til Godt Selskap, nå studioet til Morningstar Records. Anledningen var en lytterunde på den nye skiva til Keep of Kalessin. Kolossus heter oppfølgeren til Armada og jeg fikk gleden av å høre gjennom 6 uferdige låter fra det kommende albumet sammen med Obsidian C, Vyl og Thebon. Dette var første gangen gutta selv hørte låtene snekret sammen, så det var en litt spent gjeng som satt der og lyttet intens. En del overraskelser fikk de men det er heldigvis mange muligheter til å gjøre noe med det enda, for skiva skal ikke gis ut før i april 2008. Selv ble jeg bare sittende og måpe, for her skjedde det mye hele tiden. Inntrykkene ble mange og jeg endte opp med den beslutningen at denne skiva trenger mange runder før du som lytter vil få full utnyttelse av Kolossus. 

KeepofKalessin_studio_jan08.jpg

Å skrive for mye eller noe i det hele tatt om de enkelte låtene blir vanskelig etter bare en gjennomhøring i studio. Litt småtteri manglet her og der, jeg fikk innspill fra produsent Rune Stavnesli og Obsidian C innimellom, alt var umikset og lyden var så som så. Hjernen ble overøst med inntrykk og tankene surret rundt og forsøkte å finne noe fast å holde seg til. Likevel må man forsøke å få delt sine tanker om disse 5 låtene med dere som kanskje er interessert i å høre hvordan Kolossus blir.

Introen er storslagen med mye gitarspill og temposkifter der de er innom et sinnsykt raskt lite parti som varsler om hva som kommer etter introen. Det er ingen enkel intro Keep of Kalessin leverer, den inneholder mye og er forholdsvis melodiøs i typisk Armada-stil. Den er 2-stemt og litt bevisst småfalsk og helt enkelt genial. Du får lyst til å høre mer og da er hensikten oppnådd.

Videre fikk jeg høre 5 til dels uferdige låter som alle vil være med på Kolossus. Tittelsporet satte mest spor da det kan vise seg å bli blant de absolutt beste låtene Keep of Kalessin har laget noensinne. Selve låta begynner med at det hele bygger seg sakte opp til noe stort. Det tas små steg her og der mens tempoet gradvis økes, og mens du sitter der og venter på det neste lille steget, så eksploderer plutselig låta og tempoet skrues opp til uante høyder. Pang sa det i hjernebarken til undertegnede, for dette var alt annet enn forutsigbart som igjen ikke kan være annet enn positivt. Her var vokalen lagt på og det overrasket undertegnede at Thebon her prøver seg med growl vokal i enkelte partier, og det med hell. Jeg har skrevet i mine notater under gjennomhøringen at det er en del blast beat teknikker som Vyl gjennomfører som er både morsom å høre på i tillegg til at de er imponerende raske. Videre har jeg notert at denne låta må være en teknisk utfordring å spille, men enda større å høre på. Hva jeg mener med dette, kan vel være en smule vanskelig å tenke seg til uten selv å ha hørt låta, men jeg sier eder; gled dere, for dette var imponerende.

Andre stikkord jeg har notert på lappen min er grønnjævlig kjapt, grisekjapp, ultrakjapp og at det er bra driv hele tiden selv om det skjer mye absolutt hele tiden. Nå må du ikke misforstå at den nye Keep of Kalessin skive er grisekjapp, grønnjævlig kjapp eller ultrakjapp hele tiden, for det er den ikke. Men i enkelte partier skrues tempoet opp slik at slike ordsammensetninger bare var på sin plass.

Som sagt er det umulig å få med seg alt under en sånn lyttesession, men jeg håper at du som leser får lyst til å sjekke ut Kolossus når den kommer. Jeg vet at jeg skal sjekke den ut til krampa tar meg, og det er jeg sikker på at den vil gjøre…..mange ganger.

Del 2 vil inneholde en intervjudel med Obsidian C, Thebon og Vyl der gutta forteller blant annet om innspillingen av Kolossus.