5 nye band til Sweden Rock

5 nye band til Sweden Rock


5 NYA BAND KLARA FÖR SWEDEN ROCK FESTIVAL 2008

MUCC(JAP)
Att japansk rock, eller j-rock, är en av de snabbast växande företeelserna just nu kan knappast ha undgått någon. Mucc är det första bland dessa band att slå igenom på den "vanliga" metalscenen. Deras sound kan grovt beskrivas som "känslosamma österländska popmelodier på en stadig bas av tung, modern metall". Bandets Europabesök, som blev en stor framgång inte minst i Sverige, följs nu av en "best of"-platta samt ett åttonde studioalbum i april. Nya singeln "Fuzz" ingår även i soundtracket till succéfilmen "Cloverfield". Närmast följer för Mucc en USA-turné med Avenged Sevenfold, varpå de alltså anländer som ett exotiskt och spännande tillskott till SRF 2008.
Rekommenderad lyssning: "Gokusai", "The Best of Mucc".

PRIMAL FEAR (D)
Tyska Primal Fear slog sig in bland heavy metals främsta redan med 1998 års debut, som av många entusiaster utsågs till det bästa album som Judas Priest aldrig släppt! Men så utgörs också kärnan i bandet av mästersångaren från det ursprungliga Gamma Ray, Ralf Scheepers, och basisten/vokalisten Mat Sinner som med sitt Sinner skapat ett flertal klassiska album såväl förr som senare. 2005 tog Primal Fear ännu ett stort kliv framåt med sjätte albumet "Seven Seals", vars mångskiftande och spännande sound utvidgade fanskaran rejält. Fjolårets "New Religion" fortsatte på den inslagna vägen, och återknöt samtidigt kontakten med bandets hårda rötter. I Sverige vann bandet många nya fans på sin senaste turné med U.D.O., och nu är det alltså festivalpublikens tur att avnjuta ett av vår tids mest populära tyska metalband.
Rekommenderad lyssning: "Primal Fear", "Seven Seals", "New Religion".

PRIMORDIAL (IRL)
Primordial är inte bara de verkliga pionjärerna på den irländska black metalscenen – de är också ett av de mest historiska i fråga om att införliva folkmusik i dessa extrema tongångar. Sedan 1995 har bandet hittills släppt sex album, som gradvis blivit alltmer majestätiska och samtliga ståtar med en vild, hednisk skönhet mitt i allt det brutala. På senaste plattan, fjolårets "To the Nameless Dead", finns rentav ett påtagligt gotiskt element vilket helt säkert bidragit till att Primordial idag kanske är mer kända och omtalade än någonsin tidigare. Även lyriskt står bandet på ett högt plan – exempelvis syftar ovannämnda albumtitel på alla de stackare som offrat sina liv i mer eller mindre meningslösa krig. Missa inte ett av de mest personliga och omtalade hårda metallbanden av idag!
Rekommenderad lyssning: "Storm Before Calm", "The Gathering Wilderness", "To the Nameless Dead".

PICTURE (NL)
Om du tänker Holland och det första riktiga metallbandet från detta land, vilket band tänker du då på? Helt rätt, Picture såklart! Nu är de tillbaka, mer motiverade än någonsin enligt dem själva.
I slutet av 2007 startade bandet upp igen med tre av originalmedlemmarna: Rinus Vreugdenhil (bas), Laurens Bakker (trummor) and Jan Bechtum (gitarr). Alldeles nyligen anslöt sig dessutom den före detta sångaren Pete Lovell, som sjöng på Pictures båda plattor "Eternal Dark" och "Traitor" till bandet och återföreningen var ett faktum!
Picture var som band aktiva från 1979 fram till 1988 och de var det första holländska metalbandet som fick ett skivkontrakt på ett stort bolag. De banade med detta vägen för många andra holländska band.
Picture gjorde sig under 80-talet kända som ett imponerande liveband och turnerade mycket i Europa, bland annat som förband åt AC/DC, Saxon, Ted Nugent, Rose Tattoo och April Wine. De släppte sju fullängdare och ett antal singlar över hela världen, men blev som störst i Sydamerika och Japan där dom rönte mycket stora framgångar.
Med klassiska plattor som "Diamond Dreamer" och "Eternal Dark", samt odödliga låtar som "Night Hunter", "Bombers", "Griffons Guard The Gold" och "Eternal Dark" (en låt som Hammerfall gjort en cover på) i bagaget är bandet nu redo att starta en andra del i sagan om Picture och det är såklart på Sweden Rock Festival det hela börjar! Detta är heavy metal när den är som allra bäst! Ett nytt album är på dessutom på G!

ROYAL HUNT (DK)
Danska Royal Hunt är ett av Europas mest uthålliga, och sannolikt även mest kultförklarade band inom melodisk metal. Debuten släpptes redan 1992, och vid det här laget är keyboardmästaren Andre Andersen med manskap framme vid sitt elfte studioalbum "Collision Course – Paradox 2". Som titeln anger är det fråga om en "uppföljare" till 1997 års "Paradox" – ett av bandets mest älskade och hyllade verk. Skivan markerar även en nystart för Royal Hunt som deras första med nye sångaren Mark Boals, vars fantastiska stämma tidigare hörts på bland annat Yngwie-klassikern "Trilogy" – en fin ledtråd till den som ännu inte känner till Royal Hunt vad för slags musik vi talar om här. Neoklassiskt så det visslar och, som sagt, kult så det förslår. Upptäck, eller återupptäck!
Rekommenderad lyssning: "Paradox", "Fear", "Collision Course – Paradox 2".