FLOWER KINGS – Et steg tilbake til starten

FLOWER KINGS – Et steg tilbake til starten

Fra vårt arkiv har vi denne gangen plukket fram en perle som vår medarbeider Kristian G gjorde med Tomas Bodin fra prog legendene The Flower Kings. Hovedingrediensen i dette intervjuet, som ble tatt sensommers i 2004 er selvsagt bandets utgivelse "Adam and Eve", som så dagens lys rundt de tider, men de streifer innom flere andre emner også i dette relativt lange intervjuet.

Først må jeg få gratulere med nok en knall skive!

Den kommer ut nå på mandag, dabber spenningen av med å gi ut ny skive når dere allerede har gitt ut såpass mange, eller er det fortsatt like stort?

Det er fortsatt den samme spenningen å gi ut et album ja, for vi prøver jo å gjøre små forandringer for hvert eneste album. Vi kan jo nesten ikke gi ut to album på samme vis, så vi må alltid prøve å forandre litt.

Så det er fortsatt en slags barnslig glede å gi ut en ny skive?

Å ja, absolutt. Det er ganske rart, men det er liksom som at man får et lite barn som man forelsker seg i. Så det er veldig spesielt for hver eneste utgivelse.

Kan du bare starte og fortelle litt om den nye skiva?

Vel, den nye skiva er vel ett steg tilbake til starten, slik vi gjorde rundt tiden med "Space Revolver". Den er definitivt ikke slik forrige skive "Unfold the Future" var, som hadde en hel masse jam-sessions og jazz partier. Vi har ikke noe av dette på denne skiva, vi har fokusert mer på å lage gode sanger og å lage dem så symfonisk som mulig. Vi har også slitt litt med rockpartiene, vi har blitt litt mer heavy enn det vi har vært før.

Litt mer mot metal?

Vel, både ja og nei, men vi kommer aldri til å bli et metal band, for vi kan ikke spille metal, hehe. Men jeg vil si at forskjellen mellom prog metal og det vi driver med, er at vi alltid har ett snev av blues i røttene. Sammenligne oss med Deep Purple og Metallica, så er det jo ikke mye tvil om at det er Deep Purple vi er mest lik.

TFK_AdamEve.jpg

Det er jo faktisk bare en disk denne gangen, blir det en ekstra disk på en limitert utgave da?

Nei, jeg har faktisk ikke hørt noe om at det skal være noen limitert utgave denne gangen. Så nå blir det bare en disk faktisk, vi har hatt alt for mange dobbel skiver, hehe. Vi har jo prøvd å fylle den opp, så det er vel omtrent 80 minutter med musikk.

Adam and Eve, heter skiva, kan du fortelle litt rundt det?

En av sangene på skiva heter jo "Adam & Eve". Vi snakket om forskjellige alternativer for tittel på skiva, og vi diskuterte om for eksempel "Love Supreme" kunne være en god tittel, men igjen vet vi at det er forskjellige andre band som har hatt "Love Supreme" som tittel fra før av. Så når vi startet å smake på tittelen "Adam & Eve" så føltes det ganske bra. Så når vi begynte finne ut hva slags cover art vi kunne ha til "Adam & Eve", vel, du har jo sett det. Og det er ikke akkurat noen typisk Adam! Ikke Eva heller, men likevel Adam og Eva.

Var dere noe involvert i coverarten selv?

Han som malte det, for det første så er det ett skikkelig oljemalt bilde. Jeg husker ikke hva han heter, men han er en ganske så kjent maler. Og saken er at han er en stor Flower Kings fan, og han var på en konsert med oss, jeg tror det var i Spania, og etter konserten så kom han bort til Roine og ga han en diger bok som var full av hans forskjellige malerier. Og saken er at han her har faktisk jobbet for Lucas Arts! Du vet, Star Wars. Så han er en veldig kjent mann og han ville gjøre coverart for oss, og vi ga han så og si helt frie hender med å gjøre noe rundt "Adam & Eve" temaet, så dette er det han kom opp med da. Og jeg liker det veldig godt, for det er ikke akkurat ett typisk prog cover heller.

Mange av de andre titlene på skiva kan også dras tråder mot Bibelen, er det en sammenheng i dette?

Vel, jeg tror ikke akkurat at det var ment å være det i starten, men du vet sammentreff skjer. Og en av mine sanger som er med på skiva, "Babylon", var noe jeg hadde laget lenge før vi begynte å snakke om dette albumet. Det var egentlig en sang jeg hadde tenkt på til mitt tredje soloalbum, men så passet den ikke helt inn. Så jeg bare lot den bli liggende, og når vi hørte gjennom den en gang til, så følte vi at dette kunne være en veldig bra Genesis-aktig låt. Og at den het "Babylon" var nok helt tilfeldig og hadde ingenting med "Adam & Eve" å gjøre.

Og du har jo også låta "The Blade of Cain", er dette myntet på den bibelske karakteren Cain?

Vel, jeg vet at Roine er veldig glad i den tittelen, han har jo titler som "Citizen Kane" fra før. Han liker den tittelen, han er så glad i Kane. Selv om det staves K-A-N-E. Det er jo et kjent faktum at folk i prog verdenen virkelig elsker konseptalbum, vi blir jo alltid spurt for hver nye skive om det er et konseptalbum, og når vi sier nei så får vi bare som svar at der er nødt til å være et konseptalbum! Hehe. For de kan se en rød tråd gjennom hele skiva. Og det er jo bare bra at de kan det, men det vi prøvde å gjøre på dette albumet hvis du ser på tekstene for eksempel så har Roine tatt og brukt enkelte strofer om igjen, hvis du ser på teksten til "Love Supreme" så kan deler av det bli funnet igjen i andre låter i skiva. Og det er en veldig bra måte å knytte låtene sammen på. Jeg syns det er viktig å ikke bare lage konseptalbum hele tiden, men å få låtene på en skive til å passe godt sammen. Ellers så kan mange av sangene gå i helt forskjellige retninger, og du vil bare få ett album der det virker som at ikke noe av det hører sammen.

Og en annen ting, "A Vampires View", det er jo sagt at Cain var den første vampyren, men det er ingen forbindelse her heller?

Nei, jeg tror ikke det. Roine hadde bare en ide om å basere en sang på boka og filmen "A Interview With a Vampire". Jeg virkelig syns han har fanget følelsen i den sangen, denne virkelig triste følelsen. At her er det en person som egentlig er snill men han kan ikke være bare god, han må være ond også.

Det er jo også den første låta vi hører Daniel synge på, og den har en ganske annerledes følelse over seg enn resten av skiva.

Ja, det er en ganske annerledes sang, det er den første sangen vi har laget på den der måten. Men også Daniels vokal, det gjør at det blir en helt annen Flower Kings opplevelse også. Jeg vet at en del av Flower Kings fansen har reagert litt negativt til Daniel, de sier ting som hvorfor kan ikke Hasse gjøre denne sangen eller Roine? Men det som er, er at når Daniel startet å gjøre ting sammen med oss, så var det en del konserter, og vi syntes han var en kjempegrei person og alle likte han godt. Så vi tok beslutningen med å la han få synge på skiva. Og jeg er så glad for at vi bestemte oss for det, for han er sånn en dyktig kar og en utrolig god musiker. For meg så var det kun positivt å ha med Daniel som fullt medlem, jeg kan ikke si noe negativt om det.

Det var jo også spekulasjoner om at han ble med for å erstatte Hasse når Daniel begynte å komme med i bilde. Men det skjer ikke?

Absolutt ikke! Med Daniel med i bandet kan vi gjøre låter som er kanskje litt råere enn det vi har brukt å gjøre, for Daniel har en ganske rå stemme, Hasse kan jo også gjøre hard rock synging, men stemmen hans er ikke rå på samme måte som Daniels. Så det er en stor forskjell. Men det er langt i fra en erstatter til Hasse, det er heller i tillegg til Hasse.

Vil ikke dette gå ut over Pain of Salvation?

Nei, selv om han nå er blitt fullt medlem i The Flower Kings, så er Pain of Salvation hans lille baby for å si det sånn. Jeg tror hjertet hans virkelig ligger i Pain of Salvation, det er jo liksom mer hans band, det er jo han som skriver låtene og tekstene, så jeg tror ikke det blir noe problem.

Hvor mye bidro Daniel på å lage albumet?

Vel, ikke så mye. For han har hatt mye å gjøre med et nytt Pain of Salvation album, han har vært ekstremt opptatt. Så det vi gjorde på dette albumet var bare å la han gå inn i studio og gjøre vokalen. Men jeg syns det er en veldig fin start egentlig, kanskje på neste album så vil Daniel komme med et par låter.

Hva med resten av dere, det virker som at dere blir mer og mer med på låtskrivningen for hvert album.

Ja, jeg selv hadde vel flere låter på forrige skive, men det hadde mye med at jeg har vært litt opptatt med soloprosjektet mitt og hadde ikke mye tid til å skrive ting for Flower Kings. Om det er en god ting eller ikke, det vet jeg ikke helt, jeg liker veldig godt å skrive låter sammen med Roine. Men noen ganger så blir det da slik, men så hadde vi jo også så mye bra materiale fra Roine denne gangen at vi følte bare at vi ikke trengte flere låter. Faktisk når vi skulle begynne å høre gjennom låtene for å finne ut hva som skulle bli på albumet så hadde vi vel nesten to timer med musikk. Så det ble en god del rester. Det er jo ikke dårlig materiale det som ikke ble med, men vi må jo velge ut det som går best sammen.

Restene blir det noe dere tar vare på og bruker siden?

Ja, sannsynligvis noe til neste albumet, eller noe lignende.

I fjor slapp dere også en DVD, "Meet The Flower Kings", og denne konserten var litt spesiell og med veldig lite publikum.

Hehe, ja, det var veldig lite publikum. Men du skjønner, meninga var liksom ikke at vi skulle lage den ultimate live konserten, for da måtte vi fylle den DVD-en med materiale som gjorde at den virkelige live følelsen kom frem. Men det vi ville gjøre var å lage en DVD der folk kan se hva Flower Kings er og å samle alle de episke låtene på ett format. Vi har jo "The Garden of Dreams" vi har "The Truth Will Set You Free", "Humanizzimo" og det er nesten alle de lange sangene på den.

TFK_2.jpg

Inside Out er jo det største prog labelen akkurat nå, hvordan er det å være signa på dem?

Jeg syns de gjør en veldig god jobb, de bruker veldig mye energi på å promotere. Og jeg kan si at de brukte nesten like my tid på å promotere mine soloalbum, som kanskje ikke selger like mye, men de har en veldig god innstilling til slike ting. Og de er veldig greie å samarbeide med, det har aldri vært noe som helst problemer med Inside Out, det er bare noen kjempebra personer som driver det hele, de er virkelig kjempe. Og de gir sånn frihet til oss, de blander seg aldri i våre ideer de kommer aldri å sier, ok dette kan dere ikke gjøre for det vil ikke selge. De sier heller, ok dette er ikke akkurat noe for meg, men jeg kan forstå at det er andre som liker det. Så de gir oss veldig mye artistisk frihet.

Så du har følt at du har fått den samme oppmerksomheten gjennom soloprosjektet ditt også?

Absolutt! Jeg føler det er veldig bra. De neglisjerer meg ikke for at det er et litt mindre release, de behandler det på akkurat samme måte som om jeg skulle vært et stort band, for å si det sånn. Så det er bare helt fantastisk.

Hører dere mye andre utgivelser fra labelen?

Noen av dem, men det er så alt for mange, hehe. Men noen av dem hører jeg på, og jeg liker veldig godt noe av det, jeg liker for eksempel Planet X, de er veldig gode musikere og spiller veldig bra. Og vi hører på hva Spock's Beard driver med og Neal Morse, det blir litt av alt, men ikke alt, hehe.

Hva med ellers, hva hører du på da?

Jeg prøver å høre på veldig mye forskjellige band og ikke bare prog rock, men et vidt spekter av forskjellig musikk. En favoritt har vært Joni Mitchell, "Travelogue", det er en veldig bra CD, men samtidig så hører jeg også på band som Korn, og her i Sverige har vi en som heter Freddy Vadling han spiller i et band som heter Fleshquartet og det er virkelig bra musikk. Men så kan jeg også høre på mer jazz og klassisk, så jeg prøver å være så allsidig som mulig, jeg tror det er en god ting for å kunne komme tilbake og skrive god musikk selv.

Regner med at det er det samme for resten av bandet også?

Ja. Roine han spiser alt av musikk så lenge det har en god energi.

Det aller første albumet "The Flower King" har jo også blitt sluppet i en ganske spesiell utgave.

Ja det er en ting Inside Out står for, for det er ett slags ti år jubileum. Jeg vet ikke helt om jeg er 100 % fornøyd med hvordan det ble, for når du skal gi ut en CD som det der, så syns jeg det skulle vært noe nytt på den, og ikke bare pakke den inn i noe nytt. For jeg vet det er en god del samlere der ute, og de kommer til å kjøpe det uansett, så jeg føler at de bør få litt mer tilbake. Men da igjen, så kan det jo være noen som nylig har oppdaget Flower Kings, for vi treffer jo nye folk hele tiden og da kan det hende at de ikke engang viste av dette albumet og får en god følelse av den. Men for samlerne så syns jeg det burde være noe mer enn bare en ny innpakning. Det kunne vært en remix, en bonus sang, hva som helst egentlig.

Ja, og det virker jo som at dere har nok materiale å ta i fra.

Hehe, ja det kan du trygt si.

Og den var jo bare limitert til 3000 kopier, er ikke det litt lite?

Jo, men det er vel hovedsakelig myntet på samlerne dette. Det er jo folk som samler på absolutt alt som har med The Flower Kings å gjøre.

Før "Unfold the Future" albumet var dere ganske stresset opp mot deadline, og endte opp med å sende ut promoer dere ikke var helt fornøyde med, hva var det som skjedde?

Det som skjedde var, jeg tror det var når vi skulle mastre skiva, når du mastrer en skive, det du gjør er at du legger på de aller siste strøkene, du kan kanskje få frem litt mer av noen frekvenser og komprimere andre ting litt mer, det er rett og slett den aller siste finpussen du gjør på skiva. Og vi følte at dette kunne ha vært gjort bedre, og da var de første promoene på vei ut. Og jeg tror det var en veldig godt avgjørelse å mastre det på nytt. Jeg tror faktisk Roine remikset noen av låtene også. Og der har vi jo igjen det med artistisk frihet, hehe. Og det er jo bare et bra budskap vi gir til fansen da, for de vi sier er jo at vi ikke er helt fornøyde med resultatet, men vi vil jobbe med det til vi blir helt fornøyde!

Har du hørt den første utgaven i det siste slik at du vet mye om forskjellen?

Nei, jeg tror ikke jeg har hørt på promoen på veldig lenge nå. Men saken er at når man jobber med en skive, så hører man gjennom den ekstremt mange ganger, det blir kanskje noe sånt som 3000 ganger gjennom prosessen. Og når skiva endelig er sluppet så er du egentlig ganske lei av den, så du må la den ligge en god stund først, så kan du komme tilbake til den og høre på den og virkelig nyte den.

Skjedde ikke noe slikt denne gangen altså?

Nei, nei. Denne gangen gikk det veldig glatt. Og jeg er veldig fornøyd med lyden på denne, for vi har brukt 24-bit til å ta opp alt. 24-bit gjør lyden en del annerledes, lydlandskapet er litt renere, også er det litt rundere vil jeg si, litt mer varme. Man kan høre at gitar- og vokallyden er veldig ren, veldig skarp, og det er veldig typisk for 24-bit.

Hva med turne nå?

Det vi har gjort i det siste har jo vært at vi har hovedsakelig konsentrert oss om Europa, ikke noe særlig i USA. Grunnen til det er jo at det er veldig dyrt å turnere i USA, og så er det veldig slitsomt, pga. at distansen mellom de forskjellige stedene er så veldig lang, så man må reise og reise i ett sett. Vi er jo ikke akkurat unge lenger, hehe, så vi blir sliten av å reise for mye, slik som sist vi var i Amerika så måtte vi reise i 18 timer og da kunne vi få slappe av litt, og det blir for mye. Så vi har sagt at hvis vi skal spille i Amerika så skal det være noe spesielt, som Near Fest eller at vi spiller sammen med et større band som Jethro Tull eller noe sånt. Så da kan vi fokuserer all vår energi på Europa, og det vi har gjort nå, eller fra nå av da, er at vi skal forandre livespillinga litt, mer lys og vi skal har projektorer som viser videoer på et par lerret. Jeg tror det kommer til å se litt mer profesjonelt ut. Og samtidlig så må vi ta oss selv opp et hakk, vi må spille på steder som er litt større enn det vi har gjort før, for hvis vi skal ha to lerret så må vi ha en del mer plass. Vi skal i alle fall prøve å unngå de minste klubbkonsertene. Men likevel, vi er ikke akkurat et arena band.

Så dette vil være en litt mer moderne Flower Kings?

Ja definitivt. Vi kommer til å ha en litt annerledes line-up også, nå når Daniel er med på å gjøre lead vokal, så vil han bli plassert i front, for han har jo stått helt bak før. Men nå som han er med og gjør lead vokal så skal han helt frem, og jeg skal lengre bak, det tror jeg er en god avgjørelse. For Daniel er jo de få jentene som kommer og ser oss vil nok like å se Daniel langt frem, hehe, ingen som er interessert i å stå å se på gamle meg, hehe. Men på den andre siden, det er jo ikke akkurat så mye jenter som kommer på konsertene våre, hehe.

Har dere startet å jobbe med filmene som skal kjøres i bakgrunnen?

Vi skal gjøre det i løpet av sommeren, jeg vil ikke avsløre noe om hva vi vil ha med, men det skal bli veldig bra. Det jeg kan si er at vi kommer til å spille nesten helt nytt sett, vi kommer ikke til å spille alle de gamle låtene som vi har gjort i alle de år. Vi vil prøve å bytte helt, så dette showet vil være så ferskt og bra at folk bare komme!

Er turneen planlagt allerede?

Ja vi har en god del datoer, på The Flower Kings nye hjemmeside har vi de datoene som er foreløpig.

Ny hjemmeside?

Ja! Vi har fått oss en ny en, poenget er at den gamle sida var drevet av venner og fans, men denne siden blir tatt vare på av en profesjonell webdesigner. Skal vi se, www.flowerkings.se er det. Det er den nye offisielle siden. Det er en veldig fin side, og det er her man kan gå for å finne ut de aller siste nyhetene om Flower Kings.

TFK_1.jpg

Dere spilte jo her i Trondheim for to år siden også.

Ja, jeg husker den konserten, og jeg husker at folk var oppe hele natten. Det var en fin konsert. Til og med klokken fire på natten så var det enda ekstremt varmt.

Noe spilling her igjen da?

Jeg tror det kan være mulighet for Norge igjen ja, men problemet er at Trondheim i alle fall ikke er på vei til noe, så om vi skal spille i Trondheim så må vi kanskje prøve å få til noe i Østersund eller noe slikt. Vi har veldig lyst til å komme tilbake til Norge, Roine og jeg har snakket om det og det er noe vi har lyst til. Det kan jo hende at det blir en Oslo gig på denne turneen, men det er litt avhengig av at vi får en gig i Gøteborg, da hadde det vært en mulighet for Oslo. Men dette er bare spekulasjoner da! Ikke noe som er bekreftet.

Du jobber også med ditt nye soloalbum for tiden?

Ja! Det er et ganske morsomt prosjekt som jeg har kalt Swedish Family. Først så startet det hele med at den neste skiva mi skulle bære tittelen Swedish Family, men så ville jeg gjøre noe mer ut av det. Så jeg fant opp et band, du kan sammenligne det litt med Spinal Tap, det er jo et band som faktisk aldri har eksistert, men har blitt funnet opp. Også har jeg laget en historie til bandet, de var kjempestore på 70-tallet og de spilte over alt i verden og alle de andre bandene så opp til dem og stjal ideer fra dem, Swedish Family var bare helt briljante. Så det er det jeg har gjort nå, og det som er så morsomt er jo at noen vet jo ikke om det er sant eller om det er bare oppspinn. Og det er ganske morsomt for det er faktisk en hel del kjente prog musikere som er med å spille på denne skiva, men jeg har ikke lov til å si navnene, hehe. Så de har alle alias, og jeg har så artige navn på dem, han ene heter Inge Naning. Det er ganske morsomt.

Så du kan ikke avsløre noen?

Nei! Hehe. Jeg kan si en ting da, bandlederen spiller Hammond-orgel og heter Bodin! Hehe! Men jeg tror at folk som hører en del på slik musikk vil klare å kjenne igjen en del av de som er med. Men jeg kan fortelle deg om musikken, grunnen til at jeg har lagt bandet til 70-tallet er at på 70-tallet i Sverige så hadde vi band som Kebnekajse, Hansson & Carlsson, Fläsket Brinner. Saken er at alle de bandene hadde en ting til felles, de hadde inspirasjoner fra svensk folkemusikk. Og det er det jeg har gjort, jeg har komponert musikken etter svensk folkemusikk. Også har jeg kombinerte det med den typiske prog sounden som vi hadde på den tiden, så vi har ting som minimoog, Hammond, accordion, ingen modell synther og vi har ikke brukt noe klikk når vi har spilt det inn. Det er veldig rent slik som det var på 70-tallet, og selvsagt gitar, bass, trommer, sax. Og jeg er veldig fornøyd med det.

Så det blir med andre ord veldig annerledes fra forrige solo skiva di?

Å ja, helt annerledes! Men jeg tror likevel at man kan kjenne igjen melodier fra meg. Selv om dette ikke er helt nytt, for om du hører på albumet "The Flower King" og låta "Humanizzimo" så er det et tema helt i starten av låta som er så typisk svensk folkemusikk, så vi har hatt det en god stund.

Jonas Reingold har jo også ett soloprosjekt kalt Karmakanic, var du med denne gangen også?

Ja, jeg spilte Hammond på noen låter. Jeg synes dette er virkelig god prog, og jeg vet at Jonas har jobbet så mye med dette. Han er en slags perfeksjonist, og han er sånn en dyktig artist. Om jeg ikke regner med meg selv, så vet jeg at han har jobbet med veldig dyktige musikere. Det er et supert album.

Men jeg har sett p hjemmesiden hans at skiva skulle vært sluppet, men har ikke sett noe til den.

Ja, jeg vet at det er et problem med distribusjon for han, og det er litt rart egentlig, for den første Karmakanic skiva var nok ganske lett å få tak på. Men det plateselskapet han er på har nok ikke lagt like my jobb i distribusjon denne gangen, noe som er veldig synd, for det som man må gjøre nå er å gå til fansen og spørre om de kan hjelpe til og kanskje ta 50 kopier av skiva og selge det videre. Det er jo mange som gjør det, men det blir en komplisert oppgave og det tar lang tid. Og det er veldig synd, for til slutt så kan det jo hende at folk bare blir lei og driter i det. Han har jo lagt så mye arbeid i det også, så synd det der.

Vet du om det blir noe Kaipa utgivelser i nær fremtid?

Jeg vet at Roine ikke vil være med i Kaipa mer! Han skal prøve å hovedsakelig fokusere på Flower Kings. Kanskje han kan være med på en gitarsolo her og noe slikt, men han kommer ikke til å skrive tekster eller musikk. Og jeg vet at for folk som er fans av Kaipa så vil ikke dette være veldig morsomt å høre, men jeg kan forstå at Roine har bestemt seg for det, for det tar lang tid og en masse energi. Han kan ha bruk for den energien i Flower Kings, og for å få Flower Kings til å vokse enda mer. Og det samme med Tangent.

Resten av de fra Flower Kings som var med på Tangent og da?

De vil være med på fire eller fem livekonserter nå, men etter det så tror jeg at både Roine, Jonas og Zoltan kommer til å gå ut. Men på den andre siden så var jo ikke Tangent et band heller da. Det var jo bare et prosjekt. Har du hørt den nye skiva?

Nei det har jeg ikke.

Jeg har ikke hørt den selv heller, men jeg har hørt at den skal være veldig bra, så det kan nok være nok en hit. Husker ikke når den kommer, men det er ikke lenge til.

Noe siste ord?

Jeg håper vi kan komme tilbake til Trondheim, om ikke Trondheim så til Norge i alle fall. Og når vi gjør det så vil jeg at folk skal være like gale som de var forrige gang vi var der!