EILERA – Fusion

EILERA – Fusion

Når jeg så coveret på denne plata, tenkte jeg goth/symfonisk metal med en gang, og de to første låtene gjør ingenting for å avkrefte den mistanken. Men det låter ikke så verst faktisk – franske Eilera (både navnet på sangerinne og band) har skjønt at det ikke gjelder å lesse ned låtene med pompøse arrangementer, og det er sånn passelig fengende også. Vokalen hennes er også ganske behagelig – minner meg litt om en blanding av Bertine Zetlitz og Anneke van Giersbergen til tider, og unngår de store operatiske krumspringene. Men det cruiser mot en treer på terningen sånn innledningsvis.

Men så på låt nummer tre – "Healing Process" – begynner det å skje ting. Plutselig høres det mer ut som noe som nesten kunne passet inn på et Ram-Zet album. Gitarene blir hardere og mer industrielle, og låta har et mye mer elektronisk preg over seg. Bortsett fra den noe merkelige teksten, så er dette slett ikke ille og fenger bra. På neste låt er det tilbake på litt tryggere grunn, men utover plata eksperimenteres det en god del på mange av låtene. Det brukes både typiske "gotiske instrumenter" som fiolin og cello, men det er også en god del synth, samples og tromme-loop'er i mange av låtene. Det tipper ikke helt over i den industrielle leia, det gotiske ligger nesten alltid i bunn, men det skiller seg helt klart fra mye av det vi ellers hører i denne sjangeren. Både vokal og rytmer/gitarspill varieres mye mer enn det som ofte er vanlig.

Nå er dessverre ikke alle låtene like spennende på tross av viljen til å eksperimentere. Men når det sitter bra, som for eksempel i tidligere nevnte "Healing Process", den både stille vakre og harde aggressive "The Angel You Love… The Angel You Hate" og mer tradisjonelle "Free… Are You?", så er dette veldig hørbart også for en som ikke hører så mye på sjangeren. Ikke en ubetinget suksess, men spennende og verdt å sjekke ut!