CHARTA 77 på Storås Utested (5/10)

CHARTA 77 på Storås Utested (5/10)

Fredag 5. Okt:

Charta 77 (SWE) + Cockroach Clan

Svenske Trondheimsfavoritter. Folkpunk på æktemåtn. Første gang på Storås Utested!

Billetter 120NOK
Forsalg på Storås Utested
Tidlig konsertstart!

 

Historien om Charta 77 starter allerede tidlig på 80 tallet. historien er lang og kronglete og derfor lar vi dere derfor lese bandets egen historie (på svenska):

Charta77.jpgCharta 77 bildades i trappan utanför dansgolvet i Köpings Folkets Park av en smått berusad Per Granberg (bas & sång) och en spiknykter Johnny Smedberg (gitarr). Pers gamla band (N.O.S) hade just spruckit och han visste att Johnny letade nytt band att spela med. Martin Nordberg (trummor) kontaktades och första sättningen av det som skulle bli ett utav Sveriges mest långlivade punkgrupper var ett faktum.

Gruppen spelade live första gången på den lokala luciavakan 1983.

Under början av 1984 påbörjades inspelningen av gruppens första skiva. Det som från början skulle bli en Ep växte i studion till ett album. Studio och studio förresten, bandets replokal, ett föräldrar-garage och en lägenhet med en Teak Tascam 4-kanals bandspelare. I vilket fall som helst släpptes i sann PUNK- & DOITYOURSELF-anda albumet "Välfärdens avfall" i maj -84, nästan precis ett år efter att gruppen startade.

1985 var det dags för uppföljaren. Under samma förhållanden som till debuten tillkom gruppens andra album "Sista dansen". Sedan lyckas Micke Bergman (numera sångare i Hymans) ansluta sig och lämna bandet lika hastigt som han blev med (det ryktas att han sket i Charta 77 för en skidresa till Sälen…).

Efter ett 100-tal spelningar och ytterligare ett antal plattor beslutar sig även Martin för att lämna bandet 1987 (han dyker senare upp som skribent i den mindre renommerade tidskriften "Aktuell Rapport", men det är en helt annan historia). Efter ett par mindre lyckade spelningar med trummaskinen "MARTIN" ringer Hallsbergssonen Leif Ekring upp och frågar om bandet behöver en ny trummis.

Första skivan med den konstellationen blir 10"-albumet "White Face" som också är början på samarbetet mellan producenten Tomas Gabrielsson (KSMB, Wilmer X m.fl) och bandet. Ett samarbete som fortfarande pågår.

1991 gör bandet en lång Europa-turné tillsammans med engelsmännen Citizen Fish och är även ett av banden som tar initiativ till Totalgalan "Jesus är död, punken lever" som går av stapeln på långfredagen (därav namnet) tillsammans med fem andra band. Förutom att en del kristna tar illa vid sig räknas nog detta som startskottet för den andra svenska punkvågen, med listframgångar framför allt för band som Dia Psalma, Millencolin och De Lyckliga Kompisarna men även för Charta 77.

Sedan följer ett par år av ständigt turnérande i Sverige. Tillsammans med Köttgrottorna eller Johan Johansson eller själva avverkar bandet i stort sett hela Sverige.

1994 lämnar Per över basen till Gustaf Hielm och Charta 77 är en kvartett.

Kärlek är vackert men ibland kan den ställa till problem. På Raj Raj-festivalen i Köping träffar Leif en göteborska vilket till slut föranleder honom att flytta ner till Göteborg. Det sista Leif gör med gruppen är att slutföra inspelningen av albumet "Tecken i tiden". För att hitta ersättare behöver dock bandet inte gå långt. Teijo Pulkkinen (fd Squareheads) som under ett års tid jobbat som bandets roddare tar över stockarna.

Efter ett 60-tal spelningar beslutar sig Gustaf för att lämna bandet som nu är tillbaka till formatet trio igen. Under denna sättning spelar gruppen in ännu ett album som länge går under arbetsnamnet "Nu önskar vi oss bara världsfred" men till slut döps till "n Annorlunda". Med denna sättning spelas även ledmotivet till Western-filmen "The return of Jesús part II" in.

Gruppen vill dock vara en kvartett och hittar strax efter inspelningen sin nya basist i ett litet torp en bit utanför Köping. Fredrik, eller Korken som han kallas, hoppar med som livebasist.

I slutet av februari 1998 släppte så Charta 77 sitt nya album. "Svart På Vitt" bler titeln, och tusan vet om inte detta, mycket pop- och 77-punksinfluerade, album är gruppens allra bästa.

Hösten 1998 var det så dags för Charta att fira sitt 15-års kalas. Smedjan i Köping intogs under två kvällar. I samband gjorde man inte mindre än två skivsläpp. Dels 4 spårs epn "När köttet är slut", där titelspåret hämtades från "Svart på vitt" – albumet och ytterligare tre spår (Femton år, Frihet och en liveversion av gamla örhänget "the beauty is in the beholders eyes"). Denna epn fick alla som var där som en extra bonus. På skivan medverkar även Korken som fullfjärdrig medlem i bandet.

Men det mest spektakulära skivsläppet var nog ändå den box innehållande hela 60-spår från gruppens hela karriär fram tills släppet. Boxen fick helt enkelt heta Charta 77 – 83-89 med den fyndiga undertitels "Det började när morfar dog", syftande på det arv efter Pers morfar som gruppen gjort sin första skiva för. På boxen hittar man t.ex. bandets första demoinspelning och en hel del annat svårt material blandat med alla dom mest kända dängorna. I den medföljande bocken (56 sidor tjock) blandas bilder med en lång intervju med bandet nuvarande och dåvarande medlemmar, signerad Erik Niva. 

Boxen trycktes i en limiterad 500 ex upplaga som sålde slut på mindre än tre veckor. 

Efter detta fortsatta bandet att spela ute (vad annars, det är svårt att lära gamla hundar sitta) och man hinner även med att släppa ytterligare en skiva, nämligen den singelsamling som varit planerad under ett antal år men blivit undanknuffad av andra projekt. Singlar 83-98 släpptes i November samma år.

Under början på 1999 börjar gruppen igen att göra nya låtar samtidigt som man spelar ute. Men arbetet går segt och motivationen saknas. I juni berättar Korken för resterande medlemmar att han inte vill hinner med att spela med Charta 77. Skiftjobb, ungar och huset på landet tar helt enkelt för mycket tid. Samtidigt har Per fått en ide om att skriva en musikal. För första gången bestämmer gruppen sig för att låta någon i bandet helt ta på sig ansvaret som producent och ger Per lite friare tyglar att börja med inspelningen. 

Under hösten gör så dom första inspelningarna till "Punkmusikalen" "Sagan om världens mest hypade band". Skivan spelas in på Smedjans scen, i Traxton och i Evil bertil och mixas helt och hållet av Per. Efter ett halvårs svettande i studion är den så klar. Skivan släpps i februari, 2000 och på den kan man följa det fiktiva bandet "Världens mest hypade band" från bildandet utanför replokalen genom motgångar, framgångar, medlemsbyten, splitring, solokarriärer och till sist sångarens tragiska död.  

Under tiden har iden även dykt upp att filma hela historien men innan man hinner börja med det hör P3s Fredrik Grundel av sig och man bestämmer sig för att göra radioteater av hela historien. Sändning skedde den 10/9-2000 i P3s program Frispel mellan kl20.03-23.00. Detta gjorde även att planerna på att filma det hela sköts på framtiden.   

I februari hittar gruppen så en ersättare för Korken live. Det är den blott 21-åriga gitarristen Mattias "Söris" Söderlund som man sätter på omskolning till basist. Söris debuterar inför 470 skrikande Karlstad bor i Mars.

Ja, nu är nu och gruppen fortsätter att vara ett av våra mest livespelande band med ett tiotal spelningar ständigt bokade och har förutom i Sverige fått ett rejält fotfäste i Norge. 

Sagan om Charta 77 kommer nog aldrig ta slut, eller så är det över i morgon. Den som lever får se!