SABBAT – Kongene av Hole in the sky

SABBAT – Kongene av Hole in the sky

Det klassiske thrash metal bandet Sabbat har i det siste turnert i Europa. Bandet som etter min mening står bak to av tidenes aller beste thrash metal album, nemlig "history of a time to come" og "dreamweaver", spilte lørdag 25. August for første gang i Norge, i forbindelse med årets Hole In The Sky festival. Og for en konsert det ble. Like etter at Sabbat hadde levert en forrykende god konsert, og mer eller mindre lagt både publikum og konsertlokale i ruiner, gikk jeg for å ta en prat med herrene Andy Sneap og Martin Walkyier. Det skulle vise seg å være et par blide og pratsomme herrer jeg fikk treffe denne kvelden.

 

Sabbat.jpg

 

Dere leverte varene til gangs i kveld.

MW: Tusen takk, vi er strålende fornøyde selv.

Dere har ikke blitt for gamle enda ser jeg?

MW: Nei alt stemte. Publikum var fantastisk. Vi hadde meget bra lyd, og det hjelper kraftig på inspirasjonen. Vi spilte i Tyskland i går, og da var lyden begredelig, noe som ikke akkurat hjelper på motivasjonen. Med så bra lyd som vi hadde her i Bergen, og et så bra publikum, er det ingen problemer å levere varene, selv om man er sliten etter å ha vært ute på veien en stund.

Så dere er fornøyde med responsen fra publikum?

MW: Ja, det var fantastisk. Selv om det er vår første konsert her i Norge, var mottagelsen vi fikk helt utrolig.

Så dere kommer tilbake da med andre ord?

MW: Ja jeg håper da det. Om tjue år kanskje, ha ha.

Det store spørsmålet er jo selvsagt om det kommer et nytt Sabbat album? Det er tross alt det vi Sabbat fans venter på.

AS: Da må dere nok fortsette å vente. Vi er rett og slett ute og spiller for moro skyld. Det var Dani Filth som fikk oss sammen igjen. Han tok oss med ut, skjenket oss fulle, og fikk overtalt oss til å varme opp for Cradle Of Filth.

MW: Vi sa ja mens vi var ute på fylla sammen, og neste dag ringte Dani manageren sin, og booket oss som supportband.

AS: Vi ser ikke på dette som noen karriere, jeg har mer enn nok med produksjon, og har ikke tid til å skrive noe nytt materiale.

Men er det ikke fristende å satse for fullt med nytt album, nå som dere ser at folk fortsatt husker dere, og at det fortsatt er et marked for Sabbat der ute?

AS: Nei, noen av sangene vi spilte i kveld er låter jeg skrev da jeg var seksten år. Jeg spiller gitar på en helt annen måte nå, enn jeg gjorde den gangen. Jeg kan ikke prøve å kopiere måten jeg skrev musikk på, da jeg var seksten. Det kan tenkes at vi skriver noe i framtiden, for så å se om det passer med Sabbat soundet. Dersom det gjør det, kan det jo selvsagt tenkes at vi tar det videre, men noen konkrete planer for et nytt Sabbat album finnes ikke.

Frister det ikke å prøve å videreutvikle det gamle Sabbat soundet heller?

MW: Vi gjør absolutt ikke dette for pengene. Vi gjør det for moro skyld.

 

Sabbat_HITS_07.JPG

 

Personlig synes jeg det er utrolig at dere slår an så godt som dere faktisk gjør i kveld. En stor andel av publikumet her i kveld, er tross alt for unge til å ha opplevd Sabbat da dere fortsatt ga ut plater.

MW: Ja mange av de var antagelig ikke født en gang da "history of a time to come" ble sluppet, ha ha.

AS: Ja vi har gjort det bra på alle festivalene vi har spilt, og halvparten av publikum er kanskje gamle fans, mens det er mange unge i publikum også.

Selv oppdaget jeg Sabbat lenge etter at dere ble oppløst, men de to første platene deres har tålt tidens tann meget godt.

AS: Tusen takk, jeg tror mye av grunnen til det, er at vi ikke prøvde å etterligne andre, større band. Mange andre thrash metal band på den tiden gjorde egentlig ikke noe annet enn å etterligne Metallica eller Slayer. Vi gjorde aldri det. Selvsagt var vi inspirert av andre band, men vi var aldri ute etter å etterligne noen. Vi har vår egen stil.

MW: Vi laget musikk inspirert av vår egen engelske bakgrunn. I stedet for å etterligne Bay Area scenen slik andre britiske band gjorde, gikk vi vår egen vei.

Nei, man kan ikke si at Sabbat passer inn i Bay Area stilen, eller den tyske formen for thrash, for den saks skyld. Man kan vel kanskje si at Sabbat har sin egen hedenske stil?

MW: Min tro og mine meninger kommer til utrykk gjennom tekstene. Der vi bor i England, er det landlig rundt oss, og vi blir definitivt inspirert av naturen.

Låtene deres er ganske episke, mange lange låter med mange forskjellige temaer i løpet av hver sang, og ikke minst ambisiøse tekster.

MW: Det blir et problem sånn som i kveld, når vi bare har førtifem minutters spilletid, og en låt varer ni minutter, ha ha.

 

Sabbat_Martin.jpg

 

Dere gjorde jo tre album…

AS.: Nei, vi gjorde to album, to ordentlig album.

Vel dere gjorde to album med Martin Walkyier på vokal, men det jeg lurer på er, hvordan dere ser på "mourning has broken" nå i ettertid?

AS: Vi var bundet av platekontrakten til å gi ut et tredje album. Vi prøvde å fortsette der vi slapp da Martin forlot bandet, men det fungerte heller dårlig. All musikken på den platen ble skrevet mens Martin fortsatt var med i bandet, men den ble dårlig fordi bandet på den tiden fungerte dårlig.

MW: Vi var unge, og vi hadde et elendig plateselskap som ikke gjorde noe for å hjelpe oss. Vi hadde rett og slett ikke en sjanse, unge og uerfarne som vi var.

Så Noise gjorde en dårlig jobb for dere på den tiden?

MW: Ja, en helt elendig jobb faktisk.

Men dere var et band som hadde et enormt potensial?

AS: Ja, men Noise forstod seg ikke på Sabbat i det hele tatt. Men thrash metal scenen var i ferd med å dø ut på den tiden, så uansett ser jeg ikke for meg hvilken retning vi skulle tatt, for å ha forblitt et vitalt band. Selv de store thrash metal bandene fikk problemer rundt den tiden, og thrash metal døde vel mer eller mindre ut samtidig som Sabbat ble oppløst.

MW: Med Noise hadde vi uansett ingen sjanse til å overleve. Vi fikk aldri verken penger eller støtte fra Noise.

Martin, da Sabbat ble oppløst, dannet du Skyclad. Var det for å kunne utvikle deg videre som låtskriver, og for å kunne eksperimentere mer?

MW: Jeg har bestandig likt å eksperimentere og gjøre gærne ting. For eksempel måten vi eksperimenterte med bruk av fiolin i Skyclad. Det er min greie.

AS: Vel, jeg hater i hvert fall fioliner.

Og det gjør du fortsatt?

AS: Ja fy faen. Jeg liker klassisk musikk, men jeg hater virkelig folkemusikk. Jeg og Martin kranglet mye om hva slags musikk som skulle spilles på turnebussen for å si det sånn.

Så det blir ikke noe Sabbat album med fioliner på, med det første?

AS: Nei aldri i verden, Cello har vi riktignok brukt, men det er et mye mer mandig instrument enn fiolin, ha ha.

 

Sabbat_Andy.jpg

 

Da dere sa ja til å spille konserter igjen, var dere klare over hvor gjerne folk ville se dere igjen?

AS: Ja du hører vel at vi har inspirert både Cradle of Filth og Dimmu Borgir. Så vi ante vel at vi kunne slå an hos dagens unge metal fans. Vi har inspirert mange av bandene som spiller her i kveld.

Det må være moro for dere å kunne spille sammen med Kreator i kveld, et band dere sikkert kjenner godt fra tidligere?

AS: Ja Mille er et skikkelig arbeidsjern, og en flott fyr. Sodom og Kreator har jo holdt det gående hele tiden mens vi var borte fra scenen, men det er nok lettere å spille metal når man er fra Tyskland. England er trendenes marked, der er det Metal hammer og Kerrang som bestemmer hva som skal være populært til enhver tid. Men i Tyskland har det hele tiden vært et sterkt marked for ekte metal.

Det er imponerende at dere greier å få med dere publikum i kveld, særlig når man tenker på hvor stor andel av folket som er her for å se black metal band, og mange har tross alt liten kjennskap til Sabbat.

AS: Ja, vi er energiske på scenen, og å levere et energisk show er det viktigste for å få med seg publikum. Samtidig tror jeg litt av årsaken er, at vi har vært inspirasjonskilde for mange black metal band, og mange black metal fans finner mye av det de liker med black metal, også i oss.

MW: Tekstene på vårt første album er faktisk ganske sataniske. Det okkulte var en viktig inspirasjonskilde den gangen, og det er utvilsomt et anti-kristent budskap i noen av tekstene.

Men med "dreamweaver" ville jeg fortelle en historie. Gjøre noe litt mer ambisiøst. Jeg skjønner hvorfor black metal fans setter pris på hva vi gjør.

Sabbat, har etter min mening, atskillig mer gjennomtenkte og velskrevne tekster enn de fleste metal band.

MW: Tusen takk, jeg liker poesi, jeg liker ord. Jeg liker når tekster blir kunst. Mange "normale" mennesker tror metal folk er dumme, men mange metal fans er høyst oppegående mennesker med høy utdanning, som leser mer bøker og er mer opptatte av kunst enn den gjennomsnittlige person. Jeg tror den jevne metal fan vet å sette pris på tekster som det har blitt investert masse tankevirksomhet i.

Andy, tror du at du gjennom din posisjon som en meget anerkjent produsent, har bidratt til å gjøre Sabbat mer kjent, og holde bandnavnet i live.

AS: Nei, jeg tror nok ikke det. De fleste virker ikke som de er klare over at jeg har en fortid som gitarist i Sabbat. Det har i grunnen ikke vært noe fokus på det, jeg har selv valgt å skille mellom det jeg har som jobb i dag, og bandet mitt.

Dersom det faktisk skulle bli et nytt Sabbat album, kan du se for deg at du vil være produsent?

AS: Nei, tror ikke det.

MW: Faktisk tror jeg det kunne fungert meget bra, for Andy er en glimrende motivator, og flink til å presse folk til å yte sitt aller beste.

 

Sabbat_Old.jpg

 

Martin, etter at du forlot Skyclad, har du vært borte fra media. Hva slags prosjekter har du syslet med?

MW: Jeg hadde et prosjekt sammen med Iscariah fra Immortal, kalt The Clan Destined. Iscariah kom over til England, og vi jobbet sammen med dette prosjektet, men så sluttet han før vi ble ferdige. Takket være mange gode hjelpere, deriblant James Murphy, har jeg nå sluppet det ferdige resultatet gjennom mitt eget plateselskap.

Hva slags musikk har det blitt?

MW: Det er annerledes, jeg bruker stemmen min ganske så annerledes i forhold til før, det er en del synth og noe kvinnelig backing vokal. Kort sagt er det ganske så annerledes i forhold til hva slags musikk jeg har drevet med tidligere. Andy Sneap har produsert det ferdige albumet, og nå har musikken endelig fått en produksjon som yter den rettferdighet. Musikken er ganske enkel og repetitiv, så den er helt avhengig av en god produksjon. Andy reddet resultatet der.

Så The Clan Destined tilfredsstiller ditt behov for å eksperimentere med musikk?

MW: Ja, jeg har svært lyst til å fortsette med dette prosjektet. Min far døde i år, og all den dritten jeg har måttet finne meg i fra Iscariah er bare helt utrolig. For noen måneder siden var jeg nære ved å gi opp hele prosjektet. Iscariah postet drapstrusler mot meg på festivalforumet til Bloodstock festivalen. Han oppførte seg som en lite barnslig rasshøl for å si det rett ut. Det får en til å tenke på å gi opp, men nå har jeg heldigvis rodd det i havn.

Hvordan kom du i kontakt med han?

MW: Han sendte meg en e-post, der han skrev at jeg var helten hans, og at han gjerne ville gjøre et prosjekt sammen med meg. Men etter at vi hadde jobbet sammen en stund, mistet han totalt lysten på å fortsette, og det selv om han virket svært så entusiastisk til å begynne med.

Ok Martin, jeg ser i hvert fall fram til å høre hva du har fått til med The Clan Destined.

Andy har du skrevet noe ny musikk de siste årene?

AS: Nei, jeg har aldri tid, til vanlig har jeg fullt opp med produksjonsjobben, og nå har jeg hatt mer enn nok med å øve inn gamle låter på nytt, sammen med Sabbat.

Tror du fortsatt du har evner som låtskriver?

AS: Ja det tror jeg, men akkurat nå er det siste jeg har lyst å spille inn egen musikk. Jeg har som sagt mer enn nok med å spille inn andres musikk. Vi har drevet og gjort en del opptak til en Live DVD som skal slippes nå i etterkant av reunion-konsertene. Det blir jeg som kommer til å mikse lyden på denne.

Hvilket band skal du produsere neste gang?

AS: Det blir Testament. Det har jeg virkelig tro på, det jeg har hørt av materialet deres så langt virker svært lovende.

 

Med det takket Eternal Terrors medarbeider for intervjuet. Det var tross alt flere gamle thrash metal helter som skulle bivånes denne kvelden. Kreator var nemlig neste band ut.