IN VAIN – Til syvende og sist er det musikken som teller

IN VAIN – Til syvende og sist er det musikken som teller

In Vain er et band jeg har fulgt nøye siden deres første demo "Will The Sun Ever Rise" og risen siden da har vært både meget bra og spennende. Nå er de endelig aktuelle med sin debut " The Latter Rain" og et intervju hører selvfølgelig med. Jeg fikk tak i Johnar Håland, bandets gitarist og han svarte velvillig på mine frågar fra Belgia, hans bosted for øyeblikket. Her er hva jeg fikk ut av ham…

 

InVain_1.jpg

ET: Endelig har dere fått ut The Latter Rain (den har jo vært ute en stund men…) og det kjennes sikkert både vel og bra!?! Hvordan synes dere veien mot debutskiva har vært?
IV
:  Det har gått forholdsvis fort. Vi har heller ikke brukt så mye tid på bandet. Kun vært i studio de tre siste sommerene. Ellers på året har vi jo aldri øvet noe som helst, unntagen nå som vi har begynt å spille live. Har vært veldig gøy å styre i studio selv, samt å spille inn i proft studio. Synes vi har hatt en god progresjon fra skive til skive. I tillegg var det selvsagt veldig artig å dra på turne med Vreid og Battered.

 

ET: Dere kom jo med to kritikerroste EP`er i forkant der dere kjørte på med proft opptrykt cover og greier. Føler dere at det er viktig å levere en skikkelig pakke og ikke bare en cd-r pluss et promoskriv?
IV
: Det er klart at det alltid hjelper på med et skikkelig cover og at det hele er gjennomført, men til syvende og sist er det selvsagt musikken som teller..

ET: Var det viktig for dere å få gitt ut The Latter Rain? Hvor lå motivasjonen bak skiva? Var det det å få et produkt i hendene, motta ros og ris fra massene, penger eller rett og slett at det bare er kult å få ei skive i hendene? Eller faen, dere gjør ikke dette for gledens skyld?
IV
: Selvsagt var det viktig for oss. Motivasjonen ligger i å skape noe og så se hvordan det går fra å være en ide til å "komme til live" med lyd, instrumenter, osv… Liker veldig godt den prosessen. Vi har også fått mer og mer sansen for å spille live. Bandet er for meg kun for egen satisfaction, men konserter, gode kritikker, etc er selvsagt hyggelige bonuser.

ET: Dere har jo lagt dere på en linje som gjør at musikken deres ikke er så veldig lett å beskrive og selv synes jeg progressiv ekstrem metall bare dekker litt. Hvilke tanker har dere om dette? Liker dere å gjøre det vanskelig eller faller det seg naturlig?
IV
: Jeg mener også at progressiv ekstrem metall ikke er totalt dekkende, men det er det nærmeste en kommer. Jeg er komfortabel med den betegnelsen, synes det er verre når noen sier vi spiller progressiv BM, etc når vi uten tvil hvertfall har mer Death enn Black i musikken. Vi liker å skape kontraster og bygge opp og bryte ned. Noen ganger er de sære tingene der fordi det passer godt inn andre ganger kun fordi vi vil bryte opp og skape litt sprøe vibber… Det viktigste er at alle riffene i låtene har en funksjon, enten riffene er kule eller bare sånn passe.

ET: Hvor lang tid bruker dere egentlig på å lage en låt? Jeg kan ikke se for meg at det er gjort over natta gjennom noen pils, i stearinlys skinn og med igjentrukkede gardiner… Hvordan foregår låtskrivingsprosessen hos In Vain?
IV
: Når jeg først er godt i gang med låtskrivingen kan det gå veldig fort og jeg kan gjerne bli sittende flere timer uten at jeg merker det. Det skjer ofte at jeg får "hele" låta i hodet og da skriver jeg ned alt der og da før jeg eventuelt skulle glemme noe. Men det skjer selvsagt også at jeg jobber med låter hvor jeg står helt fast lenge. Til nå har kun jeg skrevet all musikk, men jeg regner med at Even også vil begynne å skrive låter. Når jeg skriver musikk så bruker jeg forresten kun data og hodet, og jammer aldri på gitaren. Planen er forresten å skrive nye ting i høst, men vi får se hvor busy jeg blir. Foreløpig tar jobben utrolig mye tid..

ET: Jeg regner med at det ikke bare var jeg av skribenter rundt om i landet som ble begeistret for musikken dere kom med på The Latter Rain? Leser dere gjennom alt dere finner av omtaler, søker etter de på nett osv. eller er det ikke så nøye med det?
IV
: Vi leser de vi ser og jeg har søkt igjennom et par ganger. Tar jo ikke lang tid heller. Har faktisk funnet mange anmeldelser på denne måten, men jeg fikk også tilsendt en lang liste i dag fra Indie.

ET: Var det å få The Latter Rain i hånden klimakset og kroken på døra for framtidig låtskriving eller vil vi få høre mer musikk fra In Vain? Hva kan vi forvente oss da?
IV
: Nei vi kommer til å forsette. Jeg kan ikke si hvilken stil fordi det vet jeg simpelthen ikke får låtene begynner å gå seg til. Det er mye jeg har lyst til og det eneste som er "sikkert" er at det vil være en eller annen form for original metal.

 

InVain_latter.jpg

 

ET: Skiva kom jo på nyoppstartede Indie Recordings, hvordan trives dere der så langt? Var det andre selskap inn i bildet? Og kommer en eventuell neste skive også der?
IV
: Vi trives veldig godt der. Vi var også i kontakt med Century Media, Lifeforce Records, + en 4-5 mindre selskaper. Regner det som sikkert at vi slipper en ny på Indie ja. Håper på å spille inn neste år.

ET: Dere har jo fått prøvd dere live nå, hvordan var det? Hvordan er det å fremføre en så intrikat type musikk på en scene, det er vel ikke plass til mange feilsteg? Og er det noe vi i resten av det ganske land (les: utenfor Kristiansand) kommer til å få oppleve?
IV
: Det gav mersmak. Hvertfall releasekonserten i Kristiansand fordi jeg følte det var første gang lyden var veldig bra (lydmannen var samme som mixet skiva og kjente musikken godt). Det går greit å fremføre det og jeg synes vi har blitt et fett liveband tross at vi kun har spilt live i noen måneder og enkelte medlemmer er totalt uerfarne med denne situasjonen. Live kjører vi en del ting på tape for å gjenskape skiva i størst mulig grad og spiller derfor etter klikk på noen av låtene. Det foreligger ingen konkrete planer om giger for høsten nå, men interesserte må gjerne ta kontakt. Vi er spillesugne for tida vi 

ET: Planene videre for året og 2008 for dere nå da?
IV
: Jeg befinner meg for tida i Beliga så jeg håper på å spille en del gitar her nede og endelig komme i gang med låtskriving igjen. Foreløpig ser det litt mørkt ut fordi jobben og andre ting tar utrolig mye tid. Er mulig vi gjør noen giger i høst også, men det blir i så fall uten meg. Ellers så håper vi som sagt på å gå i studio igjen neste år.

ET: Jeg har ikke mer for denne gang, men skulle du ha mere på hjertet ikke nøl med å få det ut!!!
IV
: Takker for intervjuet Ruben! Sjekk ut www.invain.org www.myspace.com/invainno