HOLE IN THE SKY – For åttende gang

HOLE IN THE SKY – For åttende gang

Et nytt Hole in the Sky står for døren og da er tiden inne for å sjekke med Torgrim Øyre om hvordan ståa er i Bergen en drøy måned før festivalen går av stabelen. Med band som Immolation, Immortal, Mayhem, Testament, Napalm Death og Kreator i line upen ligger mye til rette for en kjempehelg i Bergen. Dette og litt mimring er noe av det du kan lese om i dette intervjuet med Torgrim Øyre fra Hole in the Sky.

 

Immolation_2.jpg

 

ET – Nytt av året er at dere kjører en relativt stor headliner også på onsdag med Immolation. Torsdagen med Sodom og Morbid Angel som headliner de 2 siste årene har jo slått kraftig an. Er det et forsøk på å også involvere onsdagen som gjør at dere nå kjører Immolation som headliner på onsdagen?
TORGRIM – Det er flere grunner til det. Noe av greien er at vi ønsker å styrke festivalen i alle ledd, men det var også litt fordi at det passet Immolation best å gjøre gig på onsdagen, så da var jo saken grei.

ET – Det er ytterst få festivaler som klarer å kjøre 4 dager på lik linje med det dere gjør. Wacken kjører en bitteliten greie og det samme gjelder for Sweden Rock i år hvor de har en liten konsertsak på onsdagen. Hva er det som gjør at HITS kan gjennomføre en 4 dagers festival når resten ikke tør prøve eller ikke klarer det? Er det ryktet Bergen har på seg som en metalby som gjør at det går bra?
TORGRIM – Hm, det er vanskelig å si. Vi har liksom tatt et skritt av gangen og bygd ut over tid. Jeg tror nok det hadde blitt verre å etablere disse klubbdagene, om vi skulle kjørt like hardt ut fra første år. Samtidig er kapasiteten begrenset på Garage, så det krever ikke like stor pågang for å få det til å fungere. Det blir litt den knallharde kjernen som kommer tidlig, så renner det på utover mot helg. I år kjører vi til og med vorspiel på tirsdagen, så for enkelte blir det hele fem dager.
Tirsdagen har dog et litt annet nedslagsfelt enn det tradisjonelle metalpublikumet, så det blir nok en god blanding her. Det er i alle fall gledelig å se at dette arrangementet selger billetter også.

ET – Det er ytterst sjelden at HITS kjører med gjengangere, spesielt når det gjelder de store utenlandske bandene, men i år så kommer både Kreator og Entombed tilbake, og de spilte begge sist i 2004. Er det tilfeldigheter som gjør at de er tilbake allerede nå eller var det ganske enkelt det faktum at de leverte hver sin festkonsert i 2004 som er hovedkriteriet for at dere igjen har Kreator og Entombed på plakaten?
TORGRIM – Kreator-konserten er et av høydepunktene i festivalhistorien, spør du meg. De leverte en knallforestilling og var en sann fryd å jobbe med. De har gitt ut ny plate siden den tid og generelt fått et godt oppsving de siste årene. Immortal ytret et ønske om å ha dem med samme dag som de spiller. Hvorfor ikke, tenkte vi da. Når man er en liten metalfestival på 8. året, er det svært vanskelig å kjøre helt eksklusivt hvert eneste år. Se på Wacken og SRF – det er så å si de samme bandene som går igjen hvert eneste år. Entombed gjorde også en fin figur sist gang de var på besøk, de har en rykende fersk plate på markedet og er stort sett et band alle liker å se igjen. Men vi skal selvfølgelig ikke legge oss på latsiden. Det er viktig å ha en frisk artistprofil.

 

NapalmDeath_6.jpg

 

ET – Anaal Nathrakh skulle egentlig ha vært her i fjor, men da gikk den avtalen i vasken. Føles det godt å ha dem her i år, selv om de spilte under årets Inferno Festival og, jeg vil ikke si mange men i alle fall noen av de norske metalhodene allerede har opplevd dem i levende live? Fikk du selv sett dem på John Dee?
TORGRIM – For å si det sånn, etter å ha sett dem på John Dee under Inferno, er jeg ikke i tvil om at vi gjorde riktig i la dem slippe til hos oss også. Makan til maktdemonstrasjon. Uten tvil et av mine høydepunkt under festivalen.

ET – Immortal, det må være godt å ha Immortal i line upen. Er dette noe som har vært diskutert lenge eller var det bare sånn at dere slengte dere på lasset når Immortal fulgte bølgen og tok en reunion?
TORGRIM – Vi var i dialog med Immortal veldig tidlig og begge to hadde veldig lyst til å gjøre dette. Vi måtte gå noen runder i og med at de gjorde Inferno også. Vi har aldri hatt de samme headlinerne før og var litt usikker på om det ville slå uheldig ut. Etter litt frem og tilbake, kom vi derimot frem til at det ville være veldig rart å la det ligge. Det er jo tross alt et lokalt band og uten tvil et av de største bandene Norge faktisk har fostret. Vi fikk ekstremt mange henvendelser fra publikum at de ønsket Immortal på HITS, og de er helt klart en av mine personlige favoritter, så det er kjempegøy å ha dem med. Immortal var jo og det bandet som åpnet den første Hole in the Sky-festivalen, så vi har litt historie å ta vare på.

ET – Det ryktes at billettsalget går unna så det lukter svidd. Finnes det billetter til alle dager fremdeles eller begynner det å gå tomt?
TORGRIM – Festival-, klubb- og torsdagspass er utsolgt. Det er få billetter igjen til onsdag, fredag og lørdag. Jeg vil tro de ryker de nærmeste ukene, om ikke fortere.

ET – Det er en ting jeg har lurt på i flere år nå, og nå vil jeg ha et svar; når kommer Hole in the Sky paraplyen? Blir det til 10 års jubileet i 2009?
TORGRIM – Hehe, det var faktisk en av de første merchideene vi hadde, men vi har aldri fått tatt skikkelig grep om det der. Vi får se hvordan været blir i år. Høljer det ned, bør vi kanskje ta det alvorlig etter hvert.

ET – Merker Hole in the Sky noe til det faktum at det skyter opp festivaler i hver en krok i dette langstrakte landet? Blir det større konkurranse om å få de bandene man vil og mener du mange av festivalene mister mye av sin identitet ved at de alle stort sett kjører de samme artistene/bandene?
TORGRIM – Sånn profilmessig er det vel Inferno vi ligger nærmest, og de har vi på en måte alltid ”konkurrert” med, så det utgjør ikke den store forskjellen sånn sett. Vi er en godt etablert festival og man merker at dette gir sine fordeler når man skal booke band. Karmøygeddon begynner jo også å vokse seg til, men de kjører en ganske annen linje igjen. Gjør man jobben sin skikkelig, tror jeg det er plass til alle.

 

Testament_6.jpg

 

ET – Hva er det du ser mest frem til selv å få sett? Er det noen av bandene som trekker litt mer enn resten?
TORGRIM – Jeg er spent på Melechesh, har veldig sans for det de driver med. Ellers er det jo mange artister man har hatt et forhold til siden man var yngre og det er jo som regel gledelige gjensyn. Jeg er overbevist om at Immortal blir spektakulært og alt tilsier at Napalm Death på Garage kommer til å bli en svett og ekte aften.

ET – HITS begynner å nærme seg det man kan kalle veteraner nå og de fleste av oss vet at det kan være en og annen avtale som ikke går helt som planlagt når programmet skal ordnes. Er det noen band dere har ”mistet” i år?
TORGRIM – Ja, det var et par som røk av praktiske årsaker, men det er en yrkeshemmelighet – vi prøver kanskje igjen til neste år.

ET – Mimretid: Opp gjennom årene har det vært levert mange knallkonserter under Hole in the Sky. Er det noen konserter du husker bedre enn andre? Er det noen episoder, det være seg morsomme, tvilsomme eller spesielt vanskelige som du har opplevd som du husker ekstra godt?
TORGRIM – Ikke så mange tvilsomme episoder, men det var rimelig hett rundt øra første gangen vi arrangerte på Verftet. Det ble en bratt læringskurve, for å si det sånn. Av konserter som sitter ekstra godt i minnet, må jeg fremheve Paul Di’Anno på Garage i 2001 – det var første gang han spilte med et sammensatt lokalt band, noe han har basert seg på siden den gang. Stemningen var totalt elektrisk. Danzig er som kjent en høydare, Bathory-tributen er en greie man bare opplever en gang. Alt klaffet – helt sinnssykt. Ellers var jo Obituary-konserten noe for seg selv, på godt og vondt. Gojira tok fullstendig overhånd i fjor – en utenomjordisk opplevelse. Ellers leverer alltid Behemoth et show få gjør etter dem. Anathema var også noe av en overraskelse det året de spilte. Ellers var det jo gøy å ha Nile og Celtic Frost sine første norgesbesøk på plakaten.

ET – Det er blitt mer og mer vanlig for plateselskap, band og andre aktører innen musikkbransjen å benytte seg av muligheten til å kjøre diverse arrangement som listening sessions osv siden det meste av metalpressen er til stede under en slik festival. Men det har vært lite med sånt under Hole in the Sky fram til nå. Er det noen arrangementer som vil skje dette året eller er dette ganske enkelt noe dere i HITS kan og burde vært flinkere til å ta tak i?
TORGRIM – Det blir litt av den slags i år også. Vi er først og fremst opptatt av å legge til rette for artistene som spiller på festivalen, men det er jo klart at det er mange utenforstående aktører som vil sko seg på at det er mange metalfolk samlet på et sted. Det er helt greit for oss det, men det blir liksom opp til dem hva de vil gjøre ut av det. Vi kjører jo på med Quizen vår, det er alltid like gøy.

 

Immortal_1.jpg

 

ET – Ellers, er alt i rute foran årets Hole in the Sky?
TORGRIM – Alt skal være på stell – kun oppfølgingsarbeid, så det er bare å vente på at ting skal komme i gang.