ENSLAVED på Kvarteret i kveld

ENSLAVED på Kvarteret i kveld

ENSLAVED

Teglverket

20-04-2007

Klokken: 22:30

Pris: Kr 160,-

 

ENSLAVED biografi

Enslaved ble dannet i 1991 av Ivar Bjørnson og Grutle Kjellson. Trommeslager Trym Torson sluttet seg til rekkene, og første demo ble innspilt sommeren 1992. Mens arbeidet pågikk med debutalbumet, kom en telefon fra England, noe som resulterte i to legendariske ’93 minialbum: Enslaved-”Hordanes Land” og Emperor-”s/t”. På grunn av tragiske omstendigheter ble Enslaved’s debut album ”Vikingligr Veldi” holdt tilbake frem til våren 1994. Enslaved flyttet selskap til franske Osmose Productions, og ”Frost” ble utgitt mot slutten av 1994. Enslaved ble nå kjent utenfor Nord-Europas Black/ Extreme Metal miljø. Dette førte til ”Winter War Europe Tour ’95”, og den første norske Black/ Extreme Metal turneen noensinne i USA, Canada og Mexico i løpet av ’95. Turneene var store suksesser, men Trym Torson gikk videre og sluttet seg til Emperor kort tid etter.

Enslaved_1.JPG ”Eld” ble spilt inn med Harald Helgeson på trommer i 1996, og gitt ut året etter. Nå viste Harald seg ikke å være en permanent løsning, så Dirge Rep (da Gehenna) og R. Kronheim ble hentet inn. De ble viktige deler av bandet under innspillingen av ”Blodhemn” (’98).

Enslaved ga ut en viktig milepæl i 2000 med ”Mardraum (Beyond the Within)”, et album som markerte et vendepunkt for bandet og sendte sjokkbølger gjennom Black/ Extreme Metal miljøet med sin revolusjonært eksperimentelle og innovative tilnærming til sin genre. Bandet fortsatte å hive på kull, og ga ut ”Monumension” i 2001. Igjen ble bandet sjokkert over den positive responsen på deres ”ingen regler” behandling av genren. Konserter fortsatte å spilles i Norge, Europa og i USA, til glede for et trofast og stadig økende publikum.

Etter hjemkomsten fra Storbritania i mars 2002, tok samarbeidet med R. Kronheim slutt. Bandet fortsatte å arbeide med nytt materiale, hvor de så konturene av en syntese mellom den opprinnelige tesen (det ”sortere” Enslaved) og antitesen som tok form fra og med ”Mardraum” (det eksperimentelle, progressive og dystrere Enslaved) – ”Below the Lights” ble spilt inn i 2002, og gitt ut året etter; -og presenterte en perfekt mix av kraft, tradisjon, progressive element og mørk psychedelia, produsert av Pytten (Grieghallen Studios) og Jørgen ”Sir Duperman” Træen (Duper Studios). Prosessen og den intense innspillingen tok overhånd for trommeslager Dirge Rep, og han forlot bandet.

En ny besetning ble satt sammen under og etter innspillingen av ”Below the Lights”, inkludert old-timer Cato Bekkevold (Red Harvest med-grunnlegger), Arve Isdal og Herbrand Larsen. Med alle endringene tilbakelagt, nådde Enslaved ny høyder med sine live opptredener, hvor de også la til sterke visuelle element i form av videokunst og mer. De engelske markedslederne Kerrang! Magazine belønnet innsatsen under Inferno 2004 med full pott;
5 K’er.

Den nye besetningen spilte inn ”ISA” i løpet av høsten 2004, og ble gitt ut i okt/nov ’04 (feb ’05 i USA). Albumet fikk fantastiske anmeldelser i alle territorier (selvsagt med Finland som unntaket), og satte Enslaved helt fremst innen samtidig Ekstrem Metal. Bandet gjennomførte en Europa turné med landsmennene i Vreid i løpet av februar og mars 2005. I eksil, i løpet av turen, mottok Enslaved både Alarmprisen og Spellemannsprisen for ”ISA”. Bandet vil opptre på ulike festivaler i løpet av 2005, og en trans-amerikansk turné planlegges for slutten av 2005.

Lineup: Ivar Bjørnson (gitar), Grutle Kjellson (vocal & bass), Cato Bekkevold (drums), Arve Isdal (solo gitar), Herbrand Larsen (keyboard & vocal).

 

http://www.myspace.com/enslavedmusic  

http://www.enslaved.no