LUMSK – Det Vilde Kor

LUMSK – Det Vilde Kor

Lumsk er det vel ikke umulig at du har hørt om før? De har vært mye i media, både metallrelaterte media og de større. De har fått mye oppmerksomhet av forskjellige grunner og så du har nok sett eller hørt navnet deres en eller annen plassen. Selv har jeg aldri kicka helt på musikken deres. Jo visst har de hatt sine spor, men jeg har aldri gått til innkjøp av noe de har kommet med. Men på spørsmål om jeg ville ha promo av Det Vilde Kor var det ikke nei fra min munn og jeg var faktisk litt spent på hvordan Lumks ala 2007 høres ut. Jeg har hørt litt forskjellig fra folk, men med åpent sinn satte jeg skiva i spilleren…

Diset Kvæld heter låten som åpner ballet og denne låten er vel snart spilt ihjel. Denne saken er så utrolig skjønn og vaker som det går an å få musikk. Sjeldent hører jeg denne kun en gang og går videre, jeg er nok bortpå skippeknappen to-tre-fire ganger før låt nummer to kommer. Vi snakker rolig, melodisk og nesten hypnotiserende magisk musikk her. Det kan ikke beskrives, men må høres. Snakker vi om årets vakreste låt allerede i år? Vel, i så fall er det i kamp med skivas siste spor, Skærgaardsø. Hjelp så vakkert!

Det er ingen lettvekter som tar over heller. Om Hundrede Aar er Alting Glemt heter neste spor og også denne fenger meg over ende. En mann ved navn Ola Bremnes deltar på denne og tilfører en ekstra dimensjon. Mannen minner veldig om Ole Paus og selv var jeg sikker på at det var Ole som sang her, inntil bassist Espen hjalp meg på rett veg. Uansett, en fantastisk flott låt, både melodisk sett og utførelsen av den. Pen pen sang.

Høstnat er neste ut og dette er vel en av de låtene som har mest folk over seg. Denne kan vel lettest beskrives som melodisk rock. Kul låt med fine partier, men de to forrige er nok hakket bedre.

Men når den rolige Paa Hælvet tar over er det bare å legge seg ned, lukke øynene og drømme seg bort. Stine Mari Langstrand har en vakker stemme som hun varierer godt og jo da, jeg trives godt sammen med henne og resten av Lumsk akkurat nå.

Hva med litt musikalmusikk? Lad Spille Med Vaar Over Jorden høres ut som om den kunne gått rett inn i en eller annen musikal og jo da, også denne låten fungerer. Den gjør meg lystig og livet er godt å leve. Hva med en dans?

Nei, jeg skal ikke ta for meg alle låtene her, men det jeg prøver å si er at samtlige spor på denne skiva har noe å gi meg. De resterende er også gode, vakre, morsomme eller flotte sanger jeg trives med. Godt variert er det også. Bare sjekk ut Del tre i Svend Herlufens Ord, ”Jeg Har Det”. Første gang jeg hørte dette grein jeg på nesa, holdt på å le meg ihjel og tenkte mitt. Det hører med til historien at disse tonene var de første jeg hørte og jeg er veldig glad jeg ikke avskrev hele skiva grunnet den låta.

Svend Herlufsens Ord består av fire deler og dette er vel kanskje skivas mest varierte spor. De har også med seg Knut Erik Jensen fra nå oppløste Perished på trekkspill her og det liker jeg! Flott gjort. Jeg tror nok mange vil ha litt problemer med disse fire sporene da de skiller seg en god del ut, men personlig setter jeg pris på akkurat dette. De gav meg en utfordring, men etter en god del lytting har jeg ikke lenger noe problem med dem, tvert imot. Jo mer jeg hører de, jo mer liker jeg de.

Progressivitet er et stikkord når vi snakker om Det Vilde Kor. Espen W. Godø har så absolutt gjort en god jobb når han har laget musikk til Knut Hamsun`s verker og Lumsk har så absolutt kommet med et verk de kan være stolte av! De har massevis av gjestemusikere med seg og jeg klager ikke, mye bra gjort innen instrumentering her. Og ikke minst, variasjon til tusen.

Det Vilde Kor er en skive der Lumsk har satt melodiene foran resten og har lyktes noe til de grader. Skiva er spekket med vakre komposisjoner og jeg har ingen problemer med å spille denne skiva om og om og om og om igjen etter hverandre. Fantastisk er ordet!!!