JEHMOD – Tøft skal det være

JEHMOD – Tøft skal det være

Jehmod er en trommeslager som har relativ lang fartstid i den norske metal scenen. Bandene han har spilt i er i hovedsak Perished og Bloodthorn. Førstnevnte er historie, men det er langt i fra ståa med Bloodthorn. Sist høst var Bloodthorn på Scandinaviaturne sammen med blant andre Vader og i den forbindelsen tok jeg meg en prat med denne hyggelige karen på 2 mannshånd. Dette er for øvrig vår første face 2 face utgave i Blast Beast serien.

ET – Når begynte du å spille trommer?
JEHMOD – Det var i fjerde klasse på skolen, begynte med sånn musikkorpsting. Det var starten min.

ET – Hvorfor begynte du med trommer?
JEHMOD – Jeg var interessert i metalmusikk ganske tidlig. Det var en gjeng der jeg bodde som hørte mye på det og det så veldig tøft ut å spille trommer. Jeg så ikke alt arbeidet den gang, kun hvor tøft det var, hehehehe. Det med alt arbeidet har jeg først funnet ut i ettertid, hehe.

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?
JEHMOD – Jeg var vel 13 år eller noe sånt. Jeg hadde ett veldig tøft sett, svart med piggtråd. Eller, det var kanskje ett før det, men det var ikke like tøft.

ET – Hvor ofte øver du?
JEHMOD – Det er veldig lite; det er kun når vi øver med bandet. Vi øver 3 ganger i uka og jeg trener på treningssenter resten av tiden, så det blir ikke tid til mer. Jeg skulle gjerne øvd mye mer selv, men tiden strekker ikke til.

BlastBeast_Jehmod_1.jpgET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?
JEHMOD – Jeg husker jeg var veldig fascinert av Tommy Lee, det var tøffe ting. Jeg var veldig in i Mötley Crüe en periode og generelt sånn metaltromming var jo tøft å se på. Maiden og Dio og sånt, det var jævlig tøft. Det hadde sikkert veldig mye med det showet de gjorde og hele pakka liksom, men jeg kan ikke si at jeg hadde noen store forbilder. Det var nok at de spilte på store trommesett og at det så tøft ut. I nåtiden så har jeg vært fascinert av Pete Sandoval i lang tid, men mistet kanskje litt trua på han etter å ha lest ditt Blast Beast med ham, hahaha. Neida, han er flink til å spille og jeg synes han spiller jævli tøft. Så kom jo han godeste George i Nile, trommingen hans synes jeg er jævli tøft også. Jeg har vel ingen spesielle jeg ser opp til. Det er masse flinke trommiser som spiller teknisk og er flinke, men jeg liker bedre trommiser som spiller med musikken og groover og ruller og trøkker som faen i stedet for at de skal vise fram alt de kan og er teknisk flink hele tiden. Derek Rodney er jo jævli flink og han spiller en del tøffe ting, men det kan bli vel mye noen ganger. Hvis du ser på diss gutta så lærer du mye. Jeg har jo lært veldig mye av godeste Hellhammer opp gjennom årene som hans trommetech, han har vært et forbilde for meg lenge. Han skal ha mye av æren for at jeg kan det jeg kan i dag.

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?
JEHMOD – Drums: Pearl Master Studio: kicks: 2×22", toms: 8", 10", 12", 13", 16", snare: Omar Hakim signatur :13"x5", Hardware: Pearl rack-system, Pearl-stativer, Cymbaler: Sabian Hi-hats : 13" fushion-hat, 14" AAX-hat, Rides: 20" Leopard-ride, 22" Leopard-ride, 21" Will Calhoun signature, Crashes: 16" HHX Power crash, 18" HHX Stage crash, 16" AAX plosion crash, 18" AAX plosion crash, Chinese: 17" AAX treme Chinese, 18" Pro Chinese, 18" Pro Sonix Chinese, 18" HHX Chinese, 1×10" Splahes and 1×12" Bell, Stax : 1×21" fushion ride + 1×17" AAX treme chinese
Pedals: 2 x Axis A single pedals, Sticks: Vic Firth 5AN, Trigger-system : Roland TD-10 Sound module, Roland RT-10K/S Drum triggers

Og dette er det beste utstyret for meg, ellers hadde jeg ikke hatt det.

ET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?
JEHMOD – Ehhh, ja, en gang, hehehe. Det var sært og det skal jeg aldri gjøre mer. Trommesoloer hører ikke hjemme i metal uten at du sitter og brifer for et eller annet. Dette skjedde før jeg begynte i Perished, det var med et band fra Selbu som jeg spilte i. Vi spilte i et samfunnshus der oppe og det skulle vært filmet og hatt følgende advarsel: Slik skal det ikke gjøres, hahaha.

Bloodthorn_1.jpgET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?
JEHMOD – Den letteste jobben hadde vært å bli vokalist, for da hadde jeg sluppet å bære så mye, hahaha. Jeg kjøpte meg gitar og forsterker en gang også, men det ble solgt og pengene ble brukt til å kjøpe nye trommer rett etterpå. Men jeg tror jeg hadde valgt gitar, og jeg prøver å spille litt nå og da. Ihizahg har prøvd og lært meg litt, men han ga meg opp, hehe. Dårlig elev, hehehe.

ET – Hva hvis du skulle droppe musikkarieren og satset på noe helt annet, hva hadde du valgt da?
JEHMOD – Det var et jævli godt spørsmål, jeg har rett og slett ikke tenkt på det i det hele tatt, hehe. Nå begynner du å få meg til å se på livet her, hva jeg skal gjøre. Det der må jeg ha betenkningstid på tror jeg. Jeg tror jeg måtte hatt et yrke som ikke er for kjedelig. Det må være litt actionfylt og spennende.

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?
JEHMOD – Nei, jeg skulle så absolutt hatt det. Jeg gjør faen meg ikke en dritt før jeg går på scenen. Jeg skulle så absolutt ha varmet opp, men det gjør jeg ikke. Det eneste er vel at jeg prøver å få mest mulig ro før en konsert. Jeg blir litt sliten i hodet av å høre bråk hele tiden, men så mye mer enn det er det dessverre ikke, hehe. Jo, ritualet mitt består av å drikke 2 kopper sterk kaffe ca en time før konserten…og masse vann.

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår)
JEHMOD –
PERISHED – In Hoc Signo Vinces (Demo) – 1993
PERISHED – Through the Black Mist (Demo) – 1994
PERISHED – 7 tommer – 1996
PERISHED – Kark – 1998
PERISHED – Grim – 2001
PERISHED – Seid – 2003
WURDULAK – Creature Feature split m/ Gorelord – 2001
WURDULAK – Creative Feature vol 2 split m/Gorelord – 2002
WURDULAK – Ceremony in Flames – 2001
BLOODTHORN – Under the Reign of Terror – 2001
BLOODTHORN – Genocide – 2006
GORELORD – Force Fe don Human Flesh – 2001

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?
JEHMOD – Da utfordrer jeg George Kollias i Nile fordi han har inspirert meg såpass mye og det synes jeg er god nok grunn, hehe.