TOTALT JÄVLA MÖRKER – Ville kanskje ikke eksistert uten de politiske tekstene

TOTALT JÄVLA MÖRKER – Ville kanskje ikke eksistert uten de politiske tekstene

I forbindelse med TJM’s konsert på Garage i Oslo 13. September tok jeg en prat med vokalist Fredrik og Bassist Viktor. De øvrige bandmedlemmene er Krille på Trommer, Tompa på Gitar og Sylen på vokal. Sistnevnte er ny i bandet og erstattet den tidligere ”bodybuilder” vokalisten som jeg ikke husker navnet på.

 

ET: Dere har politiske tekster. Hvor viktig er det for bandet?

Fredrik: Jeg vil si at det er veldig viktig. Uten tekstene tror jeg nesten ikke vi hadde eksistert, for da vi begynte å spille var vi ikke noe flinke på instrumentene, for vi spilte intstrumenter som vi ikke klarte å spille, og da var det tekstene som var det viktige, hva vi utstrålte, og det var jo bare hat fra begynnelsen av. På et vis har vi jo kommet et stykke med bandet, vi får spillejobber og det kommer folk på konsertene etc, og da ønsker jeg å kunne gi uttrykk for noe, å si noe. Vi har ingen agenda i bandet, men vi pleier å si at vi er et venstreband. Alt vi skriver om er mørkt, og det gjelder å ta i når man skriver slike ting.

Viktor: Vi har noe å si, vi er ikke ekstreme bare for å være ekstreme

 

ET: er det mange som gir positiv tilbakemelding på tekstene?

Fredrik: Ja, det er mange som sier at de liker våre tekster. Om folk ikke liker tekstene så kan de godt hate oss, det verste er folk som tenker ”jaha, hva var dette for noe?”. Da er det bedre at folk hater oss og tenker ”dette var den verste dritten jeg noensinne har sett, jeg hater deres tekster, jeg hater deres musikk”. Da har man ihvertfall gjort inntrykk på noen.

 

ET: Hvor lenge har dere holdt på?

Fredrik: Dette er det niende året. Vi har hatt noen utskiftninger av bandmedlemmer, Viktor kom inn i 2002, og Sylen kom inn i år, men jeg og Tompa har holdt på siden starten.

Viktor: Vi er ute på turne nå hele septemer fram til begynnelsen av Oktober. I Norge skal vi spille i Bergen og Stavanger i tillegg til Oslo, og dette har vi sett fram til.

 

ET: Har dere oppvarmingsband?

Fredrik: Det får være opp til arrangøren, vi vil ikke ta ut noe for-band. Det er ok om det er et lokalt band som kan spille, og her i Oslo er det Sylen’s kompiser som skal spille, og det er jo kult, men vi tok ikke ut noe for-band på denne turnèen. Vi har tidligere vært på turnè som co-headliner, men det var ikke vi som valgte dette. Dette er vår første ordentlige headliner-turnè.

 

ET: Er dere fornøyd med å være på nytt plateselskap, Regain?

Viktor: Det føles veldig bra.

Fredrik: Vårt forrige plateselskap Distortion, har kun en ansatt. Vi fikk ingen royalties. Vi fikk 150 skiver av første skiva, og det var alt. På den andre skiva betalte selskapet for miksing og mastering, men vi har ikke sett noe til en eneste krone. For noen måneder siden fikk vi tilsendt lp-utgaven av den forrige skiva, et år etter den var gitt ut. Vi ga mannen beskjed om at hvis han ikke sender skivene og royalties, så blir det rettssak. Vi har enda ikke fått royalties.

 

ET: Regain er mer seriøst?

Fredrik: Ja, vi vil at de skal gå rundt på denne skiva. De har betalt studio, miksing og alt det der, og en video også. Min eneste forhåpning er at skiva selger så mye at selskapet får dekket sine utgifter, og det tror jeg nesten de har gjort nå.

Det er klart at det kanskje enkelte punkere misliker at vi er på et metal-selskap som har sluppet Dark Funeral, Gorgoroth og lignende. Etter at vi hadde blitt ferdig med distortion spilte vi inn for-produksjonen og sendte rundt til en mengde plateselskap, og Regain kom med det beste tilbudet, så vi slo til. Og regain syntes at skiva låt skitbra.

 

ET: Hvordan vil dere klassifisere deres egen musikk?

TJM_1.jpgFredrik: Jeg vil si hardcore. Noen vil kanskje si at hardcore er musikk av typen Black Flag, men jeg mener at hardcore er et begrep som har blitt mye mer bredt.

Viktor: Vi blander jo mange stiler, men vi er hardcorebasert. Vi kjører noen Grind-partier, og liker det som er mørkt og jævlig etc.

Fredrik: Vi vokste opp i Umeå, og så mange konserter der, og det som jeg likte der var at det var slikt et jævla øs, iallfall rundt 1996, folk stagedivet, og hvis det var en dårlig konsert så var det allikevel 300 publikummere. Dette øset var noe vi ville ta med oss i bandet. Samtidig likte vi også black metal, og ville ta med oss den stilen også inn i bandet. Nå er vi såpass flinke til å spille at vi kan gjennomføre det også, mener jeg.

 

ET: Dere sier at musikken skal være jævlig og mørk etc, men det virker allikevel som dere har en slags ”positiv vinkling”.

Fredrik: Ja, det er klart at folk kanskje synes vi har bra tekster, og synes det er bra at vi tar opp de sakene vi gjør. Mye handler jo om krig og død etc, men vi har nettop sluppet en splitt skive med en black metal låt som handler om sex. Jeg så et program om noen kristne høyre-fanatikere i Usa som dro rundt til skolene og sa at for å unngå kjønnssykdommer burde man gifte seg og holde seg til en partner. Slikt synes jeg hører hjemme på 1800-tallet. Det er klart at det beste ville jo vært om de oppfordret elevene til å bruke prevensjon. Hvem bryr seg egentlig om å holde seg til èn partner?

Jeg forstår om folk synes det er bra at vi skriver om visse saker, men vi prøver alltid å vinkle ting så mørkt som vi kan, for at noen skal reagere. Vi har lagt lista ganske høyt når bandet heter Totalt Jävla Mörker. Da må vi sørge for at tekstene er på samme nivå som bandnavnet tilsier.

Viktor: Det er ekstremt, voldsomt – både musikken, tekstene og konsertene. Det skal være en enhet. Det skal være 100 prosent, energisk og voldsomt.

Fredrik: Samtidig forstår jeg hva du mener med positiv vinkling, folk blir jo liksom glade av det vi gjør. Jeg pleier å si til publikum ”hva faen gjør dere her, jævla svin, dere burde dratt et annet sted”, og etter konserten kommer folk glade og sier ”dette var jo jævlig bra.” Det er som en slags ”urladdning”. Vi tar alt ut på publikum.

 

ET: Er det en slags form for musikk-terapi?

Fredrik: Jeg vet ikke riktig, det er jo ikke slik at om alle som spiller hard musikk ikke hadde spilt, så hadde de gått og drept noen. Det er mer sånn at om man har sittet en dag i bilen, så kan man få ”laddat ut” og skrikt og hisset opp publikum.

ET: Personlig mener jeg at Sverige kanskje er det beste landet innen ekstreme former for musikk. Hva synes dere om den svenske musikk-scenen?

Fredrik: Jeg vet ikke riktig. Det finnes mange bra band, men Norge har jo også mange bra band. Jeg tror det har noe med skolematen å gjøre, at Sverige har så mange bra band. Jeg tror de legger noen piller i skolematen. Nei, jeg vet ikke helt. Det er klart at det finnes mye bra musikk i Sverige, men det ville være en skam å bare holde seg innen Sveriges grenser for å finne bra musikk. Jeg synes at det tidligere var mer en ”scene” for slik musikk, i hvert fall i Umeå hvor jeg vokste opp. Da kunne man se Refused, Meshuggah og et Emo-band på samme konsert. Folk møtte opp; metalskaller så Refused og emo-folk så Meshuggah på samme konsert. Jeg synes ikke det er slik nå lenger, nå sier folk ”jeg vil bare se den her typen musikk, denne typen band”. Det er synd at det har blitt slik, men det finnes fortsatt mye bra musikk. Men det virker som at alle skal holde seg på sin kant, og det synes jeg er veldig synd. Det er morsommere om folk kan være litt mer ”open-minded” og si ”jeg skal gå og se dette bandet, det virker interessant”, og om man blir misfornøyd så kan man le av bandet fordi de var så dårlige.

Viktor: Det er veldig lett å få blant annet øvingslokale i Sverige, så det er mye lettere å komme i gang med et band enn i andre land hvor de ikke har samme tilgangen til slikt.

Fredrik: Staten gir støtte til folk som vil holde på med slik virksomhet. Og så finnes det bra ordninger for arbeidsledighetstrygd og slikt, og jeg tror det er en av de viktigste grunnene til at Sverige kan ha et bra klima for musikk. Da kan folk gå på arbeidsledighetstrygd når de skal ut og spille. Det er klart at det blir litt juks, men for faen, man må da jukse litt en gang i blant! Det finnes jo land hvor de ikke har dette, og da får jo folk mindre penger. Arbeidsledighetstrygd gjør at band kan dra på turnè selv om de ikke får noe økonomisk utbytte av turnè-virksomheten.

 

ET: Hva er planene framover?

TJM_2.jpgFredrik: Det er vel at vi skal sette opp en slags rockeopera. På et konserthus har det faktisk vært snakk om dette. Jeg tror ikke det blir av type Metallica, det skal bli ganske ondskapsfullt. Men det er ikke sikkert det blir noe av.

Viktor: Krille snakket om at vi skal spesialskrive en låt til en Zombiefilm.

Fredrik: Men nå skal vi gjøre ferdig vår turnè som pågår til 6. Oktober. Og siden får vi se. Om et år har vi kanskje ute en ny skive, men da må vi først skrive noen bra låter. Så lenge man utvikles, synes jeg man kan slippe en ny skive. Men om vi ikke klarer å lage like bra låter som på denne skiva vi har sluppet nå, så legger vi opp.

 

ET: Hvilke andre land spiller dere i på denne turnèen?

Fredrik: Skandinavia; Sverige, Finland og Norge. I Finland gikk det jævlig bra, vi hadde ikke regnet med at det skulle komme så mange, men jeg tror det var et snitt på 200 på hver konsert. På alle konsertene unntatt èn var det fri aldersgrense. Jeg synes dette var veldig bra i et land hvor vi bare har hatt en konsert tidligere. Jeg hadde ingen forventninger til Finland, men jeg har forventninger til Norge, for her har vi gjort noen konserter tidligere.

Viktor: I Finland spilte vi i et kapell som er gjort om til spillested. På scenen var det alter. Det var kult.

 

ET: Jeg har inntrykk av at dere er ganske unike, det er ikke er så mange band som gjør samme greie som dere nå om dagen. Jeg tenker da blant annet på deres scene-show, med skikkelig ”hardcore-stemning”.

Fredrik: Vi gjør vår greie, og vi liker å blande. Men vi har fått anmeldelser hvor det står ”faen hvor lite d-takt det er” (bass skarp bass bass skarp), eller ”faen hvor mye d-takt det er”, eller ”det er for mye metal”. 

Viktor: Vi gjør musikk for oss selv, og lager den musikken vi vil høre på. Vi tenker ikke på hva plateanmelderne vil synes.

Fredrik: Jeg vet ikke om jeg vil si vi er unike, men grunnen til at du sier det er kanskje fordi vi blander så mye. Det er ikke sånn at vi f.eks bare vil spille d-takt, for det har vi gjort mange ganger før. Vil man ha d-takt kan man like gjerne høre på Skitsystem. Jeg synes d-takt er kult også, men vi spiller ikke musikk for andre mennesker, vi vil gjøre musikk som vi selv liker og er stolte over.

Viktor: Det materialet som ikke føles bra, tar vi ikke med på skiva. Vi er 100 prosent sikre på alle låter og tekster som er med på skiva.

 

ET: Er det noe mer dere vil si?

Fredrik: Nei, jeg synes vi har snakket ganske mye. Jeg tror det var maten som satte i gang snakket.