DRAGONFORCE –

DRAGONFORCE –

Lend intervjuet Herman Li fra Dragonforce pr telefon tirsdag 14. Januar 2003.

 

L: Heisann Herman. Hvordan går det.
H: Joa, helt fint nå. Hadde en vanvittig fyllekule i går da. Er i Tyskland skjønner du. Promotering for den nye skiva…

L: Høres bra ut. Men da tenker jeg at jeg bare fyrer løs jeg.
H: Shoot to kill!

L: Du har sikkert fått dette spørsmålet tusen ganger. Men hvordan møttes dere, fra så forskjellige steder, i det hele tatt?
H: Jo, jeg spilte i et band med Sam før, vi spilte deathmetal og greier. Men vi ville alltid spille mer melodiøse saker, men vi gjorde det aldri. Vi ville ha den type vokal, men fant aldri noen sanger. Og Zp, kom til England, og ville begynne i band, så han satt opp søknader og sånn; "Synger som Helloween, Dream Theater etc. etc."
Så jeg ringte han, og han var keen, selv om vi aldri hadde hørt ham synge, så tok vi sjansen. Jeg ringte noen andre folk, så hadde vi et band og begynte å spille. Men vi hadde ingen permanent trommis. For vår første trommemann, nei trommegutt, var konstant drita. Han droppa ut og sa at han ikke ville ødelegge for oss.

L: Høres trivelig ut. Når var dette?
H: Hm, det var vel i oktober 1999. Det er et ungt band, vi har jo nesten akkurat startet.

L: Borte i England er jo powermetal, i det hele tatt, ganske sjeldent. Hvordan har responsen vært over der?
H: Vel, responsen har faktisk vært ganske bra. Da vi starta ble vi også sett på som rebeller.
Alle hater jo melodiøse saker der borte. Faen, alle spiller enten numetal eller deathmetal. Så det var gøy, vi irriterte alle med lange skrikende soloer. Så vi endte opp med å spille med black og death band som Hecate Enthroned. Så det, og i fjor, til og med før skiva kom ut, begynte vi å headline våre egne konserter, så responsen har vært bra.

L: Det ryktes at dere har spilt med Halford, Stratovarius og Virgin Steele. Store band, hvordan fikk dere muligheten til det?
H: Den Halford og Stratovarius greia er lenge siden nå. Det var vel knapt et år etter vi begynte å spille sammen i bandet. Men det lå en del mp3er av oss ute på nettet, og Century Media ble interesserte, men de ville se oss live også. Vi hadde jo allerede spilt litt live i det små, men det hadde ikke de fått med seg. Uansett, så sa de at vi kunne spille med Halford og greier da. Så vi ringte til jobbene våre, og sa "Hei, vi kommer ikke på jobb noe særlig nå vi. Hadet!"
Og det var vel egentlig det, det med Virgin Steele, kom lenge etterpå. Etter vi var signa.

L: Ok. Men siden dere har spilt live mye lenger enn dere har gitt ut skiver. Hva har dere spilt opp gjennom?
H: Jo, alle de sangene som er på skiva, har blitt spilt live før. Så de har liksom vært gjennom "live-testen" da. Og vi har jo hatt en demo da. Men det som har tatt så lang tid, det var å skaffe en kontrakt som varte. Det har tatt oss over to år.

L: Hvor lang tid har dere brukt på å skrive låtene til denne skiva da?
H: Vi ble vel ferdige i mai 2001. Vi har skrevet flere sanger, men vi bestemte at de ikke skulle være med på denne skiva.

L: Ok, så dere har mye u-utgitt materiale da?
H: Ikke innspilt. Men vi spiller rundt om med disse andre sangene nå da, enn så lenge.

L: Selvfølgelig. Har dere planlagt noen turne i forbindelse med den nye skiva eller?
H: Foreløpig bare i England. Men her må jeg planlegge konsertene selv da. Så ingen turne dessverre. Denne musikken er ikke så stor enda.

L: Så ingen planer om å komme til Norge?
H: Jo, jeg håper da det. Jeg tror at det er viktig for nye unge band, å alltid gjøre support først, som forhåpentligvis vi får. Jeg vet i hvert fall at øl er dyrt i Norge da. Men vi kommer for det.
Jeg skal i hvert fall ikke i gang med et nytt album før vi kommer "ashore".

L: Hvordan er musikken deres å spille live?
H: Vel, det er ganske likt. Men vi har en tendens til å spille mye fortere enn på skiva. Og det er ikke bra. For vi blir alltid for tidlig ferdig. Men vi har liksom en regel da, hvertfall jeg og Sam, om at vi aldri skal stå rolig på scena og se på instrumentene. Vi løper alltid rundt omkring. Mange sier faktisk at vi beveger oss rundt for mye. Jeg trodde ikke det var mulig. Det er jo det man vil se.

L: Har dere vært andre steder før, utenom England?
H: Og spilt mener du? Nei.

L: Ikke det. Men hvordan har det store utland svart på musikken deres da? Jeg vet i hvert fall at finner digger denne typen musikk.
H: Ja, de fleste omtalene, hittil fra Finland, Sverige, Tyskland og Italia, har vært veldig bra, og de dårlige har liksom ikke vært "dårlige", men helt ålreit liksom.

L: Du fortalte meg at du alltid har villet spille denne typen metal. Hvorfor det, hvor får du den musikalske inspirasjonen fra (hva hører du på)?
H: Jeg har jo alltid spilt i hardrock og deathmetal band. Men jeg lengtet etter denne melodiøse syngingen. Så det kommer liksom litt fra det vi har spilt selv, men også mye det vi hører på da, progressiv metal og greier, som Symphony X. Men jeg liker jo også å høre på Death og Carcass og sånn. En helvetes blanding. Men at det er mye gitar er viktig. Som Steve Vai.

L: Ja, for det er du som er leadgitaristen eller?
H: Både jeg og Sam spiller lead. Vi deler oppgaven. Det er det som er gøy. Da kan vi ha gitarkrig når vi spiller. Han spiller noe fett, så tar jeg han med noe av mine greier, og så videre og videre.

L: Du skriver musikk og tekster eller?
H: Nei. Når noen kommer med ideer, bygger vi videre på dem, mens tekstene blir lagt oppå. Vi deler opp partier og alt. Så arrangerer vi det sammen til slutt. Vi jobber sammen om alt.
Ingen regler, alle spiller sin rolle. Ellers hadde jo vært soloprosjekt. Og da hadde det blitt kjedelig.

L: Men har noen av dere andre prosjekter på gang eller?
H: Ikke noe seriøst. Om vi spiller noe deathmetal…
Og vi har vel aldri deltatt i noe jeg vil si du kjenner til. Bare tatt opp noen skiver som ingen noensinne har hørt. Den typen.


L: Du har eget studio. Fortell meg historien.
H: Jeg tror at en dyktig gitarist ikke bare må kunne spille gitar, som i gamle dager, men også vite litt om produksjon. En sang er jo faktisk ikke ferdig før den er på cden. Så jeg har produsert mye av denne skiva selv, for å gi den et personlig preg. Vi vil vise frem et band, ikke et jævla plateselskap.
Det som med popband, som ikke lager musikken selv, som bare danser og diller. Det er jo helt jævlig. Du kan si det når det gjelder metal, om de som ikke er med på produksjonen selv.

L: Det er sant. Men hvorfor produserte dere skiva på tre forskjellige steder?
H: Siden vi hadde jobbet så lenge med denne skiva, var det utrolig viktig for oss å få en god produksjon. Siste hånden på verket liksom. For det første du hører når du setter på en ny skive, er verken vokalen eller gitaren, men lyden av hele skiva, fremfor alt. Første gangen, BANG.
Så vi dro til Tommy Hansen i Danmark, men det funka ikke så bra som vi ville. Tommy er en kul fyr han, men han hadde andre ideer enn oss. Ikke det at han kritiserte og sånn. Men jeg sa "Vi gjør det sånn og sånn!", så kom han "Nææh, Tja, Nei, vi kan gjøre sånn!"
Derfor lærte jeg meg om miksing. Så jeg kan ha så mulig kontroll på skiva som mulig. Jeg tror han er mer fra den 80s, oldschool, analoge typen. Vi er mer av det moderne slaget. Så vi var litt forskjellige der. Men så dro vi til Karl Groom og Thin Ice Studios, for han er mer don moderne typen, som oss. Så hvis du teller med det jeg gjorde i mitt hjemme studio, så blir dette det tredje studioet.

L: Tilbake til det du sa om ditt eget studio. Er det bare for privat bruk, eller produserer du for andre også.
H: Nei, bare privat. Det er vel fordi det ser ut som helvete der. Selvfølgelig kan jeg fikse no’ greier for kompiser og sånn, men de vil det som oftest ikke. "Hei faen! Gjør det på nytt. Gjør som du gjør på skiva de." Men jeg gir litt faen og er litt lat.

L: Det funka i hvert fall for dere. Et sant mesterverk. Det må jeg bare si.
H: Vel, det har vært delte meninger om produksjonen da. Noen sier at det er skikkelig bedritent, andre sier faktisk at det er ganske bra. Men, det er bransjen.

L: Hvor lang tid brukte dere på produksjonen da?
H: Hm. Vi begynte i mai, og var ferdige i oktober. Vi dreiv ikke på hele tiden da. Vi hadde pauser, dro til Wacken, drakk oss møkk fulle, du vet. Det hjelper å ha pauser fra musikken, og så komme tilbake til den. Med friske ideer og klare tanker.
Jeg må føle meg bra når jeg skal spille inn gitaren. Hvis ikke tar jeg heller om et dataspill eller noen øl.

L: Dere het jo Dragonheart før, men dere ga aldri ut noe med det navnet?
H: Vi gjorde bare en demo på nettet i juni 2000. Fem av de sangene som er på Valley of the Damned er med på den.
Vi skiftet navnet på grunn av band, filmer og labels med samme navn. De var ganske pist, og noen ville kanskje saksøke oss også. Så da tenkte vi at vi skulle beholde Dragon, for alt annet er brukt, med mindre du har lyst til å kalle bandet ditt Bubblebath. Så vi skiftet til Dragonforce.

L: Er det noen andre planer for Dragonforce fremover?
H: Vel, nå har vi akkurat gitt ut skiva, så vi vil bruke en del tid på å spille live. Håper å dra på turne. Det er jo det som er bandet. Det er jo det som er fett. Og du kan jo ikke dømme et band bare utifra studioalbum. Du må jo høre det live.

L: Og jeg må spørre. Har dere gjort noe med ZPs vokal på albumet? Den høres til tider veldig metallisk ut. Spesielt på de høye hylene
H: Vaffårno-isk? Det er hans ekte stemme. Men Zp har alltid sunget hardt, inntil nå, så det kan være det. Men på noen av hyla har vi brukt "doubletracking". Det blir litt tykkere da.

L: Bare fem, kjappe igjen nå. Tre beste band?
H: Å faen! Iron Maiden. Veldig vanskelig spørsmål. Det varierer jo veldig ofte. Men et annet band som har hatt mye å si for meg, er Dream Theater. Teller Steve Vai som et band?

L: Joa. Ti skiver enhver metalfan skal ha i samlingen?
H: Ti? Helloween, Keepers, si toer’n.
Seventh Son of a Seventh Son.
Master of Puppets.
Megadeth, Rust in Peace.
Steve Vai, Passion Warfare.
Riding Force.
Hvor mange var det?
L: Seks, fire til.
H: Painkiller!
Dream Theater, Images and Words, hvordan kunne jeg glemme den?
Ok, to til. Får jeg tenke litt?

L: Nei, drit i det. Men du må svare på dette. Tre verste band?
H: Tre verste? Hehe, originalt. Jeg kommer til å få bank. Men kan vi regne med numetal?
L: Ett.
H: Ok, Limp Bizkit. Som egentlig ikke er metal, skulle ikke ha vært med.
Dragonforce, nei faen, ta dem vekk. Det må være et band jeg virkelig hater. Kommer du på noen?
L:Ja, Centurion, og alle disse tekno-industri horene, som Think About Mutation. Også har jeg en personlig greie mot Soulfly da. Fordi Max gikk fra geniale Sepultura og skapte det kloakket der!
H: Ja! Jeg bor i London, og hører den jævla dritten der hele tiden.
L: Jeg har fått inntrykk av at England er skikkelig into numetal. Alle disse jævla bladene skriver jo ikke om annet. Er det sånn? Hvorfor det?
H: Faen, det stemmer det. Hele tiden altså. Fordi det er trendy. England følger trenden, og Amerika pusher stadig på med nye nu-faenskap. Staind, og JA!
Jeg HATER Rage Against the Machine. Det var det andre. Faen, jeg hater dem. Jævla dritt.
Så var det ett igjen. Hmmmmmmmm. Sleng på Soulfly da.
Er det sånn i Norge også?

L: Nei. Blackmetal er tingen her borte. Dimmu Borgir, Satyricon. Hørt om dem?
H: Jada. Jeg så en video med Dimmu Borgir hvor vokalisten står og heller ketsjup over seg selv. Det var faen meg morsomt. Men jeg liker norsk band som heter Spiral Arcitecture?
L: Har jeg aldri hørt om.
H: Det er som Watchtower. Også Pagans Mind er veldig bra.
L: Ja, der er jeg enig. Celestial Entrance er kanon.
H: Har tatt det med meg hit til Tyskland, så det skal jeg høre mye på.

L: Ok, to spørsmål igjen. Første kjøpte skive.
H: Trolig noe av Madonna eller Bon Jovi.

L: Og jeg antar at Steve Vai er ditt idol?
H: Ja, han er den beste gitaristen noensinne.

L: Så noen linjer til din disposisjon.
H: Sjekk nettsiden: www.dragonforce.com.
Der ligger det mye fett. Videoer og saker, snadder!
Så ses vi når vi kommer til Norge.

 

Lend – 15.01.03