05.04.2011

FREDIABLO - Ikke no piss

Av Rune Grande

Deepthroat_Frediablo_11.jpg

Frediablo var kjent som en sint vokalist med mange jern i ilden. Han var med i en haug band som Deiride, Grimfist, Wurdulak, Necrophagia, Gorelord, Hemnur, Soul Forsaken, Ave Sathanas, Svartpest og ikke minst Trønderswingers. Han forteller i dette intervjuet at han har holdt på med extreme vokal i snart 20 år, har hatt visse tilbakeslag som muligens kan tilskrives skrikingen og han legger ikke skjul på at han er en svoren fan av Phil Anselmo og Mike Patton. Her er Frediablo og hans bidrag til The Deepthroat Series.

Frediablo_1.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Kommer an på definisjonen "ekstrem", men siden dette er deg Rune og Eternal Terror, så er det vel "gurgle-vokal" du mener med ekstrem, og jeg tror det var rundt 1991-92. Alder? Show some respect!

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Startet vel med at jeg hørte Sepultura for snart en halv mannsalder siden. Så kom Pantera, Machine Head, Cannibal Corpse etc. Likte følelsen jeg fikk av slik vokal. Det formidlet følelser jeg hadde i meg på en perfekt måte, og det ga meg et kick som ellers var forbeholdt filmopplevelser. Pr. i dag er det filmen som fortsatt står sterkest, mens musikken har inntatt en svakere og mer passiv posisjon i mitt liv. Får ikke på langt nær samme kicket i dag som den gang. Er ikke så sint lenger heller... men mer oppgitt, så musikken jeg hører på i dag er mer melankolsk og melodiøs.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?
Har vel ikke noen spesiell teknikk. Bare vræler, selv om pustingen er viktig. Har funnet ut at stemmen til ekstrem musikk fungerer bedre etter en halv flaske whiskey. Eller kanskje jeg bare tror det og egentlig høres ut som ei kråke, men så er vel der regnet som "god" ekstrem vokal i enkeltes ører.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Ja, først bare vrælet jeg for full hals, men innså kjapt at om jeg skulle vare en konsert eller turne, så måtte jeg finne en annen måte å synge på, så da kom det mer fra magen, og ikke så mye fra bryst/hals-regionen.

Frediablo_Grimfist.jpg
Grimfist
 
Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Jeg sang jo melodiøs musikk lenge før jeg begynte med gurglingen, og merker i dag at stemmebåndene ikke tåler like mye og har en mer raspete tone. Om det er en direkte skade fra for mye vræling, eller om det er alderen som setter sine spor, vet jeg ikke.
Husker jeg fikk noe som har blitt fortalt kunne vere et lite slag eller drypp, da jeg spilte inn vokalen på en Deride demo i Bergen. Jeg vrælte, så sa det PANG i skallen, jeg ble kvalm og klarte ikke å uttale ordene skikkelig på et par dager. Ringte dama og hun trodde jeg var full pga snøvlingen. Ikke bra, men igjen, om det hadde noe med vokalen å gjøre eller ikke vet jeg ikke. Har vel uansett skadet andre mer en meg selv vil jeg si, hvertfall de som har hørt den lyriske skiten jeg har "liret" av meg!

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Nei.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Ja.

Frediablo_Wurdulak.jpg
Wurdulak
 
Hva er viktigst - å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Alle tre. Hvorfor nøye seg med enten eller, når man lett kan gjøre alt samtidig. Ikke alltid like lett og artikulere når man skal helt ned i kjelleren eller vræle som en død heks, men hvorfor ikke prøve?... så sant man har noe fornuftig å si da. George "Corpsegrinder" i Cannibal Corpse er en konge på det. SÅNN skal det gjøres spør du meg! Han har enorm rytmikk, og tekstene er klokkeklare. Turnerte sammen med Cannibal da jeg var aktiv i Grimfist, og var like imponert hver kveld over nivået til det bandet, og spesielt da George sine vokalprestasjoner.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap - sånn og sånn fungerer det - eller er det mer intuitivt og individuelt?

Jeg er ingen fan av regler og fasitsvar. Alle har sine måter å gjøre det på, og ingen kan komme og si at det eller det er feil eller rett. Musikk skal komme fra hjertet. Det som fungerer for meg, kan vere et mareritt for andre og visa versa. Om ekstrem vokal skal kalles noe, så er det vel heller "primitivt utløp for maskuline følelser" vel? Selv om det er framført av kvinner også.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Finn din egen måte å gjøre det på. En måte som fungerer for deg, og drit i de som sier at det ikke kvalifiserer som musikk! Husk at det tar tid å bygge opp stemmebåndene, så ikke bli oppgitt den dagen du kommer hjem fra øving uten stemme. Ting tar tid.

Frediablo_Gorelord.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

3 ekstremvokalister? Nr. 1 er helt klart the one and only Philip Anselmo. Han definerte en type vokal som var både aggressiv og brutal, kritisk i lyrikken, rytmisk og intellektuell. Han kunne vræle og synge melodier, og det ble gjort på en slik måte at det gikk rett hjem hos meg.
Nr. 2 er Max Cavalera. Primitivt og rett i trynet, men samtidig veldig engasjert lyrisk.
Nr. 3 må bli Jamey Jasta fra Hatebreed. Sint og monoton. Primitiv og direkte. Ikke no piss.

Vokalister som ikke tilhører den ekstreme genren som har inspirert meg er Jared Leto fra bandet 30 Seconds To Mars. Steve Perry fra Journey og selvfølgelig Mike Patton fra Faith No More. Alle tre har levert kvalitetsprestasjoner i årevis. Jared Leto har et musikalsk særpreg med sine pompøse melodier kombinert med kritiske og gjennomtenkte tekster. Stemmen er unik og kler musikken han lager perfekt.
Steve Perry er jo en legende og har laget noen av de beste melodiene gjennom tidene. Prestasjonene snakker for seg selv.
Mike Patton er jo en vokalgud. Han kan gjøre hva som helst med stemmen, og har en fantasi og teknikk som overgår de fleste. Han synger med stil og respekt, og er av typen vokalist som løfter middelmådige musikalske arrangement til strålende høyder. Han kan redde de tristeste komp.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene)
Gi en kort begrunnelse for ditt valg.


Jeg vil utfordre en person som jeg personlig liker vokalstilen til, og som samtidig er en stor Trønderswingers fan, nemlig Goat The Head sin vokalist Per Spjøtvold.

Frediablo_coverart.jpg
 
 
 
 
 
 

 Andre artikler:


28.11.2014 MARISSA MARTINEZ (Cretin)
11.06.2014 TOM BRUMPTON (Akarusa Yami)
31.05.2014 ALISSA (Arch Enemy)
27.03.2014 CHUDY (Trauma)
28.09.2013 LEIF (Victimised & Katechon)
17.01.2013 MARJA PANIC (The Way of Purity)
18.03.2012 TOR ERIK SIMENSEN (No Dawn) - What the hell
01.10.2011 BEN MCCROW (The Rotted) - Basically I just shout as loudly as I can
15.09.2011 PETER (Vader) - Necrolust
07.09.2011 CHRIS REIFERT (Autopsy) - Drink tons of alcohol
13.07.2011 JULIEN TRUCHAN (Benighted) - Be patient
25.06.2011 MATT HARVEY (Exhumed) - it should hurt
13.06.2011 PER SPJØTVOLD (Goat the Head) - Vær varsomme, barn
09.06.2011 MAGNUS JØRGENSEN (Panzerchrist) - ...may result in a broken nose
09.05.2011 ASHMEDI (Melechesh) - Scream for me Israel
27.04.2011 LENZIG LEAL (Cephalic Carnage) - Smoke more weed Norway
23.04.2011 TOMMY DAHLSTRÖM (Aeon) - ...och skriker skiten ur mig
05.04.2011 FREDIABLO - Ikke no piss
01.04.2011 TRONDR NEFAS (Urgehal) - Først og fremst en gitarist
11.03.2011 AGNETE KJØLSRUD (Djerv) - Innlevelse og frie tøyler er stikkord
25.02.2011 KEIJO NIINIMAA (Rotten Sound) - Learn to do it without any pain
06.02.2011 STUD BRONSON (The Batallion) - Universalrå
10.01.2011 GLEN BENTON (Deicide) - A Child of the Underworld
23.12.2010 MARC GREWE (Morgoth) - I wanted to scream
19.11.2010 NEIL TURBIN (Deathriders) - Sing it like you mean it
20.10.2010 SEAN Z (Daath) - Never swallow before stage
17.09.2010 APOLLYON (Aura Noir) - Jeg synger med sjela
15.08.2010 OLA LINDGREN (Grave) - Jim Beam is your friend
09.08.2010 CHE (Arma Gathas) - Dead to this World
28.07.2010 ATTILA (Cypecore) - You can´t do it quiet