19.06.2014

KENT SKJEFLO (No Dawn)

Av Rune Grande

NoDawn_header_14.jpg

KENT SKJEFLO er trommis i Steinkjerbandet NO DAWN. Han spiller death metal, ser opp til Behemoth trommis Inferno og har flere gode meninger og tips som unge trommiser kan dra nytte av. Her er hans bidrag til The Blast Beast Series.

Hva er det som driver deg som trommis?

- Først og fremst gir det meg økt selvtillit, det å mestre et instrument i en krevende sjanger. Jeg har alltid elsket musikk og å spille i band. Å stå på en scene og glede andre med det jeg selv setter høyest er det feteste som finnes!

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

- Egentlig alle tre, det kommer helt an på musikken i seg selv. Det å blaste så kristenfolket gråter er jo fett som fy - når partiene eller gitarriffene tillater det. Andre ganger er det tilsvarende heftig å "ta den ned" og legge en seig/tung groove. Blastbeats og dobbelbass definerer sjangeren, og er et must - men ikke hele tiden.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

- Behemoth's Inferno (herr Prominski) har vært et stort forbilde i mange år, og vil fortsatt være det framover. Selvsagt er det andre som matcher hurtigheten hans (og vel så det), men det er noe eget med spillestilen hans som inspirerer. Han spiller med en slik ro og selvsikkerhet - en fryd å se og høre på :-)

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

- Det kommer an på agendaen. Når teknikker skal vedlikeholdes eller utvikles, trengs målrettet og systematisk (les : kjedelig) øving. Andre ganger er det bra å leke seg på settet, noe som jeg tror bidrar sterkt til å finne en egen stil. Husk : all øving er god øving!

NoDawn_Inty_1.jpg

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

- Tren på en ting av gangen, ikke gå for fort frem. Jeg har tidligere gjort det motsatte, og fått slitt med det senere. Spør gjerne om tips fra mer erfarne folk, og ikke nødvendigvis bare metaltrommiser. Øv med metronom!

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

- I innøvingsfasen er jeg så åpen som mulig, både for forslag fra de andre og det å prøve meg fram. I starten leker jeg meg mest mulig for å finne beste mulige beats som matcher riffene. Jeg lytter mye til de ulike riffene og prøver å lage variasjoner for best mulig dynamikk.

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

- Det har jo som kjent blitt mer og mer fokus på trommiser, og kvalitetsterskelen er skyhøy (iallefall innen ekstremmetallen). Det ligger så klart utfordring i å bli lagt merke til om man selv er opptatt av dette. Men jeg mener at så lenge man legger sjela i det man ønsker å drive med og yter sitt beste, holder det i massevis.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

- Det kommer helt an på hvilke hastigheter som trengs. Jeg bruker for det meste håndledd, men når det går relativt fort unna må fingrene til pers også.

På føttene bruker jeg kun hæl opp. Rett og slett fordi jeg ikke har lært meg hæl ned, og hæl opp funker bra for meg.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

- Det har vært mange mørke stunder og mye frustrasjon underveis, men det er verdt det uansett! Jeg føler vel at jeg skulle øvd mye mer enn jeg faktisk gjør også. Men ingenting slår den følelsen man får når ting løsner og fremgangen blir tydelig.

NoDawn_Inty_2.jpg

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

- Jeg er hundre prosent fokusert under alle konserter. Men er det liv i publikum, er jo det umulig å misse også :-)

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

- Alt av musikkutstyr koster penger, men det er det samme uansett hvilken hobby man gir seg i kast med. Om du har utstrakt interesse for faget, og ønsker å utvikle deg, kommer det - med øving..øving..øving ;-)

Og så litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

- Jeg bruker 13" woodshell, den har rette attacken etter min smak.

Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

- Axis longboards med spennfjøra på max!

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

- Jeg vil sende ballen videre til Cato Skivik (Vredehammer/Allfader). Rett og slett fordi han er en MEGET dyktig og målrettet trommis, og ein likanes kar!

 

http://www.nodawn.com/

https://www.facebook.com/nodawnofficial

 

 

 Andre artikler:


15.02.2015 CHRIS VOLCANO (Abominator)
14.09.2014 FREDDY BOLSØ
22.06.2014 MALY (Trauma)
19.06.2014 KENT SKJEFLO (No Dawn)
19.05.2014 TOM COLLINS (Morgue Orgy)
19.04.2014 BJØRN TORE ERLANDSEN (Aspherium)
16.04.2014 KEN BEDENE (Aborted)
19.03.2014 LUKE BOUTIETTE (Embryonic Devourment)
28.02.2014 AKI VIITALA (Shot at Dawn)
20.02.2014 ERIK RÖJÅS (Claymords)
01.01.2014 JONAS DEDEKAM (Heksed)
06.12.2013 SINDRE SKEIE (Rasabasa & Ben Palast)
27.11.2013 ERIK HÆGGERNES (Sulphur & Bourbon Flame)
25.09.2013 ESPEN HEKTOEN (Chton) - Egen utvikling
20.08.2013 KJETIL HEKTOEN (Enthral) - Viljen til å skape
20.06.2013 ELY (Splice) - The best thing in the world
10.06.2013 LAWRENCE DINAMARCA (Carnal Forge, Loch Vostok) - Happy
08.06.2013 FREDRIK WIDIGS (Rage Nucléaire) - The feeling of satisfaction
19.04.2013 VIDAR LEHMANN (Tellus Requiem & Imperial Deathkult) - Den største lidenskapen
02.04.2013 RONNIE BERGERSTÅHL (Grave) - Live the dream
19.03.2013 HERMAN HOLEN (Condor/Gouge) - Har hørt at kondistrening hjelper
13.03.2013 ED WARBY (Hail of Bullets) - A lifelong desire to hit things
10.03.2013 BEAST DOMINATOR (Finntroll) - Must have technique
07.03.2013 CHRISTIAN HOLM (Nekromantheon) - Har bare hatt én egenøving
01.03.2013 SETH VAN DER LOO (Centurian) - Never write stuff you don't master
22.02.2013 SEBASTIAN HELDT (Neaera) - It is very rewarding
18.02.2013 KRISTIAN VALBO (Obliteration) - Musikken som helhet kommer alltid foran
01.09.2011 ROXY PETRUCCI (Madam X) - That infectious groove
27.07.2011 DANNY WALKER (Exhumed) - Keep up with the times!
30.06.2011 MATT GARFIELD (Mose Giganticus) - ...it's inside of me