18.02.2013

KRISTIAN VALBO (Obliteration) - Musikken som helhet kommer alltid foran

Av Rune Grande
(Indie Recordings)

Blast_Beast_Kristian_Obli_13.jpg

BLAST BEAST serien er tilbake etter en lengre pause og førstemann ut som får spalteplass er Obliteration trommis Kristian Valbo. Kristian tilhører den nye generasjonen med unge fremadstormende trommiser her til lands. Han har vært trommis i Aura Noir i tillegg til Obliteration, han tror ikke Neil Peart ville hatt noen interesse av å snakke med ham og han synes ikke noe om å sitte å trene på egenhånd. Kristian har sterke meninger om trigging og hvor viktig det er at trommene skal passe inn i musikken og han er i tillegg opptatt av å sette sitt særpreg på trommingen sin. Les hele greia her.

Hva er det som driver deg som trommis? Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Det viktigste er helt klart grooven. Det gjelder å få musikken du spiller til å låte bra, ikke trommene på egenhånd. God teknikk og hurtighet kommer også godt med, men det har ingenting å si hvis du ikke kan groove.

Obliteration_13.jpg

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Jeg blir mest inspirert av trommiser som skaper en egen sound til bandet vedkommende spiller i f.eks. Neil Peart, Chris Reifert, Ian Paice, Bill Ward, Fenriz, Steve Gadd, Carl Michael Eide, Hans Jørgen Ersvik osv... Tror ikke Neil Peart hadde hatt  noen særlig interesse av å prate med meg, så jeg hadde nok ropt "HEY YOU ARE VERY COOL WHAT!?! HEY DO SOMETHING COOL NEIL PEART!?!" inn i fjeset hans, og gått min vei.

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Synes ikke noe særlig om å sitte og spille trommer uten å spille med noen. Altså, jeg kan godt sitte og spille fire flate i en times tid aleine og trives godt med det, men alt handler om å spille bra sammen med andre, og det blir man ikke god til aleine. Prøver også å stjele små, fete brekk og takter jeg finner rundt om kring i plateparken min, og øve litt på det når gitaristen er ute og bæsjer.

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Spill så hardt du kan så lenge du kan og prøv å spille hardere og lenger fra gang til gang.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Det viktigste er å finne en grunntakt som passer, og når den sitter, prøve å akksentere nyanser og småvrier i riffet, som gjør at det stikker seg ut. Senere kommer spillopper og fancy brekk man kan more seg med. Musikken som helhet kommer alltid foran en trommebeat, uansett hvor flink man måtte være.

1a0a4c05982f31f1a22fa9f261e62bde.jpg

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Slik jeg ser det i dag, er en av de aller største utfordringene å ikke bli en teknikkidiot. Det er en lei flinkisepidemi ute og går, som ødelegger for "oss andre" som ikke bryr oss om hvor mange slag du kan spille i løpet av et minutt eller hvor mange splasher du har, ledet an av heslige amerikanere og Sickdrummer Magazine. Selv spiller jeg ikke doble basstrommer fortere enn at jeg vet hvert slag kan høres relativt tydelig, men jeg prøver stadig å tyne den grensen uten å ty til triggere eller andre uhumskheter. Mitt råd er å ikke la seg rive med av flinkistrommisene på youtube. De kommer uansett til kort i en bandsammenheng.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Det kommer an på tempo og feelinga på låta. Bruker hel ned, hel opp, håndledd og fingre om hverandre, men jeg har aldri egentlig lagt spesielt merke til det. Så lenge jeg klarer å spille det jeg vil og ikke tar skade av det, så får det være greit nok.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Har spilt en del, ja. Har pådratt meg et kjedelig kne, en ekkel hofte og vond rygg, men jeg har ikke tenkt til å slutte ennå. Det er helt absurd å tenke på at jeg noen gang skulle slutte å spille musikk.

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Prøver å få med meg litt av publikum, men 97% av konsentrasjonen går med til å spille og å høre på hva de andre driver med. Jeg er ikke på scenen for å bli lagt spesielt merke til. Det har man vokalister og gitarister til.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Ikke spesielt, bortsett fra at man må øve som fyttihælvete så ofte man kan. Cymbaler og slikt koster dog en del, men jeg har hatt det samme settet nå i 10 år, og det holder da sammen fortsatt.

Obli_Kristian_1.jpg

Også litt om utstyr: Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Jeg har egentlig ingen spesielle preferanser. Prøver å få det jeg har blitt utdelt der og da til å låte best mulig. Men det skal jo sies at det er helt latterlig å spille metal på en tromme som er mindre enn 14 tommer. Selv har jeg en urgammel Pearl Export (skikkelige saker) 14" x 5,5" skarp som låter som en million dollars, selv om den sannsynligvis er laget av spon og mel.

Hvilken type pedal[er] bruker du? Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Jeg bruker det hva som helst, så lenge det er kjede eller belte. Klarer ikke få teken på disse direct drive-pedalene som Axis, Demon Drive osv. Det blir for lett, på en måte. Bruker de billigste dobbelpedalene de selger i sjappene og går til innkjøp av nye hver gang de blir ødelagte.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Da nominerer jeg Herman Holen i Condor/Gouge.

Han er ung og viril, og han spiller dritekult på trommer i dritekule band. Stjerne i boka for å være fra Kolbotn i tillegg.

http://www.myspace.com/obliterationnorway

 Andre artikler:


15.02.2015 CHRIS VOLCANO (Abominator)
14.09.2014 FREDDY BOLSØ
22.06.2014 MALY (Trauma)
19.06.2014 KENT SKJEFLO (No Dawn)
19.05.2014 TOM COLLINS (Morgue Orgy)
19.04.2014 BJØRN TORE ERLANDSEN (Aspherium)
16.04.2014 KEN BEDENE (Aborted)
19.03.2014 LUKE BOUTIETTE (Embryonic Devourment)
28.02.2014 AKI VIITALA (Shot at Dawn)
20.02.2014 ERIK RÖJÅS (Claymords)
01.01.2014 JONAS DEDEKAM (Heksed)
06.12.2013 SINDRE SKEIE (Rasabasa & Ben Palast)
27.11.2013 ERIK HÆGGERNES (Sulphur & Bourbon Flame)
25.09.2013 ESPEN HEKTOEN (Chton) - Egen utvikling
20.08.2013 KJETIL HEKTOEN (Enthral) - Viljen til å skape
20.06.2013 ELY (Splice) - The best thing in the world
10.06.2013 LAWRENCE DINAMARCA (Carnal Forge, Loch Vostok) - Happy
08.06.2013 FREDRIK WIDIGS (Rage Nucléaire) - The feeling of satisfaction
19.04.2013 VIDAR LEHMANN (Tellus Requiem & Imperial Deathkult) - Den største lidenskapen
02.04.2013 RONNIE BERGERSTÅHL (Grave) - Live the dream
19.03.2013 HERMAN HOLEN (Condor/Gouge) - Har hørt at kondistrening hjelper
13.03.2013 ED WARBY (Hail of Bullets) - A lifelong desire to hit things
10.03.2013 BEAST DOMINATOR (Finntroll) - Must have technique
07.03.2013 CHRISTIAN HOLM (Nekromantheon) - Har bare hatt én egenøving
01.03.2013 SETH VAN DER LOO (Centurian) - Never write stuff you don't master
22.02.2013 SEBASTIAN HELDT (Neaera) - It is very rewarding
18.02.2013 KRISTIAN VALBO (Obliteration) - Musikken som helhet kommer alltid foran
01.09.2011 ROXY PETRUCCI (Madam X) - That infectious groove
27.07.2011 DANNY WALKER (Exhumed) - Keep up with the times!
30.06.2011 MATT GARFIELD (Mose Giganticus) - ...it's inside of me