LEIF NEVERDAHL – A Dive…

LEIF NEVERDAHL – A Dive…

Vinyl er i skuddet som aldri før og det er mange nostalgikere der ute som kun sverger til dette plasskrevende men sjarmerende formatet når musikk skal handles inn. Leif Neverdahl er en kar som er skribent her i Eternal Terror. Han er en av mange som har samlet lenge og nå skal vi dukke litt i hans platesamling.

Før vi begynner med vinylen; hva er ditt forhold til de plassparende formatene CD og digitale filer? Hvordan står det til med denne delen av samlinga hos deg?

Kjøper fortsatt hauger og lass med cdér, det har jeg alltid gjort, fra cdén kom, stoppet en god stund med vinyl, men aldri med cdér. Prøver å fortelle andre (og meg selv) at noen sjangere kjøper jeg på cd, og noen på vinyl, men ender som oftest opp med begge deler. Digitale filer er kun for anmeldelser, liker jeg skiva jeg anmelder blir den selvsagt kjøpt inn. Har ellers ingenting i mot folk som selger unna alt de har og går over til digitalt, da kan nemlig jeg plukke med meg det jeg vil ha.

Husker du den aller første vinylen du kjøpte for egne penger?

"No Sleep To Hammersmith" var første vinylen, og "Number Of The Beast" var første kassetten, begge tidlig på 80-tallet en gang. Kassetten måtte jeg riktignok levere tilbake, da min bestemor, som kjørte meg, ikke likte coveret. Men fikk lurt meg ned dagen etterpå, og endelig var den min. Husker også første gang "No Sleep…" snurret på rommet mitt, plutselig stod stefaren min i døra og lurte på hva i helvete det var som foregikk. Good times.

Hva er det sjeldneste albumet du har i samlinga di?

Det er jeg faktisk litt usikker på, men fikk nettopp tak i Devil Doll – "The Girls Who Was …Death", den er det ikke fryktelig mange av. Er eller lite opptatt av hvor sjelden den og den platen er, kjøper utelukkende for å spille musikken, sjelden eller ei.

ADive_LeifN_1.JPG
Litt av samlinga til Leif

Inneholder platesamlinga til Leif kun metal og rock? Hva annet kan vi finne i din samling? Punk?

90 % metal og rock av ypperste kvalitet, men har fått mye plater av allslags rare folk oppover, og har dermed det meste liggende, fra Highwaymen til Prima vera. Punk er det derimot lite og ingenting av, og det samme med reggae, ikke noe for meg…

Hvordan lagrer du platesamlinga di? Er den katalogisert, alfabetisert, lagret bort i kasser eller er det bare hulter til bulter?

Akkurat nå er alt hulter til bulter og mesteparten i esker, da vi nettopp har flyttet. Er i gang med oppussing av eget musikkrom, da blir det alfabetisering ned til minste detalj, med en presisjon og nøyaktighet tyskerene rundt 1940 bare kunne drømme om.

På spørsmål om favorittband ramset du opp en del band (SepticFlesh, eldre Iron Maiden, eldre Dream Theater, Opeth, Deathspell Omega, Dissection, Watain og Abigor). Man kan spørre om så mangt med disse bandene. La oss begynne med følgende: Hvem er din favorittvokalist i Iron Maiden?

Det er faktisk to-delt. Elsker Paul Dianno på de to første, og synes han synger de sangene best, samtidig som Bruce Dickinson gjør alt rett fra første stund. Blaze, helt ålreit fyr som får alt for mye ufortjent pes, liker godt et par av sangene han sang på de to platene han var med på.

Er det nødvendig med tre gitarister?

Selvsagt, man sparker jo ikke en blodsbror bare fordi en fortapt sønn vender hjem igjen.

ADive_LeifN_Dissection.JPG
"Reinkaos" i skogen

Hvor var du da Jon Nödtveith takket for seg?

Jeg oppdaget faktisk Disscetion samme året han la inn årene, med "Reinkaos", dermed er jeg vel en av de ytterst få i verden som ikke hadde hørt nevneverdig på bandet før den plata, alle andre har jo vært med siden demoen til Siren´s Yell på slutten av 80-tallet.

Jeg var egentlig sent ute på black-metal bølgen(e), var litt for sterke saker for meg til å begynne med, men dette har forandret og utviklet seg med årene. Noen av de eldre bandene har jeg allikevel likt og gått til innkjøp av den gang, selv om jeg langt ifra fikk med meg alt.

Nå liker jeg uansett best nyere black metal, alt rælet med dårlig lyd kan ha akkurat så mye klassiker-status det vil for meg, jeg styrer unna.

Hvor jeg var i August 2006? Ingen aning, er faktisk usikker på hvor jeg var for to uker siden.

«The Somberlain» eller «Storm of the Light’s Bane»?

Begge er blant mine favoritter i dag, men skal jeg velge blir det selvsagt "Storm of the Light´s Bane". Ellers er jeg omtrent like glad i "Reinkaos", for å banne litt i kjerka.

Hva synes du om den siste Dream Theater skiva?

Den har jeg ikke hørt. Var ellers på Dream Theater konserten i Stavanger for to dager siden, brølte etter "Ytse Jam", men den kom aldri.

Opeth_17.jpg
OPETH
 

Når er Opeth best, på sitt roligste eller når de skrur opp tempoet?

Ja takk, begge deler. Opeth er best på det meste. Har vært skeptisk til siste skiva, men legger meg flat nok en gang, kvalitet fra ende til annen. Favorittene er allikevel perioden fra Morningrise opp til Ghost Reveries.

Favorittalbum har en tendens til å endre seg fra dag til dag/uke til uke/måned til måned men hva er ditt favorittalbum pr dags dato?

Søndagsmorgen klokken 08:48, Septicflesh, "Sumerian Daemons".

Har du hatt gleden av å se ditt/dine favorittband i levende live og/eller møtt folka i bandet/bandene?

Har selvsagt sett Iron Maiden flere ganger, men har aldri møtt noen av dem. Septicflesh så jeg på Karmøygeddon, og fikk samtidig hilse på gjengen, utrolig fine karer. Opeth har jeg sett flere ganger , så de faktisk fra bak scenen i Dublin for noen år siden, og tok alle i hånda da de gikk av, usikker på hvorfor, men innrømmer at det var alkohol inne i bildet.

Sola skinner og du er alene hjemme en sommerdag. Hva går i spilleren og hvorfor?

Da hadde det nok blitt den bærbare platespilleren ut på terrassen i selskap med Ronnie James Dio, fordi det passer bra med sommer, sol og øl.

ADive_LeifN_Moonsorrow.jpg
"…tidlig krøkes…"
 

Du kommer hjem etter en lang og slitsom arbeidsdag og vil slappe av med litt musikk. Hva vil du mest sannsynlig høre på da?

Moonsorrow – V: Hävitetty, fantastisk album å drømme seg vekk til.

Hva var så det siste innkjøpet du gjorde?

Spurte min samboer om hun husket; "Du får jo plater i posten annenhver dag" var svaret… Siste jeg kjøpte hos Vidar på Shabby records var i hvertfall nye Wardruna.

Hvilket innkjøp er du mest fornøyd med?

Er jo veldig glad i Moonsorrow boksen da… Men er stort sett fornøyd med de fleste innkjøpene jeg gjør.

Jeg må bare spørre om dette også; hvilket innkjøp er du minst fornøyd med?

Kjøper jo fortsatt plater kun basert på kul coverart, og går jo på noen smeller nå og da. Men da gir man det bare bort til uvenner med dårlig smak.

Finnes det noe i samlinga di du skjemmes over å ha?

Ikke i det hele tatt, selv om musikkpolitiet nok ville ha rynket på nesen over både det ene og det andre…

ADive_LeifN_ThyDarkenedShade.JPG

Hva har du på spilleren akkurat nå?

Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer I: Khem Sedjet, fantastisk black metal fra Hellas, anbefales!

Du har sikkert mye å velge i, men hva er din favoritt coverart?

Klassisk Maiden selvsagt, blir aldri lei av Derek Riggs. Ellers synes jeg Seth Siro Anton lager noen fantastiske cover.

Hvilket forhold har du til førsteutgaver og sånt? Må du ha førsteutgavene eller er du fornøyd med reutgivelser?

Må ikke ha førsteutgaver for enhver pris nei, men litt stas er det allikevel med fine eksemplarer fra 70-tallet. Ellers er jeg jo såpass gammel at en del er førsteutgaver uansett hehe.

Det er blitt slik nå om dagen at plateselskapene gir ut album i flest mulig forskjellige fargekombinasjoner der de forsøker å dra mest mulig penger ut av fansen. Hva er dine tanker rundt dette emnet?

Svindel og bedrag. Vinyl skal være svart, ferdig med den saken.

Det er delte meninger om live-album. Noen liker dem mens andre mener det ikke blir ekte nok. Hva er din mening om live-album? Hva er i så fall ditt favoritt live-album og hva er så spesielt med dette?

Live-album er fantastiske saker. Har flere favoritter som ofte kommer frem på fest, jeg nevner i fleng; Thin Lizzy – Live And Dangerous, Uriah Heep Live, Kiss – Alive II, Iron Maiden – Rock In Rio, Deep Purple – Live In Japan, UFO – Strangers in the night.

Her kunne jeg bare fortsatt og fortsatt. Stemningen og energien på disse platene er uten sidestykke. Av nyere band har vi selvsagt Opeth – Lamentations og Porcupine Tree . Arriving Somewhere, fantastiske konserter begge to, dog best på DVD.

SepticFlesh_SumerianDaemons.jpg
SEPTICFLESH "Sumerian Daemons"
 

Kvinnfolk og metal. Hvordan er det med kjønnsfordelingen i platesamlinga di? Finner vi mange utgivelser av rene jenteband?

Er nok mest mannfolk ja, men har da en plate og to av band som Girlschool, Vixen og Rock Godess, uten at de kommer så ofte på tallerkenen.

Vinylskatteinnkreveren står på døra og krever et vinylalbum der og da. Hva vil du tilby ham?

I og med at jeg har mye rart som jeg har fått oppover hadde ikke det vært så vanskelig. Etter en runde buksevann kunne han fått med seg et par Thompson Twins plater, de går snart i containeren uansett.

Måtte det vært metal hadde det nok blitt noe nyere Metallica eller Slayer, har det meste, men hører så og si aldri på noe etter 1990. Hvis du må spørre "hvorfor har du de da" har du aldri samlet på musikk…

Er det noen spesifikke album du leter etter som du skal ha i samlinga di før du dør?

Det er jo den der gule geita da… Har den selvsagt, men skulle gjerne hatt originalen. Er ikke den jeg liker best fra mannen, langt i fra, men allikevel, mulig det er hipsteren i meg som bare må ha den.

Hvem er den heldige som arver herligheten når Leif ikke er mer? Eller skal du ha ekstra stor kiste og ta med deg gullet i grava?

Da overtar nok mine sønner, eldstemann har nesten like god smak som faren, og satser på at de to andre følger opp.

 

Flere "A Dive…" artikler finner du her