ODRAZA – Esperalem Tkane

ODRAZA – Esperalem Tkane

Dette er polsk black metal av absolutt beste merke. Komplekst, med stor variasjon i låtene, mesterlig produksjon og tvers igjennom et mesterverk der det skjer mye og enda mer hele tiden. Og stemningen som ligger over det hele er bare helt makeløs. Og det sier jeg, som ikke akkurat er kjent for min forkjærlighet for sjangeren. Men noen ganger faller man for det uforutsigbare og det har jeg til de grader gjort her.

Dette er ikke bare black metal. Variasjonen er enorm i låtene og det går fra klassisk akustisk gitarpartier via jazz til hyperkjapp drivende black metal. Og innimellom der finner du det meste du kan tenke deg av god musikk. Ikke bare metal altså, men musikk. God musikk. Det er også bittelitt merkelige ting som gjør at du løfter på øyenbrynene. Men helheten er nydelig og så nært det perfekte jeg noensinne har hørt på en black metal skive. Og så er den på polsk, har jeg fortalt det?

Det eneste jeg ikke liker med denne skiva må være coverarten. Men bandnavnet Odraza betyr avsky og sånn sett passer det glimrende.

Tekstene er på polsk, noe som ikke er like lett å forstå for oss nordboere, men ved litt hjelp fra Google Translate finner man raskt ut at dette handler om mørke dystre ting.

Jeg leste et sted at Odraza var en kjempekandidat til årets nykommer, og det kan jeg bare si meg helt enig i, selv om folka bak ikke er like ferske i bransjen (Massemord).

Odraza tror jeg er et band som enten treffer deg eller så gjør de det ikke. Hos meg traff det midt i hjerterota og der kan det virke som det har grodd fast, for selv om skiva nå er anmeldt, fortsetter den å gå på repeat i CD spilleren.

PS: Vinyl skal være under oppseiling.

http://www.arachnophobia.pl/