TOMBS – Savage Gold

TOMBS – Savage Gold

Tombs var for meg et helt ukjent band før jeg bestemte meg for å sjekke ut bandets nyeste skive "Savage Gold". Vel, helt ukjent var de ikke. Jeg hadde hørt navnet. Men musikken deres var ukjent for meg. Jeg var vel egentlig fortsatt like likegyldig til dem i alle fall etter de to første rundene skiva fikk. Bandet så ut til å kunne fortsette som et band jeg egentlig ikke brydde meg om. Men så skjedde det noe. Jeg tror det var i den fjerde runden. Jeg hadde skrudd opp volumet bittelitt grunnet litt bråk fra en kjøkkenmaskin og uten å tenke over det, lot jeg lydnivået være der også etter at nevnte kjøkkenmaskin hadde stoppet. Jeg begynte å forstå hva gutta holdt på med og fikk mer og mer tak på musikken deres som er en blanding av diverse varianter av black metal, litt death metal, mye prog, litt post-metal, hva nå det er og litt annet. Teknisk krevende å høre på og garantert teknisk krevende å spille.

For å sammenligne med noen andre band så vil jeg si at Tombs er en rar mix av Enslaved, Muse og en ekstrem versjon av Gojira. Helt uforståelig, jeg vet det, men det er det beste jeg kan komme opp med. Det er partier med clean vokal, dronegitar, lydbildet er i hovedsak mørkt og variasjonen er enorm. Swans og Neurosis er også blitt nevnt som sammenligninger i en del av låtene og det kan jeg vel være enig i.

Hvis du ikke har skjønt at Tombs er et band det tar lang tid å forstå og like, så bør du lese gjennom det du nettopp har lest en gang til. Jeg har hørt skiva sikkert 15 ganger og det er mye her jeg fortsatt sliter litt med, men det blir bedre og bedre. En ting er jeg sikker på, og det er at denne skiva skal være med i min vurdering når årets beste album skal kåres på slutten av året. For så bra er den. Det er ikke en sekser riktig enda, men jeg er rimelig sikker på at den kommer hvis jeg fortsetter å høre på skiva. Og det sier jeg, som knapt liker black metal.

https://www.facebook.com/TombsBklyn

http://www.relapse.com/