LIZ (Kal-El & PaDIOna)

LIZ (Kal-El & PaDIOna)

Denne gangen tar vi for oss ei tøff jente med bass fra det blide sørland. Hun heter Elisabeth Anette Thompsen eller Liz og vi lar henne fortelle litt om seg selv før vi får hennes versjon av The Down Below Series:

Det første bandet jeg ble med i var prog/rock/metal bandet Hjort i 2006. Etter det var jeg med i noen coverband for gøy. Jeg var også step-in bassist på noen konserter for det Australske pop/punk bandet Tokyo Blonde.

I 2010 ble jeg med i psychobilly bandet The Deviants. Vi har spilt inn et album «Sex, Drugs ’N’ Evil» og holder i øyeblikket på med det andre albumet «Dead Sexy» som blir sluppet i høst. I dette bandet spiller jeg kontrabass, men veksler også med 6-strengeren siden vi også spiller noen mere pønkete låter.

Jeg ble med i heavy metal bandet Gabbathor i 2011, der vi hadde en release-turné av albumet «Through Space And Time»

Etter jeg var step-in bassist for punk/rock bandet Sassy Kraimspri, ble jeg spurt om å være med i stonerrock bandet Kal-El i 2012. De hadde allerede sluppet en EP, og da jeg fikk hørt musikken sa jeg JAAA! Vi ga ut albumet «Pakal» i fjor høst, og har en Estlands-turne under beltet. Nå er vi signa med plateselskapet Wormhole Death, og jeg satser på at det blir mange musikalske opplevelser fremover!

Jeg spiller også med Dio tributebandet paDIOna. I vår spilte vi på Folken i Stavanger som support for TNT, og vi skal på turné i USA til høsten.

Bassen min er en Ibanez BTB 406 som jeg kjøpte på en auksjon på nettet uprøvd…Dette er nok det lureste dumme jeg har gjort, og jeg ELSKER den!

DownBelow_Liz_2.jpg

Når begynte du å spille bass? Hva/hvem var det som inspirerte til å begynne med basspillinga?

Jeg begynte når jeg var 16 år (2002). Faren min er trommeslager, og har insiprert meg mye innen musikk,  der ligger jo også en god rytmisk bakgrunn. Så da et par kamerater av meg spurte om jeg ville spille bass med dem, sa jeg JA, og ble hekta med en gang.
 
Hvilken rolle mener du bassen bør ha i et band? Primus, AC/DC, eller litt av begge?

Jeg elsker Primus! Katten min heter det, haha! Uansett så mener jeg en god blanding, men det kommer helt ann på musikken. Å bare pumpe takta ala AC/DC funker alltid. Men ingenting er bedre enn noen deilige melodiøse bassriff for å sprite det opp litt!  

Alt på sin plass.

Hva mener du kjennetegner deg som bassist, teknisk og musikalsk?

Jeg har ofte blitt betegnet som ‘’lead bassplayer” haha! Jeg spiller melodiøse bassriff som ofte følger eller komplementerer gitarriffene. Ellers groover jeg til basstromma!

Har du noen form for musikalsk utdanning?

Jeg er selvlært., men jeg hadde musikklinje innen rock på folkehøyskole for en del år siden. Det gikk mest i samspill og live-opptredener. Men det kom godt med!

Jeg hadde også ekstratimer med notelære der, men det har totalt gått i glemmeboken…

Har du noen tips for å utvikle og vedlikeholde teknikk og kreativitet?

Øving, øving, øving og liveopptredener! Å spille sammen med dyktige musikere der du kan skape magi, er utrolig inspirerende og godt for kreativiteten. 

Har du noen triks i forhold til det å få ekstra tøff lyd eller schwung på et bassriff?

Jeg spiller hver tone med følelse, og ligger litt bak på takten, for da groover det noe sykt!

DownBelow_Liz_3.jpg

Hvordan forbereder du deg til en livespilling?

Da er det én basse-øving (bassercise), og en øving med bandet før konsert. Ellers er det viktig for meg å visualisere hvordan følelsen på scenen blir, og hvordan hele konserten vil gå frem.  

Hva med turnélivet, noen tips for å prestere dag etter dag på veien?

Å spille live er veldig motiverende i seg selv, og jeg har enorm spilleglede! 

Det er alltid stor fare for mye moro på turné, så det å være strukturert er viktig. For meg er det uten tvil å få nok søvn.

Er riktig musikkutstyr viktig for deg og hva slags utstyr/ effekter bruker du evt?

Riktig utstyr er et must! Jeg spiller en 6-strengers Ibanez BTB 406. Det var ‘’love at first play”!  Den har vært med meg  i 10 år, og blir nok værende. Ampeg’en og bassen min er perfect match, og passer inn i alle sjangre jeg spiller.  Her får jeg fantastisk lyd uten noen ekstra effekter. 

Det betyr ikke at jeg ikke liker effekter! I stoner-rock bandet ‘Kal-El’ bruker jeg EBS MultiDrive og Big Muff Deluxe Bass,  ALT på bånn gass! FUZZ FTW!  

Jeg spiller også kontrabass i psychobilly-bandet ‘The Deviants’. Der jeg har montert et rockabilly oppsett, med mikrofoner og strenger som er laget for slapping. Det hadde ikke funket uten!

Hvordan ville drømmeriggen sett ut?

Den har jeg! Ampeg Svt 450w Classic Head med 4 x 10” og en 15” kabinett.
Men den kunne gjerne SETT UT som en Trace Elliot..

Hvor mange strenger skal bassen ha, og hvorfor?

Det er nok ikke for alle, og jeg får litt hets for det, men jeg sier 6 strenger! WHY NOT?!

Siden jeg spiller i en del forskjellige band blir det mye tuning opp og ned i alle slags durer, jeg slipper en del av det siden jeg har bredere spenn på bassen.

Plekter eller fingre? Hvorfor? 

Jeg spiller bare med fingrene. Har mere følelse og kontroll over anslagene på strengene. Jeg synes det er tøft med plekterspilling og da, men det funker ikke for meg.

DownBelow_Liz_1.jpg

Noen tips til andre som ønsker å begynne med buldrebass i bøljeband?

Hiv deg uti det! Øv masse, finn grooven med trommisen og ikke minst finn inspirajon fra favorittbassistene. 

Kan du nevne tre bassister innen metall som har en stil du liker, og hva du liker med dem.

Steve Harris fra Iron Maiden. Han trenger vel egentlig ikke noe forklaring…?
Syyykt tøffe bassriff og har en fantastisk teknikk.

Martin Mendez fra Opeth har en utrolig følelse for alt han spiller, og har mange fantastiske melodiøse basslinjer. 

Geezer Butler fra Black Sabbath er bare ninja!!

Hvis du skulle velge tre bassister (ikke nødvendigvis innen metall) som har vært inspirasjoner for deg, hvem ville det vært? Fortell litt om hvordan de har inspirert deg.

Igjen Martin Mendez fra Opeth. Det var han som gjorde at jeg ble forelsket i death metal. Basslinjene hans treffer meg rett i hjertet hver gang, og utgjør en stor del av musikken deres. Jeg har en del store melodiøse bassriff i flere av bandene og det er ingen tvil om at det er her inspirasjonen kommer fra.

Matt Freeman fra Rancid er den tøffeste punkebassisten som finnes! Hans bassoloer er til å dø for!!! Det blir nesten litt demotiveredne faktisk…men det er godt å ha noe å strekke seg etter!

Joey Phantomus fra Fireballs er en Australsk psychobilly-kontrabassist som er helt rå på slappe-teknikk! En dag!

Hvem kunne du tenkt deg å se i denne serien?

Tom Araya fra Slayer m/

 

https://www.facebook.com/kalelproject

https://www.facebook.com/paDIOna