JONAS DEDEKAM (Heksed)

JONAS DEDEKAM (Heksed)

Neste trommis ute i The Blast Beast Series er JONAS DEDEKAM. Jonas spiller for tiden i HEKSED og UNIT TOGO, et internettband fra Puerto Rico. Han har også fartstid fra band som WHIP, KRAANIUM og LEFT AMONG THE LIVING.

Hva er det som driver deg som trommis?

Du kan vel si at jeg er avhengig av å drive med musikk og å spille trommer. Det å spille konserter, være i studio og det å kunne utfolde seg kreativt er noe jeg har fått mye ut av personlig sett, og jo eldre jeg blir jo mer merker jeg tromming og musikk er uunnværlig for at jeg skal kunne fungere nogenlunde normalt. Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Som de fleste sikkert svarer så er det groove. Groove og timing. Pluss det å kunne lese musikken og høre hva som passer. De små detaljene har mer å si enn man tror. Og da mener jeg ikke splasher og bjeller og alt mulig dilldall.

BlastBeast_JonasDedekam_1.jpg
(Photo: Thomas R. Dedekam)

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Hmm må vel svare Abe Cunningham fra Deftones eller Mark Konopka som spilte på Integrity sin legendariske skive Systems Overload.

Abe fordi jeg studerte trommingen hans på Adrenaline da den kom ut. Jeg hadde aldri hørt en trommis SPILLE trommer slik som han gjør. Fascinasjonen over de små tingene han gjorde og alt han klarte å stappe inn i låtene ville ingen ende ta.

Mark Konopka er for meg den trommeslageren som viser hva "less is more" egentlig betyr. Jeg lærte mye om hvordan enkle takter og små forandringer i feks basstrommeslag kan ha å si for en låt. Han har en fantastisk groove og feel. Bare hør på "Incarnate 365" fra skiva Systems Overload hvor han hopper over første hihat slag som de fleste ville naturlig sett tatt med. Det er noe som jeg har tatt med meg som trommis og lagt mye vekt på å viderebringe. Skal kanskje møte Mark i januar så vi får se hva jeg sier da. Sikkert noe fryktelig smart noe.

Og som Sindre Skeie så hadde Snorre Bergerud mye å si for min utvikling i den tiden vi spilte sammen. Han pushet meg alltid til å gjøre ting jeg ikke trodde jeg kunne klare. Han sa alltid jeg kunne bli jævla god men at jeg var altfor lat haha. Det hadde han rett i.Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Jeg har vært fryktelig dårlig på drive med egenøving men holdt på med det i et par år. Men jeg lærte mest av å spille og øve med bandene jeg var med i. Hadde en lang period hvor jeg spilte i 3 band som resulterte i mellom 3 og 5 øvinger i uka. MEN systematisk egenøving er et must hvis du skal bli en veldig god trommis. Jeg angrer på at jeg ikke drev mer med slik øving før.Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

En ting som jeg gjorde mye var å prøve sittestillinger og å justere på skarp, tammer og cymbaler for å finne det perfekte oppsettet. Feks da jeg justerte trommestolen litt høyrere enn hva jeg pleide å ha så doblet jeg farten på basstrommespillingen. Jeg downsizet settet og for å utfordre meg selv litt i å bli mer oppfinnsom. Og det hjalp mye.  Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Jeg liker best å få riff som jeg kan høre på til det uendelige og teste ut ting i hodet mitt. Det fungerer veldig bra for meg og jeg sparer mye tid på å terpe på ting i øvingslokalet. Jeg har ved et par anledninger dratt i studio og spilt inn låter jeg aldri har spilt fysisk før men bare i hodet mitt. Da går de som regel på take nr 2 eller 3. Trommene på denne sangen (http://unittogo.bandcamp.com/track/abc-warfare) er andre take og andre gang jeg spilte den.BlastBeast_JonasDedekam_2.jpg
(Photo: Thomas R. Dedekam)

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Det er vel å ikke henge seg opp i fart og ting som gjør mange trommiser kjedelige å høre på. Hør på andre sjangere og andre trommiser for å få inspirasjon. Hør på Kevin Talley da han spilte i Dying Fetus for å høre hvordan death metal trommiser kan spille spennende og med masse groove.Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Jeg forandrer på alt av teknikk hele tiden under en låt. Det kommer ann på hva jeg spiller. Men hel opp er noe jeg alltid gjør ettersom jeg får mer kraft i slagene. For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med.
Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Ja det var verdt det og jeg har aldri tenkt på å slutte. Jeg har kommet til et punkt hvor trommingen er såppas stødig at jeg ikke trenger mange øvinger før jeg er i toppform og klar til konsert/studio etter et lengre opphold.Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Jeg er 100% konsentrert men jeg tenker ikke over hva jeg gjør når jeg spiller. Alt ligger i armene og bena mine. Tenker jeg over hva jeg holder på med så går det som regel til helvete haha. Og tar publikum av så smitter det selvfølgelig men det er ikke en selvfølge for å gjøre en bra konsert. Noen av mine beste spillejobber har vært på steder hvor publikum ikke har rørt seg under hele konserten. Spiller jeg bra er jeg fornøyd.BlastBeast_JonasDedekam_3.jpg
(Photo: Thomas R. Dedekam)

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Er jo jævla dyrt med trommer. Jeg skulle heller blitt vokalist. Og jeg er dritlei av å bære på trommer og cymbaler og alt annet faenskap bare for å spille en konsert haha.
Øving kommer man ikke utenom. Jeg så på maaaasse videoer av trommiser og lærte meg mye av det.

Også litt om utstyr:Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Tama Starphonic 14" spiller jeg med nå. Har og en gammel Ludwig skarp på14" jeg prøver å finne ut av. Jeg liker stål. Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Har skaffet meg Pearl Demon Drive da mine Eliminators med belte ble tatt av flom. Har ikke helt klart å finne de riktige innstillingene enda. Jobber med sakenSom alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Sigurd Haakaas slagmann i Blood Command. Sikkert for lite metal for de fleste av leserne men faen for en trommeslager. Spilte en del konserter med BC og Sigurd har et driv få kan måle seg med. Et perfekt eksempel på at man kan gjøre store ting på et lite oppsett.

 

https://www.facebook.com/HEKSED