SOUTH OF HEAVEN – 10 år

SOUTH OF HEAVEN – 10 år

Klubbkonsertkonseptet SOUTH OF HEAVEN feirer i år sitt tiende år og gjør det ved å arrangere en todagers minifestival den første helgen i november. Klubbens gudfar Sigurd Thune er tilbake for anledningen og da måtte vi prøve oss på et intervju.

Det vil bli arrangert en to-dagers minifestival den første helgen i november. Hvor kom denne ideen fra?

Initiativet kom fra hedersmannen Jonas Lie, som har vært primus motor for South of Heaven de seneste årene. Han mente vi burde ha en solid fest når vi fylte 10 år, og en fest takker man jo sjelden nei til. At det ble to dager kom vi frem til etter litt idémyldring i South of Heaven-gruppa, da noen kom opp med påfunnet om å kjøre en 20-kroners kveld på fredagen. Vi vil jo ha flest mulig fete band, så helst skulle vi jo feiret hele november om du spør meg, men det er (heldigvis?) ikke jeg som sitter på pengesekken på Betong..

Hva skjer under festivalen? Hva kan dere tilby folket? Er noen av bandene klare?

Det blir som nevnt en todagers minifestival, med 4 band på Klubbscenen første kvelden og 5 band fordelt på to scener den andre dagen. I tillegg skal vi krydre festivalen med quiz, muligheter til å handle skiver og diverse andre småplukk. Lite fancy speed-meetings, høy laidback-faktor.

Vi har circa halvparten av bandene på plass, og vil slippe programmet litt etter hvert. Første band ble sluppet i går, det er Norges barskeste thrashband NOCTURNAL BREED! Noen slipper vi selv, andre vil offentliggjøres av radiokanaler og andre medier vi liker. Alle nyheter om arrangementet blir også lagt ut på Facebook-siden vår og på Twitter fortløpende.

Det vil bli arrangert et uoffisielt norgesmesterskap i Iron Maiden under dag to av festivalen. Hva innebærer det? Hvem blir med her? Kan hvem som helst melde seg på? Er det opptakskrav? Hva er premien? Sitter Steve Harris i juryen?

Det stemmer! Iron Maiden er trolig det bandet som har flest dedikerte fans her til lands, så vi ønsker å la dem bryne seg på en seriøs Maiden-quiz. Quizen vil finne sted på ettermiddagen, før dørene åpner nede i kjelleren. Alle som ønsker kan være med, det er ingen påmelding eller noe, heller ingen opptakskrav av noe slag. Premie har vi ikke klart ennå, men vi jobber med saken. Vinneren(-ne) skal i hvert fall ikke gå tomhendt hjem. Steve Harris sitter dessverre ikke i juryen, selv om det forslaget var oppe til vurdering – å booke ham KUN som quizmaster! Usikker på om han hadde tatt det som en fornærmelse eller et kompliment. Quizmasterlosjen består for øvrig av fire herremenn med solide rundetider i sjangeren. Nøyaktig hvem det er vil vi legge ut på sidene våre om ikke alt for lenge, der kommer også nærmere informasjon rundt quizen.

SigurdThune_13.jpg

Du meldte at du ville trekke deg ut av South of Heaven for fem år siden. Ble du «mett» eller var det på tide å få inn nytt ungt blod som gjorde at du trakk deg tilbake?

Ja, det var vel så enkelt som at jeg syntes det ble litt for mye å henge fingrene i, siden jeg var ferdig med studier og skulle begynne i heltidsjobb. Derfor blir jeg med igjen NÅ, som jeg har jobb, er gift og småbarnsfar, haha.

Er du tilbake nå eller er det kun for festivalens del du stiller opp?

Det er kun i forbindelse med festivalen, ja. Selv om det gir blod på tann, skal ikke nekte for det.

Har du savnet South of Heaven?

Helt klart. Merker det godt nå som vi jobber med jubileet, gitt.

Høydepunkter har det helt sikkert vært mange av og selv om vi var innom dette emnet i forbindelse med femårsjubileumsintervjuet vi gjorde, tar vi det en gang til. Hva har vært det største høydepunktet for deg personlig?

Husker ikke hva jeg sa den gang, og i og for seg har jeg vel ikke så mange nye höydare å komme med siden da, men nå fra nyere tid synes jeg Volcano var suverent. Ellers kommer jeg ikke utenom Venom-gigen, å se Cronos gå ut på scena var rimelig stort. Celtic Frost/Kreator var en fantastisk kombo. Andre jeg kan nevne i farta er Tankard/Gehennah/Audiopain/Vesen, Merciless, Nunslaughter og Hobbs’ Angel of Death. Ellers har det blitt en artig anekdote ut av Vader-gigen, da nightlineren deres satte seg fast og ødela asfalten utenfor Betong, slik at Fridtjof og jeg måtte skyfle asfaltrester klokka fem om morgenen. Tror kanskje DET er høydepunktet!

Poster_SoH_Kreator_CF_07.jpg

Hva har vært det mest overraskende høydepunktet?

Kanskje at Decapitated tok så vanvittig av som det gjorde. Eller at jeg skulle digge Urfaust-gigen så hemningsløst, det var en sjukt bra konsert! Takk til Ole og Trønderbartaljonen for den.

Er det i hele tatt noe med South of Heaven du kunne vært foruten?

Nei, ikke noe annet enn at vi kunne ha vært flinkere/mer proffe på arrangeringen innimellom, men man lærer så lenge man lever. Kunne vel også holdt kjeft da turnémanageren til Kreator etterlyste vegetarsandwich backstage, og jeg troskyldig spurte om han ikke bare kunne plukke vekk kjøttet…

Hvordan har publikumsoppmøtet vært? Har du noen formening om hvordan det har vært de siste fem årene?

Så lenge jeg var aktiv var det helt klart best oppmøte i starten, da dukket folk opp nærmest samme hvem som sto på scenen. Vi hadde vel, med forbehold om selektiv hukommelse, mellom 100-200 besøkende på hver konsert det første året. Etter hvert dabbet det litt av, og vi hadde også endel bookinger som jeg hadde tro på som falt gjennom, selv om vi sjelden tapte de helt store pengene. At ikke flere dukket opp på Merciless er fremdeles en gåte for meg, og for å bli helt Roar Stokke – DU VERDEN for en konsert det var! De siste årene skal jeg ikke synse for mye om, men det har vel vært litt både og, som det også var da jeg var med.

Hvilke typer konserter eller arrangementer slår best an blant folket?

Vanskelig spørsmål. Helt generelt: Band som har en brukbar tilhengerskare som samtidig ikke har spilt mye i Norge skaper i hvert fall mest blest; det at man virkelig gleder seg til å dra på konsert skal ikke undervurderes. Om du tenker sjangermessig har jeg ikke snøring, det tipper jeg endrer seg over tid. Tidlig på 2000-tallet så man black metal-band med liksminke, latexkostymer og velproduserte blastbeats på hvert gatehjørne, mens i dag holder det lenge med slengbukser, stearinlys og Sonics-lyd for å bli lagt merke til.

Crewet er alltid viktig når konserter og arrangement skal gjennomføres. Hva kan du si om de som har vært med? Er det noen South of Heaven ikke kunne klart seg foruten?

Det har vært med MANGE bra folk opp gjennom årene! Noen har vært med lenge og vært tungt involvert, mens andre har vært med kortere tid men allikevel gjort en kjempejobb mens de var med. Jeg tør ikke begynne å nevne navn her av frykt for å glemme noen, merker jeg. Den eneste som skal få personlig skryt er daglig leder ved Chateau Neuf, Kalle Fostervoll, som har gitt tommel opp for stort sett ALT vi har ønsket å booke. Hill ham!

Det er uansett utrolig artig at konseptet ikke bare har dødd ut, men at det stadig har kommet inn nye, flinke folk som booker dritbra band og arrangerer metal på Betong. Sær følelse å være på South of Heaven-gig uten å kjenne en kjeft, men det må da jaggu være en bra greie. Stå på!

Slayer_logo_2.jpg

South of Heaven har Slayer-garanti, men kan du med sikkerhet si at det på alle South of Heaven arrangementene er blitt spilt minst en Slayer låt?

Hehe, har full kontroll på årene 2003-2007, men etter den tid kan jeg ikke love noe. Skal i hvert fall stå inne for at vi spiller Slayer over anlegget under jubileet. CHEMICAL WARFARE! "Peace" out. Og kom på jubileet vårt. Oppdateringer legges ut fortløpende på Facebook (https://www.facebook.com/soh10jubileum) og Twitter (@SoH10Jubileum).

http://www.facebook.com/SouthOfHeavenOslo?fref=ts
https://www.facebook.com/soh10jubileum
http://www.southofheaven.no/