EXODUS og DARK FUNERAL til Sweden Rock Kryssningen

EXODUS og DARK FUNERAL til Sweden Rock Kryssningen

Exodus och Dark Funeral klara för Sweden Rock-kryssningen!


cruise2011_host.jpg

Legendariska Bay Area-thrasharna Exodus är klara för Sweden Rock-kryssningen tillsammans med det klassiska svenska black metalbandet Dark Funeral.

Exodus ersätter Testament, som tidigare utannonserats, och vi är mycket glada över att kunna presentera en så pass stark ersättare. Dark Funeral har valt att göra sin återkomstspelning på Sweden Rock-kryssningen, så detta blir första gången bandet framträder med sin nya sättning.

Line-upen hittills ser därmed ut enligt följande:

Exodus
Anvil
Helix
Dark Funeral

Två band tillkommer och presenteras så fort de blivit bekräftade.

Exodus (US)
Exodus är bandet som enligt många bör hyllas som själva upphovsmännen till Bay Areas thrash metal-scen. De bildades 1980 (inledningsvis med en viss Kirk Hammett i sättningen) fastän debutalbumet "Bonded by blood" lät vänta på sig till 1985. Skivan betraktas med rätta som ett av de bästa och viktigaste thrash metal-släppen någonsin. Fler höjdaralbum följde, däribland storsäljaren "Fabulous disaster" (1988), innan Exodus lades ner 1993. 2004 chockade de positivt genom att släppa ett av metalhistoriens bästa comebackalbum "Tempo of the damned". Ytterligare fyra studiosläpp senare har Exodus återigen en framskjuten position inom den hårda metallen. Originalmedlemmarna Gary Holt (gitarr, syntes som vikarie i Slayer under Big 4 på Ullevi i somras) och Tom Hunting (trummor) flankeras av Jack Gibson (bas), Lee Altus (gitarr) och inte minst Rob Dukes, arvtagare till Exodus tidigare legendariska frontmän Paul Baloff (1960-2002) och Steve Souza. Som alla riktigt bra thrashband är Exodus som allra starkast live, och moshvarning utfärdas – det är gott om "Bonded by blood"-låtar i setlistan.

 
Dark Funeral (S)
Dark Funeral är ett av de största och mest inflytelserika banden i svensk black metal-historia. Debutalbumet "Secrets of the black arts" (1996) är en tidlös klassiker och de båda senaste plattorna "Attera totus sanctus" (2005) och "Angelus exuro pro eternus" (2009) har gjort bandet populärare än någonsin. I juli 2010 slutade Emperor Magus Caligula, sångare och mest långvarige medlem näst grundaren och gitarristen Lord Ahriman. Bland hundratals sökande har Dark Funeral nu valt Nachtgarm till sin nye frontman. En man med suverän röst och dessutom en karismatisk fullblodsgalning, konstaterar bandet. Vi får nu bevittna när ett nytt kapitel i Dark Funerals historia inleds, utöver en dos kompromisslös och stämningsfull aggression.

 
Anvil (Can)
Det tog kanadensiska Anvil 30 år att slå igenom över en natt. Dokumentärfilmen "Anvil! The story of Anvil" blev en av 2009 års stora snackisar, inte bara bland hårdrockare. Anvil var tidigare mest kända för "Metal on metal" (1982) och "Forged in fire" (1983), två klassiska heavy metal-album som influerade bland andra Metallica, Slayer och Anthrax. Därefter drabbades bandet av problem och var under lång tid nästan helt bortglömda. Ändå förblev framtidstron hos radarparet Steve "Lips" Kudlow (sång/gitarr) och Robb Reiner (trummor) hela tiden intakt, och detta gjorde enormt intryck på alla som såg och älskade dokumentären. Sporrade av det nyväckta intresset har Anvil nu släppt sitt bästa album sedan guldåldern, "Juggernaut of justice". På scen har de inget mer att bevisa – enda skillnaden är att fler än någonsin kommer och tittar.

 
Helix (Can)
I mitten av 80-talet var Helix ett av de mest populära hårdrocksbanden i Sverige. Dessa kanadensares största hit "Rock you" från 1984 är än i dag en allsångsfavorit på hårdrocksfester över hela landet. Till skillnad från vad många i dag tror var Helix inget one hit-wonder. Låtar som "Gimme gimme good lovin’", "Heavy metal love" och "Deep cuts the knife" bär också namnet klassiker – den sistnämnda återfinns för övrigt på 1985 års "Long way to heaven", som nådde på den svenska albumlistan. Senast Helix stod på en svensk scen var på Sweden Rock Festival 2005. Den här återkomsten är ännu mer speciell. Numera är nämligen samtliga nu levande medlemmar ur Helix klassiska sättning på plats: Brian Vollmer (sång), Brent Doerner (gitarr), Daryl Gray (bas), Greg "Fritz" Hinz (trummor), samt Kaleb Duck (gitarr) i avlidne Paul Hackmans ställe. Räkna med att få höra Helix lika skitiga som melodistarka hårdrock framförd exakt som den ska låta och kännas – en tvättäkta 80-talssmocka mitt i planeten.

Mer information hittar du på:
www.swedenrockkryssningen.com

Gå direkt för att boka biljett – klicka här