NILOGIC – Ekstremt. Kompromissløst. Suggererende.

NILOGIC – Ekstremt. Kompromissløst. Suggererende.

I Norges musikkundergrunn finnes det et overflod av band fra alle mulige sjangere, noen bra og noen dårlige. Et av de beste banda innen metal sjangeren som jeg spår en lys framtid er Nilogic. Nilogic er en gruppe med 4 mannfolk fra Sandvika som håper å forbløffe publikum med sin unike individuelle lyd og minneverdige konserter. Jeg fikk muligheten til å slå av en prat med bandets bassit, Isak. Her er hva han svarte på spørsmålene jeg hadde til han.

Nilogic_3.jpg

Aller først, si hva du heter og hva din rolle i bandet er?

Jeg heter Isak L. Emberland og er bassist i Nilogic.

Hvordan ble du involvert i Nilogic?

Ved en ren tilfeldighet. Våren 2007 var jeg involvert i et annet band som på dette tidspunktet var i ferd med å gå i fullstendig oppløsning. Vi hadde øvingslokale på Tanken, der vi øver med Nilogic nå, og en dag fikk jeg øye på et oppslag hvor det søktes etter en bassist. Jeg dro på audition sammen med gitaristen i det daværende bandet mitt. Der traff jeg Espen og Sahand, som da utgjorde hele Nilogic, jammet en stund og fikk jobben som bassist. Gitaristen i det tidligere bandet mitt måtte dra etter skarve 10 minutter for å selge vafler til et eller annet foretak, så han ble naturligvis ikke like heldig som meg og hørte aldri fra Nilogic igjen.

Hvis du skal kreditere din originale kjærlighet for metal til et band og/eller en sang hvilket ville det vært?

Vanskelig å si. Hvis jeg måtte peke på en bestemt aktør må det bli Tömmermenn fra Drammen. Da jeg hørte låta "Sorte Menn" fra den første EP'en deres ble den virkelige kjærligheten for tung musikk vekket i meg.

Har du noen spesielle minner fra en konsert du så hvor du tenkte "det hadde vært kult hvis vi kunne sett sånn ut", eller noe i den gata da?

Jeg er ingen ivrig konsertgjenger, foruten når vi selv spiller. Hvis jeg skal dra frem et bestemt eksempel må det bli da jeg så The Cumshots på Musikkflekken i Sandvika i høst, hvor vi spilte support. Det bandet, da spesielt frontmann Schau, utstråler en selvsikkerhet og en energi jeg hadde donert samtlige organer for å kunne oppnå på scenen selv.

Hvordan ble Nilogic startet og hvordan ble det bestemt at dere skulle spille den type musikk dere endte opp med å lage?

Det skal sies at jeg ikke var tilstede da Nilogic ble startet, det var i flere år bare et slags jammeprosjekt mellom Espen (gitarist) og Sahand (trommis) uten noen særlige ambisjoner. Musikken har ikke endret seg drastisk, fundamentet har stort sett vært det samme, men teknisk sett har det blitt sikrere og musikalsk mer ekstremt.

Hva betyr navnet Nilogic?

Det er en sammenslåing av 'nihil', latin for 'ingenting' eller 'ingen', og 'logic'. Betydningen er da naturlig nok 'ingen logikk'.

Hvordan bestemte dere at det var det bandet deres skulle hete?

Også en bestemmelse som ble gjort før jeg kom på banen, men det foreligger ingen annen åpenbar begrunnelse enn at det hørtes fett ut, samt at ingen andre band heter det, så vidt jeg vet.

Nilogic_1.jpg

Nilogic er et forholdsvis nytt band i Norge sitt up and coming metal miljø, men allerede har dere fått en del oppmerksomhet fra forskjellige medier, hvorfor burde en lytter velge CD-en deres framfor et annet band? Hva skiller dere ut fra resten?

I motsetning til mange andre band i det norske metalmiljøet er vi framfor alt opptatt av å rendyrke uttrykket vårt, vi har ingen visjon om å drastisk revolusjonere sjangeren. Uttrykket vårt er hardt, kompromissløst og ekstremt men samtidig tilgjengelig for flere enn de mest hardcore ekstremmetal-fansa. Vi er opptatt av å beholde det jeg liker å kalle "rock 'n' roll" attituden, ikke oppnå status som instrumentale virtuoser. Vi har som visjon og beholde det primale og nihilistiske ved sjangeren, noe mange samtlige band beveger seg stadig lengre vekk fra.

Hva er det dere håper å formidle med musikken deres? Hva slags reaksjon vil dere at folk skal få når de hører på musikken deres?

Vi ønsker og bringe frem de ubevisste og primale driftene vi er så opptatt av å undertrykke i dagens samfunn. Lettere sagt: vi vil at folk som hører oss skal føle at de kan 'gi faen' en stund og finne et utløp for ekstreme følelser samfunnet ikke lenger tolererer.

Metal musikk live er alltid uforutsigbart, man har alt fra band som legger alt inn i et forrykende sceneshow til band som bare står på scenen og formidler musikken sin, hvis du skulle beskrevet bandet deres live med 3 ord, hvilke 3 ville det vært?

Ekstremt. Kompromissløst. Suggererende.

Det er lett å høre at dere har fått mye inspirasjon fra mange forskjellige metal band, er det noen band utenfor metal/hard rock sjangeren som har inspirert dere på noen som helst måte når dere har laget musikken deres?

Definitivt. Vi har hentet mye inspirasjon fra bla band som Meshuggah, Sepultura, Blodspor, The Cumshots, Haust, Gojira, Lamb of God og Tömmermenn.

Nå kommer det nytt materiale fra Nilogic i løpet av kort tid, hva kan nye og gamle Nilogic lyttere forvente fra de nye sakene?

De nye sakene er for det første hardere, mer ekstreme og spenner seg over et større spekter, rent musikalsk. Det har vært en tydelig utvikling i låtskrivingen, som jeg tør påstå har blitt mer kompakt og bærer preg av et høyere teknisk nivå enn tidligere. Tekstmessig vil jeg si at tematisk dreier det seg rundt psyken, og hvilke impulser som går gjennom denne når den til slutt bryter sammen.

Det står på myspacen deres at de nye låtene er "Hardere enn Hitler og grimmere enn Satan", er det en måte dere vil at folk skal beskrive dere til andre?

Dette utsagnet er en lek med sjangerkonvensjonene; hvis det er én ting som er viktig og ha når du spiller metal er det selvironi. Jeg er sikker på de fleste skjønner dette, spesielt de som agerer innenfor miljøet. Hvorvidt dette er den eneste presentasjonen jeg ønsker av oss avhengiger litt av for hvem det blir presentert, naturligvis.

I de siste årene har band turneer blitt veldig populært innad i metal miljøet, at flere band turnerer sammen som en slags liten mini-festival, hvis Nilogic kunne vært med på en slik mini-festival med 3 andre band, hvilke 3 ville du valgt og hvorfor?

Som tidligere nevnt spilte vi support for The Cumshots i høst, noe jeg opplevde som svært vellykket. Vi har også gjort en supportgig sammen med Insense, et annet band jeg tror vi hadde passet å dele scene med. Et annet band vi lenge har ønsket å spille med, men hvor anledningen enda ikke har bydd seg, er Blodspor. Så det måtte vel ha blitt disse tre.

Nå har et nytt år begynt å telle dager, når kalenderen viser 01.01.2011, hva håper du at Nilogic har opplevd og oppnådd til da? Mener da innenfor alt fra konserter/festivaler til ny plate.

Jeg håper sterkt at vi har spilt et tosifret antall konserter, deriblant festivaljobber. Jeg håper vi har konkrete planer om innspilling av en fullengder og at jobber i utlandet samt supportjobber for større band er i siktet.

Nilogic_4.jpg

Hvis du kunne tatt en hvilken som helst barnesang og gjort den om til en metal låt, hvilken ville det vært, hvorfor og hvordan ville det hørtes ut?

'Lille Petter Edderkopp' med medfølgende bevegelser. Ivan, vokalisten vår, jobber for tiden i barnehage og er derfor svært rutinert når det kommer til barnesanger samt bevegelsene som hører til.

Hvis Nilogic hadde lagd soundtrack til en film, hva slags film ville det vært og hvordan ville musikken høres ut?

En dokumentarserie på NRK om et lite isolert nynazistmiljø i Troms hvor vi følger Bent Roger, dedikert Hitler-fan med downssyndrom som prøver og slå igjennom som makeupartist for kattunger. Musikken hadde vært en slags mørk psykedelisk drone som av og til går over i gla-punk med downsvokalist hvor tekstene hovedsakelig dreier som om intime fantasier tilknyttet naziadministrasjonen i det tredje riket.

Er det noe mer du føler at fans, nye og gamle, burde vite om Nilogic?

Vår bandmaskot Stian, blekkspruten på sprit, falt nylig i gulvet og knuste i leiligheten til Ivan. Han oppbevares nå i en plastpose i kjøleskapet hans og vi ber alle fans om å vise sin respekt til ham ved å møte opp på konsertene våre.

 

http://www.myspace.com/nilogicband