METAL MERCHANTS FESTIVAL – En festival etter hjertet

METAL MERCHANTS FESTIVAL – En festival etter hjertet

Er du som Stian Fossum, fan av bandene Artillery, Hirax, Hallows Eve og Mekong Delta? Da er Metal Merchants festivalen for deg. Den siste helgen i januar arrangerer Stian sammen med Sigurd Thune (SoH) og Ronni Østli (Vesen) en festival der line upen er knadd sammen etter Stians smak og behag. Denne eventen går av stabelen i Kanonhallen på Løren i Oslo og det meste du trenger å vite om denne festivalen, finner du her ved å lese hva Sigurd Thune hadde å fortelle oss en liten måned før festivalstart.

 

HallowsEve_09.jpgOppstarten, hva kan du si om den? Hvorfor gikk dere sammen og bestemte dere for å arrangere enda en festival i Norge?

Det er Stian Fossum som er initiativtaker og primus motor for festivalen, og han som luftet ideen for meg og Ronny (Østli, fra bl.a. Vesen og Elveblest-festivalen). Vi er jo med på alt som er moro, og denne festivalen havner definitivt i den kategorien! 

Hvem står bak Metal Merchants? Har dere hver deres rolle eller gjør alle alt mulig?

Det er de ovennevnte, altså Stian Fossum, Ronny Østli og meg selv. Stian har tatt seg av all booking og det meste annet i forkant, mens Ronny kommer til å fungere som teknikksjef. Selv kommer jeg til å være bandkontakt. I tillegg haler vi inn andre kjentfolk til alle småjobbene vi må ha gjort. Litt slaveri har aldri skadet noen.

Januar; er egentlig det en bra festivalmåned? Blir dette i hovedsak for det norske publikummet?

Hehe, si det! Jeg har aldri vært på festival i januar, så det aner jeg ikke. Jeg vil da uansett ikke tro at januar er noe verre enn andre måneder, det er uansett programmet på festivalen som skal trekke folk, ikke været. Vi holder da til innomhus, må vite! Dessuten er dette et tidspunkt hvor det ikke finnes en million festivaler som arrangeres samtidig, så slik sett er det jo rimelig ideelt.

Siden festivalen arrangeres i Oslo, Norge, er det jo naturlig at folk i hovedstaden og omegn er de første vi prøver å nå ut til. Nå er allikevel dette en såpass smal festival at fansen av denne type musikk gjerne ønsker å ta turen nær sagt hvor som helst en slik festival ville blitt arrangert, så vi har definitivt også rettet reklameringen mot det ganske utland. Det har blant annet blitt solgt billetter til Tyskland, Italia, Frankrike og Storbritannia, i tillegg til Sverige, naturligvis. 

Hirax_1.jpgDere er ikke betenkte med å starte opp med en ny festival når man ser hvordan mange andre aktører som for eksempel Quart, Hell Music, Gunfest, Storås og Hove sliter og/eller har gått dunken den siste tiden?

Ikke spesielt. Når man opererer i den økonomiske ligaen der vi holder til er man ikke akkurat avhengig av å selge lassevis av billetter til Fabian, Axel og Frederick fra Holmenkollen for å gå i null. I motsetning til festivalene du nevner, med unntak av Gunfest, er ikke Metal Merchants en festival med noen spesielt bred profil, så vi vet forhåpentligvis litt mer om hvor landet ligger. 

Jeg har vært kritisk lenge til måten festivaler drives på, og er ikke alene om å mene noe om dette. Hva tror du om dette? Vil folk noen gang skjønne at penger vokser ikke i hagen til metalfolk?

Det kan jeg godt forstå, og det er sannsynligvis veldig mye rart ute og går i festivalverdenen. Hovedårsaken til at de fleste festivalene bukker under er vel oftest en kombinasjon av uforutsette høye kostnader og manglende fingerspitzgefühlen når det gjelder hva som vil slå an nettopp i år. Akkurat der slipper vi ganske greit unna, siden målgruppen vår styrer glatt unna hot or not-problemstillingen. I tillegg er vi en relativt billig festival, både å arrangere og besøke. 400 kr for en todagers med metal, hallo! Dessuten er som nevnt konkurransen passe laber på denne tiden av året, noe som passer oss utmerket.   

Sammensetningen av band, hvordan har dere gått fram her?

Her har Stian booket etter eget hjerte, og med ett unntak (Equinox, ja) har han vel fått på plass det meste han ønsket å få i boks. Målet var naturligvis å huke inn gamle travere som aldri i verden ville ha spilt her til lands dersom vi ikke gjorde noe med det selv. Dermed gjorde vi noe med det selv, enkelt og greit. Utgangspunktet er gammel speed/heavy/thrash, men band som Trivial Act, Warning og Valhall vil kanskje falle litt på siden av dette, uten at de dermed avviker stort fra profilen vi ønsker oss.

Artillery_logo.gifJeg hørte noen rykter om en edruelig og safe booking til Metal Merchants. Er det noe gøy å arrangere festival uten risiko for å gå på en skikkelig smell da?

Nei, det er nitrist, derfor tenkte vi å svi av et par millioner på å booke inn Slash og vennene hans en uke før festivalen, deretter servere kokainberg til et samlet medie-Norge, før vi avslutter med å gi bort en søppelsekk med krøllete hundrelapper til Turboneger for at Hank von Helvete kan tenne på dem med rumpa si.

Metal Merchants er ganske unik, skjønner du. Jeg vet ikke om du har tenkt over det, men Metal Merchants er antakelig den eneste festivalen i Norge for tiden som ikke har et eneste norsk black metal band i line upen. Tror du det vil gå bra?

Det stemmer. Og det er nettopp slik vi vil ha det. Plastikkjoler og plastikktrommer legges vennligst igjen ved inngangen. Her skal det spilles heavy metal over en lav sko, black metal kan folk høre andre steder (og det får de jo også). Og ja, jeg tror det kommer til å gå veldig bra!

Festivalen skal avholdes i Kanonhallen. Her trenger vi nok litt info, da dette er lokaler den menige mann og dame utenfor Oslo vet svært lite om.

Kanonhallen er et utrolig kult lokale som ligger på Løren (Økern) i Oslo. Hit kommer man seg lett ved hjelp av buss, t-bane, trikk eller bil. Det enkleste er å sjekke www.trafikanten.no, adressen til Kanonhallen er Peter Møllersvei 2. Ellers ligger det god info ute på hjemmesiden til festivalen, www.metalmerchantsfestival.com.

Flere rykter; det var noen som fortalte meg for noen uker siden at du på den tiden ikke visste nok om alle banda i line upen til å kunne svare skikkelig på et intervju. Stemmer dette og har du i så fall fått oppdatert deg på den fronten?

Nu vel. Dersom jeg skulle ha svart på biografiske spørsmål om slekt og venner til de forskjellige bandmedlemmene hadde du fort klart å sette meg fast, men ellers føler jeg da at jeg har helt grei kontroll. Det er allikevel riktig at det i størst grad er Stian og Ronny som har best oversikt over bandene, men det skyldes trolig kun at de ble født i en tid da man fremdeles dro i kaffeslaberas hos naboen med hest og kjerre. Old school!

www.metalmerchantsfestival.com
www.myspace.com/metalmerchantsfestival