GORETRADE – Ekstrem virkelighet, ekstrem brutalitet

GORETRADE – Ekstrem virkelighet, ekstrem brutalitet

Det colombianske brutal death metal bandet Goretrade har med tonnevis av stå-på-vilje gjennom mange år mot alle odds klart å skaffe seg et respektabelt navn i death metal undergrunnen, ikke bare i Sør-Amerika, men også på de andre kontinentene.

Den spede starten var tilbake i 1999. Skrive låter og spille konserter i høyt tempo var det som skulle til for i første omgang å få en smule anerkjennelse i hjemlandet. Den første sceneopptreden var på Armenia Brutal Death Fest, en av Colombias viktigste festivaler for de spesielt interesserte.

Etter flere år med målrettet jobbing fikk de lønn for strevet i form av en platekontrakt med nederlandske Displeased Records. Deres første fullengder "Rituals of Flesh" så dagens mørke i 2003. Plata ble spilt inn i New York med Andres Garcia bak spakene. Mannen er nok best kjent som bassist i Internal Suffering og riktignok la han ned bassporet på "Rituals of Flesh" også. Tre år senere kom grom-plata "Preceptions of Hate", denne på Displeased Records datterselskap Beyond Productions.
Til tross for overatlantisk velvilje og et hardtarbeidende band som hele tiden har vært bevisste på å utvikle sin musikk for å komme på toppnivå innen sin genre, er det fortsatt en lang vei å gå.

Jeg tok en prat med gutta i bandet for å finne ut mer av hva som rører seg i Goretrade-leiren for tiden, men også for å ta et aldri så lite tilbakeblikk på bandets historie så langt,,,

Goretrade_Ritual.jpg

"Rituals of Flesh" ble spilt inn i New York. Hvorfor valgte dere å recorde plata i USA og ikke i Colombia?

Før vi spilte inn "Rituals,,," hadde vi allerede gitt ut to split-singler som ble spilt inn i Colombia. Deretter fikk vi napp hos Displeased og det var takket være dem at vi fikk midler til å reise til USA for denne innspillingen. Fordelen med å produsere musikk utenfor Colombia er at man lettere kan komme i kontakt med folk som har peiling på death metal. Derfor er det enklere å få lagd ei god plate med egenart når det gjelder lydbildet, dette er viktig når du skal prøve å konkurrere på nivå med de ledende bandene på verdensbasis.

Mange tror fortsatt at Andres Garcia fra Internal Suffering er hjernen bak Goretrade. Kan du forklare oss hvordan alt dette henger sammen og hvilket forhold har dere til han i dag?

En ting må være klinkende klart. Goretrade ble grunnlagt av Cesar Vera og Anderson Montoya. Bandet er ikke og har heller aldri vært et Andres Garcia – prosjekt slik som mange tror. Noe forhold til han i dag er ikke-eksisterende.

Dere ble invitert til å spille på California Death Fest i fjor. Hvorfor ble det ingenting av den giggen?

Vi kunne ikke reise dit på grunn av alle forsinkelsene når det gjaldt å få reise-visum…

De fleste band er alltid på jakt etter å ha et sterkt plateselskap i ryggen, men for mange blir det bare med drømmen. Fortell hvordan det gikk til at dere ble signa på selveste Displeased Records.

Når det gjelder å lage musikk innen death metal genren mener vi at det er essensielt å ha massevis av disiplin, hengivenhet og seriøsitet. Dette velger vi å tro at er grunnen til at vi fikk kontrakt. Displeased la merke til måten vi jobbet på og de kunne høre at vi gjør vårt ytterste for å lage kvalitetsmusikk til tross for at vi fortsatt er i en modingsprosess både musikalsk og som personer. En annen faktor er sikket også at bandet fra før hadde oppnådd gode resultater og allerede før kontrakten ble underskrevet var en anerkjent vare i undergrunnen verden over.

Colombia er et land som er hard rammet av voldsomheter og væpnede konflikter, i det hele tatt en temmelig ekstrem virkelighet. Har hverdagens realiteter vært en inspirasjonskilde til tekstene deres?

Det skal være sikkert! Her i Colombia og som i andre deler av verden lever vi med en konstant trussel om død, krig og terrorisme. Det er mye hat rundt oss på en daglig basis og det er disse personlige inntrykkene fra inn og utland som har lagt grunnlaget for våre synspunkter som vi nå kan utrykke gjennom musikken. Vi mener musikk er et språk hvor vi kan forme og utkanalisere alle våre tanker og følelser. Våre konklusjoner er det som etter hvert blir til vårt artistiske utrykk – musikken.

Goretrade_1.jpg

Innen den mer brutale genren i Colombia har det i det siste kommet mange nye band de siste årene, men et betydelig fåtall har vært i nærheten av å oppnå det Goretrade har gjort. Hva tror dere at deres suksess stammer fra?

Det kommer av vår stålvilje til å komme oss opp og fram, alt vi måtte ofre hver eneste dag for å bli bedre musikere og selvsagt drømmen om å bli det feteste bandet i genren.

Var det vanskelig for dere å oppnå den graden av anerkjennelse dere har fått i brutal/death- scenen i dag?

Uansett hvilken genre du spiller vil det alltid være vanskelig å få anerkjennelse og få et navn. Dette kan bare oppnås ved hjelp av hardt arbeid, disiplin og at du har en overbevisning i alt du gjør.

Hvilke planer har dere for framtiden? Tenker dere på å slå dere ned i Europa eller USA for å utvikle bandet videre?

Vi har umiddelbare planer om å reise til Europa for å turnere og spille inn vår neste plate. Det kan godt tenkes at vi slår oss ned der etter hvert. Vi er fullt klare over at dette vil kunne åpne mange nye dører for oss.

Kan du fortelle om vanskelighetene med å bo i Colombia når det gjelder promotering og turnering?

Når det gjelder promotering og merchandise blir all denne jobben gjort av plateselskapet, så det er det ingen problemer med.

Men når det blir snakk om turnevirksomhet i USA eller Europa kan det straks bli et problem med å ha colombiansk pass. Alt er jævlig komplisert med alle immigrasjonslovene og det blir enda verre siden vi som colombianere må bære med oss stigmatiseringen som all narkotika-eksporten herfra har stelt i stand, så ingenting er enkelt for oss når det er snakk om å reise utenlands.

I Colombia er det relativt lite fans og liten støtte å få i forhold til andre steder, særlig for musikk som Goretrades. Hvordan klarer dere å holde motivasjonen oppe?

Det skal være klinkende klart. I Colombia er interessen for denne type musikk svært liten. De folka som støtter bandene her gjør det helt til smertegrensen av hva deres økonomi kan tillate. Det vi trenger er media som spesialiserer seg på å spre musikken ut til flere enn de som hører på brutal death i dag.

Landet dere bor i har en stor populasjon av katolikker. Etter min mening har de fleste av disse et svært snevert livssyn og for mange personer er metal i beste fall noe ukjent, for andre er det noe som er forbudt og stammer fra ondskapen selv. Har dere noen gang hatt noen problemer i forhold til dette?

Jeg vil helst ikke involvere religion i dette. Grunnen til at folk ikke liker metal er på grunn av lydbildet, alle tror det bare er støy. Dessuten tilhører de fleste en annen generasjon som vokste opp med en helt annen type musikk. I dag kan du påberope deg å være en moderne person fordi du hører på metal, men in 20 – 30 år vil kanskje dine egne barn se på deg som trangsynt og gammeldags fordi de liker noe helt annet enn metal.

Goretrade_Perception.jpg

Her i Europa er det svært få artister som tjener penger på metal. Det vanlige blir derfor å måtte jobbe med andre ting for så å konsentrere seg om musikken på kvelden og i helgene. Er det mulig å livnære seg av å spille musikk i Colombia eller gjør dere også andre ting enn å skape slamming metal i heseblesende tempo?

Ja, på dette tidspunktet må vi nok kombinere musikken med andre økonomiske aktiviteter, men tanken er selvsagt å dedikere så mye av tiden som mulig på vårt livsverk: GORETRADE. Bandet er vår prioritet og hovedbeskjeftigelse. Til tross for dette har vi jo også andre normale aktiviteter på tapeten, men jeg vil absolutt gjøre det klart at det eneste vi virkelig liker å gjøre er å spille musikk.

http://www.myspace.com/goretrade