AMORPHIS – Eclipse

AMORPHIS – Eclipse

Så er Amorphis ute med nytt album igjen, til glede for mange, og ja, jeg er en av de som gleder seg over dette. Denne gangen er det ekstra kos, spesielt for oss som har savnet growling i Amorphis sin musikk. Jepp, du leste rett, growlingen er tilbake! Musikken er også hakket hardere, og også bedre denne gangen enn hva somn var tilfellet på "Far From The Sun".

Eclipse er en videreføring av det bandet gjorde på FFTS kan en si, eller egentlig en videreføring på det de alltid har gjort. Som jeg skrev i omtalen min av FFTS så har bandet fortsatt mye igjen av sin originale sound i musikken den dag i dag, de har bare gitt den ny drakt, og nå virker det jaggu nesten som om bandet søker litt etter den originale sounden igjen forkledd i sin nye drakt. Bandet spiller fortsatt tung rock/metall stappfull av knall melodiføring og gode låter. De representerer også en ny vokalist på denne skiva, Tomi Joutsen, også kjent fra Sinisthra og den mannen gjør utvilsomt en god vokal både med growlingen og sin rene vokal. Ikke nok med at growlingen er tilbake, men også den finske mytologien Kalevala er blitt brukt som inspirasjon til der lyriske arbeidet igjen. Som du nå kanskje skjønner har de sett tilbake på det de har gjort tidligere og hentet inspirasjon derfra til den nye skiva samtidig som de har plukket inn nye elementer igjen.

Noe jeg alltid har likt godt med Amorphis er syntharbeidet og ei heller denne gang skuffer bandet på det området. De kommer opp med så mye fett på fjøla, både av melodier og småtteri, men det er spesielt de litt folk-aktige tonene de kommer med som setter seg fortest fast på hinna mi. Vi får håpe de fortsetter med det.

Som jeg har nevnt er musikken blitt litt hardere denne gangen noe jeg utvilsomt setter pris på! Det går til og med litt fort i enkelte partier her. At bandet fortsatt er progressive er det ingen tvil om, de kjører på, gjør sin greie og det viktigste, de gjør den bra!

Skal jeg trekke fram en låt spesielt her må det bli den fengende "The Smoke" som har et nydeligh driv, innehar flott melodi og knall growling! Men når dcet gjelder driv og fengende toner er det ne hele skiva er besatt av, jeg storkoser meg rett og slett og det er deilig å kunne konstatere at Amorphis låter bedre enn på lenge…