MELDRUM – In your face ass-kickin metal

MELDRUM – In your face ass-kickin metal

Svenske Meldrum fikk jeg kjennskap til under Hole in the Sky festivalen i 2003 og har siden da hatt et lite øye med de smekre damene i bandet. Nå først i 2007 dukker ny fullengder opp i form av ”Blowin’ up the Machine” og da benyttet jeg anledningen til å kontakte bandets vokalist Moa Holmsten for en liten prat om Meldrum, henne selv og noen småting til.

 


ET – Beskriv musikken deres for våre lesere; hvordan vil du karakterisere typen musikk Meldrum lager og har stilen deres forandret seg mye siden starten?

MOA – In your face ass-kickin metal. Vi blir hårdare och hårdare ju äldre vi blir!!!!  Vi kommer förmodligen att sluta som ett grindin´ deathmetal-band

ET – Hvordan ble Meldrum til?

MOA – Michelle flyttade till Sverige, träffade Frida, spelade med en trummis jag kände som tipsade om mig, ljuv musik uppstod och here we are today!!!!

Meldrum_2.jpg

ET – Hvilke band/artister så du selv mest opp til da du vokste opp?
MOA – Jag har alltid lyssnat på rock i någon form, med väldigt karaktäristiska sångare. Mestadels kvinnor. En härlig blandning alltifrån Dolly Parton, Patti Smith, Kate Bush, PJ Harvey, Marianne Faithful. Inte alls särskilt mycket metal, med några få undantag. Pantera var och är ett stort favoritband och Phil Anselmo är enligt min mening en av de absolut bästa metallsångarna, när han har sina bra dagar vill säga.

ET – Når begynte du deg for å begynne i band? Hva fikk deg interessert i musikken og hva var det som var den avgjørende årsaken for at du begynte å synge?

MOA – Enligt min mor hade jag bestämt mig för att bli rockstjärna när jag var fyra år och hörde Tom Jones ” She´s a lady” . Jag startade mitt första band när jag var femton. Jag sjöng och spelade gitarr och det var en sån oerhörd lycka, den spelglädjen försöker jag fortfarande behålla. Den dagen det inte är roligt längre slutar jag.

Meldrum_4.jpg ET – Hva er favorittemnene når nye låter skal skrives? Er det et spesielt emne som opptar deg mer enn noe annet?
MOA – Allt som berör, dvs politik, kärlek, vänskap etc.

ET – Er det noen sterkere mening med tekstene og musikken til Meldrum?

MOA – Båda är lika viktigt.

ET – Hva foretrekker du; å skrive nye låter eller å være ute på veien og spille konserter?

MOA – Jag föredrar att spela live, det är det största skälet till att man håller på.

ET – Hva er det som motiverer deg??

MOA – Strävan att bli så jävla bra jag bara kan bli!!!!

ET – Hvordan tror du fremtiden ser ut for Meldrum?

MOA – Ska nu i sommar och höst börja spela in nästa Meldrumplatta, som ska komma ut våren 2008. Denna gång kommer Gene Hoglan att spela trummor på hela plattan, han är oerhört intresserad av att jobba med bandet och är ju som bekant världens bästa metaltrummis i princip, så det är en jävla ynnest!!! Jobbar även på en DVD som ska komma ut så småningom, en ev Europa turne i höst. Så det är ingen rast, ingen ro.

ET – Hva gjør du når du ikke fokuserer på bandet? Hva er Moas store interesse utenom musikken?

MOA – Musik är en oerhört stor del av mitt liv, jobbar jag inte med Meldrum gör jag min egen musik under namnet MOA, och sjunger och spelar med andra. Majoriteteten av mina vänner spelar i band. Jag lyssnar eller tittar på musik. Jag är en klassisk musiknörd och har egentligen inga intressen utöver det.

ET – Hva tror du at du hadde gjort om du ikke hadde begynt med musikk?

MOA – Förmodligen studerat, ekonomi eller statsvetenskap. Jag är uppvuxen i en oerhört politisk familj och har fått en diskussionslust och en medvetenhet med mig sen barndomen som jag gärna utnyttjat

ET – Hva gjør deg sint og hva gjør deg glad?

MOA – Jag blir otroligt uppretad på dumma människor. Ren dumhet, okunskap, småsinthet och inskränkthet. Musik gör mig vansinnigt glad, jag är barnsligt förtjust av att sjunga och hoppas att jag aldrig tappar den lusten. Sen blir jag oerhört glad varje morgon jag ser min karl ligga där i sängen.

Meldrum_1.jpg ET – Vil du si at musikken du og Meldrum står for på noen måte gjenspeiler din personlige tro og identitet? Hva med tekstene?
MOA – Absolut. Att sjunga om någonting jag själv inte tror på eller kan stå för skulle aldrig fungera i långa loppet. Sen om det speglar min egen personliga åsikt eller om det är utifrån en annans perspektiv är ju en del av berättelsen. Men man ska aldrig glömma bort vikten av texter, de kan göra stora intryck på folk.

ET – Vil du si at tekstene har en mening og hvorfor blir akkurat det og det emnet valgt som hovedemne i den eller den låten?

MOA – Vi börjar nästan alltid att skriva musiken, text och melodi skrivs i efterhand och då skrivs text utfrån sinnesstämning, typ av låt, groove etc. Det faller sig ganska naturligt

ET – Du er veldig flink til å variere vokalen din på Blowin’ up the Machine. Hvilken variant liker du selv best å bruke og hvilken liker du minst?

MOA – Jag är sångerska först och främst, om jag inte vill utveckla mitt instrument eller nå nya mål så har man gett upp. Min röst är så karaktäristisk i sig själv, men jag vill kunna uttrycka på mig på olika sätt. Jag skulle vilja göra massor av olika skivor, spela med olika människor, få nya infallsvinklar. Jag älskar att growla, jag älskar att sjunga vackert och sprött, ha pondus och vara sårbar. Alla uttryck är lika viktiga.

ET – I dine øyne og ører, hva gjør Meldrums musikk unik?

MOA – Konstellationen av oss som människor, min röst, Fridas basspel, Michelles gitarr gör ju oss unika, och fördelen med att vi alla tillför ett alldeles eget sound gör att bandet i sig låter unikt, den bredd vi har som musiker och låtskrivare och det faktum att vi inte tävlar med några andra än oss själva

Meldrum_3.jpg

 


ET – Dette er et litt touchy emne, men jeg tar sjansen. Har det vært vanskelig for Meldrum å bli respektert som et band? Hvordan var det i begynnelsen og hvordan er det i dag?

MOA – Aldrig. Vi har turnerat med the big boys, spelat på bikerställen med BLS, spelat in de inskränktaste av sydstater. Men aldrig har jag känt mig förbisedd för att jag vart kvinna. Det kommer alltid att finnas människor som tycker att jag inte platsar där jag är, men att börja ursäkta sig är att ge efter för människor som är rädda och små, avundsjuka och missunnsamma och vars problem bottnar i något annat än det faktum att jag har fitta och dom har kuk. Jag tycker det är rätt tråkigt att ta den där könsdiskussionen, det bevisar bara ytterligare att vi har en lång väg kvar.

ET – Mener du at dere som jenter har måtte yte noe ekstra bare fordi at dere er jenter for å oppnå det dere har oppnådd som band?

MOA – Fördelen med att vara tjej i en mansdominerad bransch är att du oundvikligt sticker ut från mängden, vare sig du vill eller inte. Att avvika från massan gör att du får en uppmärksamhet som du kan förvalta väl eller dåligt. Jag tycker att vi använt vår på ett bra sätt, genom att vara ett bra band, skriva bra låtar och göra bra spelningar.

Meldrum_Blowin.jpg ET – Hvilke faktorer liker du mest i metal scenen og hvilke misliker du? Er det noe du skulle ønske du kunne ha forandret?
MOA – Metalfans är oerhört dedikerade, man känner sig alltid varmt välkommen, de är intresserade och kunniga, opåverkade av trender och nycker. Nackdelen är dock att branschen kan vara ganska likriktad och enspårig, få människor lyssnar på annat än deras egen genre, vilket kan göra det ganska tråkigt och insnöat. Ta bort skygglapparna!

ET – Da er det på tide å avslutte. Hvorfor skal folk kjøpe Blowin’ up the Machine?

MOA – För att det är en jävligt fin skiva av och med jävliga fina tjejer och kille
STAY HARD!!!