Roskilde trekker mange nordmenn

Roskilde trekker mange nordmenn

Roskilde Festival langer billetter over disken til nordmænd som aldrig før

 

 

Nordmænd strømmer til den danske Roskilde Festival på trods af, at der skyder festivaler op overalt i Norge. Men Roskilde-glade nordmænd skal til at skynde sig – festivalen oplyser, at der er ved at være få billetter tilbage.

 

Norge får stadigt flere festivaler med stærke internationale navne på programmet, men alligevel vender den norske befolkning kursen (en smule) syd over til Roskilde Festival år efter år.

Nordmænd, der vil være sikre på at stå ved Orange Scene og svaje til Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys og Queens of the Stone Age, skal dog nok så småt til at købe billet. Billetbestanden er svindende, masser af danskere, nordmænd, svenskere, tyskere, englændere og alle mulige andre har for længst sikret sig deres adgang til den skandinaviske sommers bedste opbud af musik, solskin (vi krydser fingre), fest, øl og farver.

 

Nordmændenes massemigration til festivalen 35 km fra København kan selvfølgelig til dels skyldes de lavere ølpriser, men ifølge det norske musikmagasin Tidens Takter er forklaringen lige så meget, at Roskilde Festival simpelthen har den bedste atmosfære og de mest varierede musikalske tilbud noget sted denne sommer – en betragtning, der også deles af engelske BBC, som ellers ikke just mangler festivaler at berette om i Glastonburys hjemland.

 

Stærkt norsk, musikalsk islæt

Men nordmændene er ingenlunde kun stærkt repræsenterede blandt publikum på Roskilde Festival. Det blårøde flag svajer også i det store musikprogram.

 

THOMAS DYBDAHL er en af Skandinaviens største og mest populære singer-songwriters. Hans plader nyder en enorm popularitet over hele Skandinavien, og de er netop nu også ved at blive udgivet i andre lande. Hans musik placerer sig sikkert i traditionen fra grand old men som Tim Buckley, Neil Young og Bob Dylan. BIGBANG har indspillet en plade sammen med Thomas Dybdahl under navnet The National Bank. De nyder for øjeblikket enorm succes med livepladen Radio TV Sleep – et album der helt suverænt indfanger den oplevelse, som det er at lade håret blive blæst tilbage af nordmændenes rockudladninger. THE LIONHEART BROTHERS trækker på Brian Wilsons inderlige 60'er lyd, der kombineres med masser af flimrende og knitrende guitarstøj, som visse steder slægter landsmændene Serena Maneesh på.

 

120 DAYS, THE WHITEST BOY ALIVE, UNGDOMSKULEN og DATAROCK trækker mindre på gamle rocknavne. Her er det mere electro, disco og andre mere kluborienterede lyde, der er på tapetet. Disse bands er nogle af festivalens stærke nordiske bud på den engelske new rave-bølge, der har de ligeledes Roskilde-aktuelle Klaxons, CSS og New Young Pony Club i spidsen.   

 

Den norske battlerapper NILS M/ SKILS er et af Norges mest aktive navne i hiphop-undergrunden. Norske festivalgæster, der møder op under vorspiel perioden, kan få fornøjelsen af at høre deres landsmands intelligente og syngende norske rap. 

 

Et ordentligt metalprogram har naturligvis også Norge repræsenteret, da landet jo er leveringsdygtigt som få andre lande i noget af den mest konsekvente, rendyrkede og uspolerede metal. ZYKLON er et af de tungeste og ondeste navne på årets Roskilde Festival. Flere medlemmer af bandet har spillet i Emperor, et af black metallens vigtigste navne. Med Zyklon beviser Norge sin fortsatte relevans inden for den mere ekstreme musik. Derudover medvirker Ivar S. Peersen fra Enslaved i urpremieren DREAM OF AN OPIUM EATER, en række horrorfilm som får metalmusikalsk akkompagnement.

 

Billetter til Roskilde '07 kan købes på festivalens online billetsalg samt via Billetservice lidt endnu. Men skynd dig – der kan være udsolgt, før du tror det.