MANIFEST – Half past violence

MANIFEST – Half past violence

MANIFEST har returnert til Trondheim by etter en liten tur rundt Norge sammen med ENTOMBED og ryktene har det til at de har kommet godt igang med materialet til sin debutskive Half-Past Violent. Vil den bli like teknisk og brutal? Ole-Marius svarer. Dessverre har dette intervjuet blitt liggende en stund pga somling og når du leser dette er Manifest i gang i studio.

 

ET – Fortell litt om oppstarten og musikken til Manifest.

Ole Marius: Bandet startet opp for seks år siden når jeg på gitar, og Alessandro på trommer kom sammen og jammet litt. Etter hvert så fikk vi med vokalist og bassist og spillte inn tre demoer. Vi fokuserte på å lage live-vennlig og progresiv trash metal. Vi brukte egentlig veldig god tid på å utvikle stilen vår og synest at vi fikk peilet oss ganske godt inn på den siste demoen vår og ga deretter ut skiva Half Past Violence der vi tok med begge låtene fra demoen The Art Of War. Vi møtte opp i studioet til Godt Selskap i Januar 2004 og brukte forferdelig lang tid på innspillingen siden vi hadde en spesialavtale med studioet om å bruke tid som var til overs sammen med produsent Rune Stavnesli. Det tok vel ett år og to måneder fra vi startet innspillingen til vi sto med mastertapen i hånden, men da skrev vi til gjengjeld ganske raskt under en lisenskontrakt med Edgerunner Music fra Asker og de ga ut platen i Juni 2005. Etter det har vi spillt mye live og brukt tiden på å promotere platen.

 

ET – Hvor fant dere så tak i Stian?

Ole Marius: Det var jeg og Cato, vår gamle bassist som var på Wacken Open Air sammen i 2001 og på bussen nedover ble vi kjent med Stian. Han skrøt fælt av at han var en jævlig god metall vokalist. Vi holdt kontakten i ettertid og når vi skulle bytte ut vokalisten falt valget veldig naturlig på å prøve ut han, det fungerte bra og han har vært med siden.

 

ET – Kan du gi en rask innføring i hva som skjedde rundt byttet av bassist? Cato er jo som kjent ute av bandet og inn er Kenneth kommet som erstatter.

Ole Marius: Det var i Februar at vi så oss nødt til å skifte bassist. Grunnen til det var at samarbeidet med Cato ikke fungerte så bra lenger. Det utviklet seg til å bli mange uoverenstemmelser mellom Cato og resten av bandet på ting som ikke nødvendigvis hadde så mye med musikken å gjøre. Når man i et band spiller mye live og tilbringer mye tid sammen og jobber tett med hverandre merker man fort hvis det er noe som ikke stemmer helt. Slik var det en stund og vi håpet at det kom til å bedre seg, men det gjorde det ikke så da valgte vi å bytte bassist for å unngå enda større problemer.

 

ET – Men nå som Kenneth er inne i varmen fungerer alt bra?

Ole Marius: Ja, det gjør det. Han er fra nordland som Stian og de er like brautende. Angående Cato så er det ikke noen fiendtlig holdning mellom oss. Vi føler at vi kom fram til den beslutningen og informerte han på en ryddig måte. Det er ingen ”hard feelings” hverken fra vår side eller fra hans side. Så vidt jeg vet i alle fall.

 

ET – Dere var nylig på turne med Entombed. Hvordan var turen?

Manifest_1.jpgOle Marius: Den var jævlig morsom. He he he. Det var en veldig lavbudsjett tur for vår del siden vi ikke har noe management som spytter inn penger men må ta alle utgiftene selv og distroselskapet var heller ikke interesert i å spytte inn noen kroner. Likevel føler jeg at vi fikk promotert oss selv veldig bra. Vi hadde det gøy hele turen og fikk got kontakt med gutta i Entombed og fikk festet mye med de. De er en super gjeng og vi føler at vi fikk maksimalt utbytte ut av den turneen. Det så jo en stund ut til at det ikke skulle bli noe ut av turneen for vår del med det ordnet seg heldigvis til slutt.

 

ET – Da er vi inne på historien om albuen din. Sannheten takk!

Ole Marius: Sannheten er at albuen var brukket. Når vi reiste ut for å spille med Entombed hadde det gått tre måneder etter bruddet. Jeg syklet hjem fra jobb og gikk på trynet. Det var ett såkalt pent brudd, men armen var ubrukelig i to uker før jeg fikk klarsignal fra legen og kunne spille gitar igjen så lenge jeg ikke belastet armen så mye. Vi la hele historien ut på nett og fikk tilbakemelding fra folk i Kristiansand som trodde at albuen min var helt pulverisert. Historien må ha bygd seg kraftig opp, for i utgangspunktet prøvde vi å ikke gjøre noen stor sak ut av det, men slike ting sprer seg jo og folk legger på.

 

ET – De konsertene som ble avlyst, har dere booket de om nå i ettertid slik at de blir gjennomført?

Ole Marius: Konsertene som ble avlyst i Oslo og Kristiansand kommer vi mest sansynlig til å gjøre i Desember, så de to blir i alle fall gjennomført før eller senere.

 

ET – Har dere noe nytt materiale klart?

Ole Marius: Ja da. Vi har masse nye låter, jeg tror vi har ti nye låter nå som vi er veldig godt fornøyd med. Planen er å få de spilt inn nå og gi ut neste plate så raskt som mulig, men det er alt for tidlig å si noe om når den er klar. Det er for mye som er usikkert. Vi har f.eks ingen platekontrakt å forholde oss til så vi får spille den inn først og finne en måte å gi den ut på etterpå.

 

ET – Hvordan skal det foregå med innspilling nå som Allesandro er så opptatt med andre prosjekt?

Ole Marius: Det skal nok gå greit. Han øver i svært liten grad med Griffin eller noen av de andre bandene han er med i, det er kun i perioder når det er konserter han blir opptattt så det fungerer bra. Ingen problemer.

 

ET – Hvilken retning vil den nye skiva ta?

Ole Marius: Den blir mer groove-basert. Vi prøver å unngå at låtene spriker i så mange retninger som de gjorde på Half Paste Violent, heller holde seg til en stilart på hver låt istedet for å dytte inn så mange progresive elementer pr låt. Vi vil ha fokus på å få bra driv i låtene rett og slett. Det nye materialet har kanskje ett større nedslagsfelt, men vi har ikke har blitt noe mer kommers eller softere av den grunn. (En noe redusert vokalist ved navn Stian kommer på dette tidspunkt inn på vannhulen og dermed får vi inkludert han i samtalen, siden jeg bare har rå-mixen an HPV uten booklet trenger jeg en innføring i lyrikken)

 

ET – Du er jo helt uforståelig på skiva. Hva brøler du egentlig om?

Stian: Nei, det er jo mest ”skjitprat” he he.

 
ET – Ingen dypere filosofisk mening?

Stian: Nei. Jeg prøver ikke å være noen filosof, jeg har aldri påstått at jeg er den nye Nietzsche. Men det er noe seriøst i tekstene. Mye jeg tror på og står for, og mye som er satt på spissen. Så er det er litt sex og vold. He he.

 

Manifest_2.jpgET – Er det ikke på tide å komme seg ut i den store verden? Turne i utlandet?

Ole Marius: Jo da absolutt. Det smarteste for oss ville helt klart vært hvis vi klarte å henge oss på et band som Entombed i utlandet. Jeg tror ikke vi bør prøve oss på å headline noe eget før vi har gitt ut neste plate og vært med som support et par turneer i utlandet. En jobb som support hadde vært glimrende for oss.

ET – Muligheten burde jo være til stede nå som den norske Thrash scenen blomstrer. Gammel Black metal med ”vaskemaskin fylt med stein-” produksjon må vike plassen for teknisk thrash.

Stian: Jeg har aldri vært noen stor black metal entusiast.

Ole Marius: Ikke jeg heller.

Stian: Jeg synest hele den scenen blir for teatralsk.

ET – Så Manifest stiller ikke på scenen i sminke i fremtiden?

Ole Marius: Det kommer aldri til å skje! Det måtte i så fall være noe humor relatert opplegg.

Stian: Eller Kiss cover!

 

Og der forlater vi disse kjekke unge menn, trygg på at ventetiden på neste skive heldigvis ikke blir så lang…